Пропао референдум о рафинерији

Референдум у Смедереву о изградњи рафинерије није успео, јер је на биралишта изашло 11,64 одсто грађана. Градска управа у контакту са инвеститором који је заинтересован за даље улагање у Смедереву, рекао градоначелник Предраг Умичевић.

Због малог одзива бирача, референдум о градњи рафинерије нафте у Смедереву није успео. Председница референдумске комисије Весна Коларић рекла је да је на биралишта изашло 11,64 одсто грађана.

До затварања 78 гласачких места, синоћ у 20.00, позиву на гласање одазвало се око 11.000 гласача, од укупно 97.366 грађана са правом гласа и пребивалиштем у том граду, рекла је Коларићева агенцији Бета.

Она је рекла да се, према незваничном резултату, за изградњу рафинерије изјаснило 27 одсто грађана, док је против било 70 одсто гласача. За успех референдума било је потребно да се изјасни 50 одсто плус један бирач, односно 48.684 грађана.

У Окружном затвору у Смедереву, од 32 затвореника и притвореника са пребивалиштем у том граду, на референдум је изашло 17 грађана, а 15 није желело да гласа.

Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић рекао је да одборници који су тражили референдум, имају право да понове тај захтев најраније шест месеци од објављивања званичних резултата референдума.

Према његовим речима, одборници Скупштине града, на наредној седници, изјасниће се о давању земљишта инвеститору у закуп, ако не буде био најављен нови референдум.

"Чим скупштина буде верификовала уговор, инвеститор ће моћи да прибави грађевинску дозволу и почне изградњу рафинерије", рекао је Умичевић.

Градоначелник је додао да је градска управа у контакту са инвеститором, који је заинтересован за даље улагање у Смедереву и да је он спреман да сачека званично саопштење о неуспелом референдуму и одлуку скупштине, која ће се састати најкасније за месец дана.

ДСС: Већина на референдуму рекла "не"

Међутим, Саша Радосављевић, председник градског одбора Демократске странке Србије, једне од опозиционих странка које су тражиле референдум, рекао је да градска влада Смедерева није имала легитимитет да почне пројекат о изградњи рафинерије јер га није спомињала у предизборној кампањи.

"Успели смо да потписима грађана распишемо референдум и натерамо власт да ослушне вољу грађана Смедерева. Однос гласова 'за' и 'против' рафинерије је јасна порука градоначелнику и свим осталим актерима у скупштинском животу. ДСС ће поштовати вољу грађана", рекао је Саша Радосављевић.

Он је нагласио да је три четвртине грађана "што није мали узорак" рекло "не" рафинерији.

"Свака власт која се усуди да ради нешто мимо воље тако великог броја грађана мора да размишља шта ће се десити", рекао је Радосављевић.

Референдум је организован на иницијативу опозиционих странака ДСС-а, СРС-а, напредњака и коалиције "За боље Смедерево", који су сакупили довољан број потписа, да би се референдум одржао.

Скупштинску већину чине ДС, СПС, НС, СПО, Смедеревска демократска странка (СДДС) и група грађана у Покрету за Смедерево. 

"Комико оил" је за закуп грађевинског земљишта у индустријској зони Смедерева понудио 4,25 милиона долара, а са компанијом "Транснафта" потписао је меморандум вредан 15 милиона долара, за изградњу крака гасовода од Панчева до Смедерева.

Изградња рафинерије је инвестиција вредна око 250 милиона долара. Планирано је да у рафинерији буде запослено око 700 људи, а на самој изградњи рафинерије, према проценама инвеститора, радило би 2.000 радника.

број коментара 19 пошаљи коментар
(среда, 11. авг 2010, 21:09)
boban [нерегистровани]

samo napred

sta prica ovaj sasa radosavljevic?
pogledajte ga,on nije ni siguran u ovo sto prica,ali mora,naredila braca rusi.
svi se smeju na njihovu bojazan po nase zdravlje,zasto ne kazu sta je pravi razlog sto sprecavaju ovu investiciju.

(уторак, 10. авг 2010, 12:57)
anonymous [нерегистровани]

Rafinerija

ne bi trebalo da plasi gradjane Smedereva.Zelezara je najveci zagadjivac grada i okoline.Osim zelezare,nadlezni bi trebalo da se pozabave stvarnim problemom,pasa lutalica,koje sam videla na stotine,za vreme mog boravka u Smederevu.Divlje deponije oko tvrdjave i zagadjeni Dunav.
Nisam mogla da prepoznam taj nekada divan grad,nasta je doveden nebrigom vlasti.
Rafinerija je potrebna gradu i ljudima koji bi ziveli od rafinerije.
Molim vas pocistite Smederevo,i zbrinite pse lutalice.

(понедељак, 09. авг 2010, 23:57)
Jajicanin [нерегистровани]

rafinerija

Da se nasoj raji radi oni bi bez referenduma oberucke prihvatili ovaku priliku.Glume neke brige o zdravlju naroda.A sto idu gladni i kopaju po kontenima,to je lakse nego raditi.Pitam se sta ti investitori misle o nama.

(понедељак, 09. авг 2010, 21:19)
vukasin [нерегистровани]

komentar

to je veoma dobro.

(понедељак, 09. авг 2010, 21:02)
brano [нерегистровани]

pitanje

Ja ne zivim u Smederevu,pa bih volio da mi neko iz tog grada odgovori na mojwe pitanje!U cemu je uopste problem oko rafinerije?To bi trebalo,po mom shvatanju biti objerucke prihvaceno,tako cete zaposliti mlade,razviti grad...

(понедељак, 09. авг 2010, 19:48)
anonymous [нерегистровани]

@odgovor MNOGO UPROSCENO

U pravu ste da se politika zaposljavanja u Srbiji odvija prilicno ad hoc ali nazalost finansijske mogudjnosti zemlje su veoma reducirane i za pocetak imaju dirktnu OVISNOST o ulaganjima stranim ili domacim.Ali DEFINITIVNO se nemoze porediti srpska i svajcsrska ekonomijka ni strategija zaposljavanja NI UJEDNOM SVOM SEGMENTU.Srbija ce verovatno svouj srdenjorocnu i dugorocnu strategiju vremenom promeniti i KVALITATIVNO poboljsati ali to je stvar vremena .

(понедељак, 09. авг 2010, 19:42)
Смедеревац [нерегистровани]

Рафинерија

Смедерево сијалице красе, дању горе а ноћу се гасе...
А како ће тек са рафинеријом!!!

(понедељак, 09. авг 2010, 19:37)
vladan bec [нерегистровани]

rafinerija

ja sam iz smedereva bolje da se gradu firme u tom gradu nego sto ima hiljade i hiljade nezaposleni a i neradnika ja kad dodjem na odmor puni lokali i danju i nocu poslasticarnice itd pitam se kad u opste radu kad po ceo dan sedu moj komsiluk kuka nemaju poso pozatvarane fabrike a sad se bune kad se nesto gradi pozdrav

(понедељак, 09. авг 2010, 19:34)
anonymous [нерегистровани]

5

sasa koji se obratio iz dss-a
je najgori gradonacelnik u istoriji


umicevic napred!!

(понедељак, 09. авг 2010, 19:04)
anonymous [нерегистровани]

da

ja sam iz smedereva i svakako da treba se izgradjivati, ekonomija je najbitnija stavka.