Читај ми!

Уочи одлуке о кандидатури

Немачки шеф дипломатије позвао је још једном Србију да уради више у односима са Косовом и рекао да његова влада још није донела коначну одлуку о статусу кандидата. Закључци Савета министара су углавном позитивни, али кандидатура остаје неизвесна све док сутра о њој не буду разговарали европски лидери.

Дан пред расправу о Србији на Самиту лидера Европске уније у Бриселу, одлука о кандидатури наше земље и даље је неизвесна. Немачки шеф дипломатије Вестервеле позвао је још једном Србију да уради више у односима са Косовом и рекао да његова влада још није донела коначну одлуку.

Закључци Савета министара од понедељка о Србији углавном су позитивни, али кандидатура ће остати неизвесна све док сутра о њој не буду разговарали европски лидери.

Ситуација на терену и до сада нерешено питање регионалнонг представљања Приштине у томе ће сигурно играти улогу кажу извори у Бриселу, јер ће Немачка и друге скептичне земље моћи да је искористе као аргумент за одлагање кандидатуре.

"Статус кандидата је више процедурална одлука која не кошта много. Суштина ће бити разматрана касније, током преговора", каже Роза Балфур из Центра за европске политичке студије.

"Чињеница је да је ЕУ је врло окренута самој себи и неспремна на гестове према земљама изван ЕУ, али надајмо се да ће земље чланице имати снаге за закључак да је позитивна одлука решење које нас води напред", рекла је Балфурова.

Аналитичари кажу да приступни споразум са Хрватском сутра неће бити довољан сигнал да је чланство целог Балкана пожељно у ЕУ. Ако има довољно доказа да Србија примењује споразуме из дијалога са Приштином, треба да добије статус кандидата, јер би то био снажан позитиван сигнал за Србију и регион.

"Србија дуго није схватила колико је питање нормализације односа са Косовом важно за неке земље. Почела је то да схвата после посете Агеле Меркел Београду, али тек последњих недеља је разумела и почела да предузима мере у складу с тим", каже Александра Штиглмајер, аналитичар Европске иницијативе за стабилност.

"Да ли је то довољно да се убеди Немачка видећемо сутра", рекла је Штиглмајер.

Сигурно је, међутим, да кандидатура Србије за ЕУ неће бити тема на коју ће ЕУ лидери утрошити највише времена, с обзиром на то да ће главна тема бити криза евра. Да ли је то добро или лоше за кандидатуру, знаће се после Самита.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво