Читај ми!

Не одустајемо од тражења решења

Србија не може да продужи европске интеграција уколико нема подршку грађана, а они неће дати подршку уколико Србија не сачува своје легитимне интересе на Косову и Метохији, изјавио председник Србије Борис Тадић за македонски лист "Дневник".

Србија нема илузије да би могла да врати Косово у државни систем Републике Србије на начин на који је то било пре 2000. године, али Србија не одустаје од преговора и тражења одрживог решења, рекао је председник Србије Борис Тадић у интервјуу за данашњи број најтиражнијег македонског листа Дневник.

Председник Србије је истакао да подела Косова није реално решење, да је то Србија предложила још у 60-тих година прошлог века, а и многи Албанци су га заговарали, али да сада нема довољну подршку.

Према његовом мишљењу, једно од решења је двојни суверенитет, али и неки модел који се базира на међународном решењу, као што су ирски модел, Јужни Тирол или онај из времена две Немачке.

У једином интервјуу који је дао за македонске медије током дводневне посете, председник Србије је, поводом недавне одлуке Брисела у вези статуса кандидата, рекао да ће ван евроинтеграција Србија и њени грађани заостајати у економском смислу.

"Сви који предлажу да Србија прекине процес евроинтеграција, пре свега због Косова и Метохије, уствари поручују грађанима који ће се родити у будућности, али и младим људима данас, да ће бити мање посла, мање могућности за извоз наших производа", сматра Тадић.

Тадић је истакао да постоји проблем признавање Косова од стране македонске државе. Тешко је да се верује да би Македонија могла ревидирати приступ ка том питању, рекао је Тадић.

На новинарску констатацију да је та одлука делимично и због тога што у Македоније живи око 25 посто Албанаца, Тадић је одговорио да и у Србији живе Албанци.

"Али добро, ја разумем сваку земљу, али поставља се питање ко разуме Србију", рекао је Тадић.

На питање да ли је будућност Србије и региона некаква источна варијанта, као што је иницијатива руског премијера Владмира Путина за евроазијску унију, уместо ЕУ, Тадић је рекао да је интерес Русије да види Србију као део ЕУ, али не негира да у земљи постоје политичке снаге које би желели да виде једно скретање, у смислу трајног одвлачења Србије од ЕУ.

"То су оне политичке снаге са којим ја просто не могу да нађем заједнички језик, јер предлажу политику која представља одлазак Србије са европског континента", рекао је Тадић.

Тадић је, у вези српско-македонских односа, рекао да је у интересу Србије да се реши и спор између српске и македонске цркве и додао да је у више наврата покушавао да се то реши, на нивоу на којем то он може.

Ја сам само припадник цркве, али у цркви не одлучујем, нагласио је председник Србије, додајући да је увек молио представнике цркве да се пронађе решење.

У вези проблема Македоније са Грчком око уставног имена, Тадић је рекао да је у интересу Србије да Македонија са Грчком решење пронађе што брже, негирајући информацију од пре неколико година да је посредовао у решавању овог спора.

"Био бих претенциозан да тврдим да бих ја могао да решим тај проблем, као и да посредујем. Ја на то никада нисам претендовао. То није улога председника Србије. Ја могу само да пренесем поруку у одређеним околностима, али то питање је у целости у надлежност македонске и грчке стране", рекао је Тадић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво