Читај ми!

Кандидатура у фебруару или марту!

Одложена одлука о кандидатури Србије. Министарски савет ЕУ састаће се у фебруару да оцени напредак Србије, након чега би Европски савет, у марту, могао да донесе одлуку о кандидатури, рекао председник ЕУ Херман ван Ромпеј у Бриселу.

17.55 - Србија би у марту, поред статуса кандидата, могла да очекује и датум за почетак преговора, изјавио известилац немачког парламента за Србију и Црну Гору из редова владајућих демохришћана Петер Бејер.

17.15 - Потпредседник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић поднео је оставку на ту функцију, јавља Танјуг.  

14.33 - У Бриселу званично саопштено да је следећа процена ЕУ о томе да ли ће Србији бити додељен статус кандидата 12. фебруара, а Европски савет коначну одлуку о томе донеће у марту.

13.20 - Одлука о кандидатури могућа у фебруару, јавља дописник РТС-а из Брисела.

9.40 - Председник Борис Тадић обратиће се јавности данас, пошто Европски савет саопшти шта је одлучио о кандидатури Србије. Тадићева изјава очекује се после подне, најављено је из кабинета председника. 

Лидери ЕУ одлучили су у Бриселу да се нацрт закључака о Србији, у који је ноћас РТС имао увид, делимично промени (као месец одлуке наведен је март) и да се од Савета министара ЕУ затражи да у фебруару изврши процену, како би лидери Уније почетком марта могли Србији дефинитивно да одобре статус кандидата за чланство у ЕУ. На одлуку из Брисела стижу реакције странака, економиста, аналитичара. 

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј потврдио је да ће у фебруару бити дата оцена напретка Србије и да ће почетком марта на самиту ЕУ бити донета одлука о кандидатури Србије за чланство у Унији.

На конференцији за новинаре после заседања Европског савета, Ромпеј је рекао да је Србија остварила значајан напредак, изручила оптужене за ратне злочине, као и да је покренут дијалог Приштине и Београда.

Према његовим речима, ЕУ охрабрује Србију да настави дијалог и побољша односе са Приштином, што је, како је истакао, у најбољем интересу Србије.

"Очекујемо од Србије да то настави. Јасан циљ Уније јесте да Србији додели статус кандидата", рекао је Ван Ромпеј.

Расправа о Србији и проширењу ЕУ на Европском савету, састанку лидера ЕУ, била је повремено оштра између заговорника да се Србији одмах да статус кандидата и оних који су били за "условну" кандидатуру.

У усвојеним Закључцима Савета ЕУ наведено је да ће одлука о кандидатури Србије бити донета након што министри спољних послова размотре и потврде да је Србија наставила да исказује уверљиву посвећеност и да је остварила даљи напредак у примени споразума постигнутих у дијалогу (са Приштином), укључујући споразум о интегрисаној контроли прелаза, да је постигла договор о свеобухватној регионалној сарадњи и да је активно сарађивала да омогући Еулексу и Кфору да врше своје мандате.

Констатује се значајан напредак који је Србија остварила ка испуњавању политичких критеријума предвиђених Копенхашким процесом и да је постигла потпуни и задовољавајући ниво сарадње са Хашким трибуналом.

Датум за Црну Гору у јуну 

Европски савет је наложио Европској комисији да утврди напредак Црне Горе у области владавине права и сузбијању организованог криминала "са изгледима да у јуну 2012. почне преговоре о придруживању", саопштено је у Бриселу.

У закључцима које су усвојили шефови држава и влада ЕУ прима се к знању повољна оцена Комисије о досадашњем напретку Црне Горе, али се налаже да се пре отпочињања преговора о придруживању оцени примена реформи.

"Ово се нарочито односи на област владавине закона и основних људских права, а посебно на борбу против корупције и организованог криминала", наводи се у закључцима.

Број коментара 138

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи