Читај ми!

Тадићев предлог за трајно решење

Предлог председника Србије Бориса Тадића "у четири тачке" може да отвори пут ка проналажењу трајног решења за питање Косова, уз поштовање територијалног интегритета Косова, каже амбасадор Француске у Београду Франсоа-Гзавије Денио.

Амбасадор Француске у Београду Франсоа-Гзавије Денио позвао је Приштину да хитно и јасно саопшти на који начин намерава да обезбеди широку и суштинску аутономију за север Косова.

"Позивамо Приштину да брзо и јасно саопшти на који начин намерава да обезбеди широку и суштинску аутономију за север Косова, и то не само на декларативан начин, већ да наведе конкретне мере како би све сви грађани Косова осећали безбедније, како би олакшала интеграцију целокупног становништва и како би позвала представнике севера за сто ради озбиљног разговора о тим питањима", рекао је амбасадор Денио.

То је први овакав позив који је француски амбасадор у Србији упутио властима у Приштини. Денио је у интервјуу Танјугу оценио да предлог председника Србије Бориса Тадића "у четири тачке" може да отвори пут ка проналажењу трајног решења за питање Косова, "уз поштовање територијалног интегритета Косова".

"Са интересовањем смо примили предлог председника Тадића, познат као 'четири тачке', којим се тражи спровођење децентрализације, гаранција за Србе у енклавама, статус протектората за Српску православну цркву и њене светиње и решавање питања имовине", рекао је Денио.

"Сматрамо да у томе постоје елементи који могу да омогуће проналажење трајног и чврстог решења за Косово. Наравно, према нашем схватању, реч је о елементима који подразумевају поштовање територијалног интегритета Косова", рекао је француски амбасадор.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, француски амбасадор је оценио да је он донео конкретна решења за многа питања која се тичу свакодневног живота људи, отворио "канал за комуникацију" двеју страна, допринео почетку нормализације односа и јачању европских перспектива.

Денио је позвао Београд и Приштину да наставе дијалог на конструктиван и прагматичан начин и постигну договоре, посебно када је реч о учешћу Косова у регионалним организацијама.

Француски амбасадор се осврнуо и на недавне протесте припадника Покрета за самоопредељење, истакавши да су они били "непријатно изненађење" и позвавши косовске власти да поштују договор о слободи кретања.

"Били смо прилично непријатно изненађени демонстрацијама последњих дана, које нимало нису у духу онога што ЕУ чини како би обезбедила слободу кретања", рекао је Денио, подсећајући да слобода кретања људи и робе чини део "аки коминотера" (заједничких достигнућа ЕУ).

Француски амбасадор је позвао и Србију да "искористи сав свој утицај како би била успостављена слобода кретања на северу Косова и да учини све како би били спроведени сви постигнути договори", посебно онај о интегрисаном управљању прелазима и сарадњи са Еулексом.

О кандидатури Србије

Амбасадор је, такође, изразио уверење да Србија може да испуни услове и добије статус кандидата за чланство у ЕУ у марту, али је напоменуо да то зависи од саме Србије.

Према његовом мишљењу, на децембараском састанку Европског савета остварен је реалан напредак на путу ка кандидатури Србије пошто је постигнут консензус свих држава чланица о минималном списку неопходних услова за то.

"Лопта је у дворишту Србије" и нема никаквог разлога да, чим буду испуњени услови, Србија не добије статус кандидата, оценио је он.

Говорећи о стратешком партнерству Србије и Француске, Денио је оценио да је за мање од годину дана постигнут велики напредак и да његово мишљење дели и амбасадор Србије у Паризу Душан Батаковић, с којим је недавно разговарао.

"Батаковић и ја смо размотрили спровођење стратешког партнерства, потписаног у априлу прошле године, а недавно ступило на снагу, и били смо задовољни јер смо констатовали да је за мање од годину дана урађен велики посао", рекао је Денио.

"Напредовали смо на скоро свим пољима која обухвата тај споразум, било да је реч о сарадњи у домену образовања, одбране, евроинтеграција или, оно што је најважније, на изградњи метроа", додао је француски амбасадор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи