Уочи одлуке о кандидатури

Немачки шеф дипломатије позвао је још једном Србију да уради више у односима са Косовом и рекао да његова влада још није донела коначну одлуку о статусу кандидата. Закључци Савета министара су углавном позитивни, али кандидатура остаје неизвесна све док сутра о њој не буду разговарали европски лидери.

Дан пред расправу о Србији на Самиту лидера Европске уније у Бриселу, одлука о кандидатури наше земље и даље је неизвесна. Немачки шеф дипломатије Вестервеле позвао је још једном Србију да уради више у односима са Косовом и рекао да његова влада још није донела коначну одлуку.

Закључци Савета министара од понедељка о Србији углавном су позитивни, али кандидатура ће остати неизвесна све док сутра о њој не буду разговарали европски лидери.

Ситуација на терену и до сада нерешено питање регионалнонг представљања Приштине у томе ће сигурно играти улогу кажу извори у Бриселу, јер ће Немачка и друге скептичне земље моћи да је искористе као аргумент за одлагање кандидатуре.

"Статус кандидата је више процедурална одлука која не кошта много. Суштина ће бити разматрана касније, током преговора", каже Роза Балфур из Центра за европске политичке студије.

"Чињеница је да је ЕУ је врло окренута самој себи и неспремна на гестове према земљама изван ЕУ, али надајмо се да ће земље чланице имати снаге за закључак да је позитивна одлука решење које нас води напред", рекла је Балфурова.

Аналитичари кажу да приступни споразум са Хрватском сутра неће бити довољан сигнал да је чланство целог Балкана пожељно у ЕУ. Ако има довољно доказа да Србија примењује споразуме из дијалога са Приштином, треба да добије статус кандидата, јер би то био снажан позитиван сигнал за Србију и регион.

"Србија дуго није схватила колико је питање нормализације односа са Косовом важно за неке земље. Почела је то да схвата после посете Агеле Меркел Београду, али тек последњих недеља је разумела и почела да предузима мере у складу с тим", каже Александра Штиглмајер, аналитичар Европске иницијативе за стабилност.

"Да ли је то довољно да се убеди Немачка видећемо сутра", рекла је Штиглмајер.

Сигурно је, међутим, да кандидатура Србије за ЕУ неће бити тема на коју ће ЕУ лидери утрошити највише времена, с обзиром на то да ће главна тема бити криза евра. Да ли је то добро или лоше за кандидатуру, знаће се после Самита.

број коментара 11 пошаљи коментар
(петак, 09. дец 2011, 11:25)
anonymous [нерегистровани]

sjetimo se

hrvatsku nije stvorio Denšer i slični, hrbatsku su stvorili njeni vlastiti građani koji su glasali na referendumu za samostalnost a to je bilo preko 90% građana, a natjerani su najviše zbog Miloševića i rata koji je bijesnio kako po hrvatskoj tako i sloveniji. Narod je sam odlučio na referendumu, a imao je velikih razloga za takvu odluku. Sve nas je otjerala Srbija, sjetite se kako je bilo

(петак, 09. дец 2011, 08:25)
anonymous [нерегистровани]

odgovor na-zasto

Jer ju je Nemacka i stvorila...

(петак, 09. дец 2011, 07:33)
anonymous [нерегистровани]

re-zasto

Ili si previse mlad ili si ne obavesten?.. Pa Hrvatsku je stvorio Genser...Ako ne znas ko je Genser, samo da te podsetim, da je to bio ministar spoljnih poslova Nemacke...A nekadasnji, a sada pokojni dzavni sekretar SAD Kristofer Voren je dos´o u sukob sa Nemackom, jer je otvoreno optuzio Nemacku da je kriva za smrt SFRJ...

I cudno je, da je odmah posle priznavanja Hrvatske, Genser smenjen (ili podneo ostavku)
savim beznacajno, a da je na njegovo mesto dosao Kinkel...Nadam se da sam uspeo, barem malo da ti pomognem da s´vatis, koji su to razlozi zbog kojih Nemacka pomaze Hravatsku..
Naravno, sve zavisi i od RTS-a ako objavi ovaj komentar...Pozdrav...

(петак, 09. дец 2011, 00:36)
anonymous [нерегистровани]

zasto

zasto pojedinci ovde misle da je nemacka pomogla hrvatskoj, zasto bi se nemacka tako ponasala?

(четвртак, 08. дец 2011, 23:49)
Radenko [нерегистровани]

Rusija

Rusija će nakon ovih njihovih izbora najpre pomoći sebi pa onda nama!

(четвртак, 08. дец 2011, 23:14)
anonymous [нерегистровани]

zasto

zasto pojedinci ovde misle da je nemacka pomogla hrvatskoj, zasto bi se nemacka tako ponasala?

(четвртак, 08. дец 2011, 21:59)
zar5 [нерегистровани]

????

dzabe mi cekamo petak kad znamo sta ce nam opet reci da nismo ispunili uslove i da ce nam dati samo probnu kandidaturu

(четвртак, 08. дец 2011, 21:57)
mica bor [нерегистровани]

ne po svaku cenu

Nemacka trazi od Srbije da ucini nesto vise!Valjda da prizna nezavisnost Kosova.Manimo se ljudi Evrope,Nisu oni za nas.

(четвртак, 08. дец 2011, 21:23)
anonymous [нерегистровани]

Ucene...

Ako nas ovoliko ucenjuju oko kandudature koja u praksi ne znaci nista, mogu misliti sta ce tek da traze od nas da bi formalno otpoceli razgovore oko prijema? Primer Makedonije dovoljno govori, oni cekaju na pocetak pregovora punih 6 godina. Cinjenica je da ce Hrvatska biti poslednja zemlja ex-YU koja ce biti primljena u EU zahvaljujuci ogromnoj podrsci Nemacke i Vatikana. Srbija treba napokon da se osvesti i da gleda svoja posla.

(четвртак, 08. дец 2011, 21:07)
anonymous [нерегистровани]

Sto pre-to bolje!

Kad-tad, moracemo da prestanemo da ispunjavamo naloge EU jer ce doci momenat kada stvarno necemo moci vise da prelazimo nase takozvane crvene linije. Zato je najbolje da odmah stanemo i ne predjemo nasu svetu "crvenu liniju" odnosno da ne predamo Kosovo i Metohiju jer uslovljavanja EU nece prestati!