Читај ми!

Министри одговарали на питања посланика

Представници власти одговарали на питања посланика. ЛДП и ДСС напустили седницу. После посланичких питања, уследило је гласање о буџету за наредну годину и пратећим законима.

Посланици Скупштине Србије, у поподневном делу седнице, постављали су питања члановима Владе Србије, као и сваког последњег четвртка у месецу. Након тога уследило је гласање о буџету за наредну годину и пратећим законима.

Седници су присуствовали министри Милутин Мркоњић, Оливер Дулић, Предраг Марковић, Снежана Маловић, Жарко Обрадовић.

Министарка правде Снежана Маловић рекла је, одговарајући на питања посланика, да у борби против криминала и корупције нико није заштићен и да полицију и друге органе нико не може спречити да поднесу пријаве против оних за које сматрају да су прекршили закон.

Шефица ЗЕС Нада Колунџија упитала је министарку о корупцији у здравству, оценивши да је добро што је то питање отворено, али да је лоше што грађани због тога губе поверење у институције система.

Колунџија је затражила информацију да ли је тачно да је тужилац за организовани криминал зауставио истрагу око злоупотреба у набавци вакцина против "новог грипа", крајем прошле године.

Маловићева је истакла да су од 2009. године покренути многобројни поступци због корупције у здравству у вези са јавним набавкама, а да је буџет у тим случајевима оштећен за више од милијарду динара или више од 11 милиона евра.

Министарка је рекла да се истраге воде и у другим областима и као пример навела даља хапшења у случају "Колубара".

Маловићева је навела и да је од почетка примене Закона о одузимању имовине стечене криминалом примљено 118 решења о привременом одузимању имовине, да је одузето више од 35 кућа, 98 станова, 29 уметничких слика, два килограма злата.

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да ће то министарство од Комисије за ауторска и сродна права тражити да се смањи накнада на техничке и информатичке уређаје и опрему уведена због такозваног "музичког динара".

Обрадовић је истакао да та накнада треба да буде "далеко мања", али није прецизирао суму.

Министар културе Предраг Марковић рекао је да се накнада од три одсто на техничке и информатичке уређаје и опрему неће наплаћивати док се не реши то питање.

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић рекао је да је премијер Мирко Цветковић обмануо јавност изјавом да јавна предузећа и државне компаније немају дуговања за порезе и доприносе.

Ђурић је навео да се у извештају Државне ревизорске институције налази податак да "Железнице Србије" на основу пореза и доприноса дугују 46,6 милиона динара. Такође, рекао је да се у извештају ревизора налазе подаци да "Путеви Србије" у 2010. години нису уплатили 23 милиона евра ПДВ-а држави, а да "Јат" није уплатио 3,5 милиона евра пазара у 2010. години.

Скупштина Србије завршила је претходно расправу о амандманима на измене закона о кривичном поступку, судским таксама, уређењу судова и о јавном тужилаштву.

Посланичка питања 

У преподневном делу седнице за посланичка питања, парламентарци из ДСС-а питали су да ли ће бити седнице о Косову и Метохији на коме би се утврдило да ли власт има мандат за политику какву води према јужној покрајини.

Председница парламента одговорила је да Скупштина Србије није дебатни клуб, а будући да од сутра улази у период ванредног заседања, 84 посланика могу да поднесу предлог за заказивање седнице парламента.

Владимир Милентијевић из ДСС-а оценио је и да су постигнути договори са Приштином у Бриселу дубоко против интереса и Срба на Косову и Метохији и Србије", као и да је власт применом тих договора признала независност Косова.

Парламентарци из УРС-а упитали су премијера Мирка Цветковића у којој фази се налази пројекат о "Јужном току", будући да се, како је рекла заменица шефа посланика УРС-а Сузана Грубјешић, у јавности чују различите информације.

Посланици Нове Србије покренули су питање статуса војних објеката у Србији који тренутно нису у употреби и упитали Министарство одбране и Генералштаб да ли неко брине о тим објектима и да ли у њима има стражарске службе.

Радикали су затражили од надлежних органа да повуку локацијску дозволу, која је издата за изградњу фабрике за прераду опасног индустријског отпада у општини Ковачица, наводећи да се грађани те општине већ четири године противе изградњи те фабрике.

У складу са Законом о Народној скупштини, крај јесењег заседања биће обележен интонирањем химне "Боже правде" и постројавањем Гарде Војске Србије испред Дома Народне скупштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво