Тадић у Високим Дечанима

Божић је тренутак када сви који су били у завади треба да се измире, поручио председник Србије Борис Тадић, који Бадње вече и Божић дочекује у манастиру Високи Дечани.

Председник Србије Борис Тадић упутио је из манастира Високи Дечани божићну поруку мира свим грађанима који славе тај хришћански празник, али и онима који то не чине, истичући да је Божић тренутак када они који су у завади треба да се измире.

"Обележавајући рођење Исуса Христа упућујемо поруку мира свим људима независно од њиховог идентитета, поруку мира свима онима који данас и сутра обележавају овај хришћански празник, али и онима који не славе, зато што је ово прилика да се и они који су били у завади и неспоразумима измире, да пруже руку једни другима, да се разумеју боље него што је то било током читаве претходне године", изјавио је Тадић у Високим Дечанима.

"Ја као председник Србије данас у Високим Дечанима упућујем поруку мира свугде и свима у име грађана Србије, у име државе Србије и у своје лично име, верујући да је мир више него ишта потребан на овом заједничком простору на коме живимо, да је мир потребан свим народима свим људима који деле заједничку судбину на овом балканском, веома тешком и комплексном простору", поручио је Тадић.

Тадић је, захваљујући на гостопримству братству манастира, истакао да положај српских манастира, свештенства и споменика, као и њихов статус на простору Косова и Метохије, имају фундаментални значај за очување српског националног идентитета.

Део светске културне баштине 

"Неки од наших манастира са Косова нису део само наше националне и религијске баштине, они су део светске културне баштине, и нису дакле само наши, него су културни посед читавог света и свих људи који живе на овоме свету, и у том смислу је наша обавеза посебно истакнута да чувамо ту културну баштину и као темељ нашег идентиета и као део светске културне баштине", рекао је Тадић.

Председник Тадић данас се по доласку у манастир, где му је добродошлицу пожелео епископ Теодосије, игуман манастира, поклонио моштима светог Стефана Дечанског, средњовековног српског монарха под чијим је ктиторством манастир грађен између 1327. и 1335. године.

Старешина манастира владика Теодосије рекао је да је манастир тренутно доста удаљен од својих верника, али да они и поред тога обилазе манастир, као и Срби повратници који живе у околним енклавама.

"Ти људи улажу велику снагу и за опстанак на овим просторима. А да би опстали неопходна им је и помоћ", рекао је владика Теодосије.

Владика Теодосије је истакао да посете председника Тадића чине "посебну потпору и узданицу" за опстанак Срба у енклавама на Косову и значе велику подршку срквеним братствима и српским православним манастирима на Косову.

Председник Србије присуствовао је вечерас божићном обреду ложења бадњака у манастиру Високи Дечани. Ложењу бадњака, је осим 30 чланова манастирског братства, присуствовало и стотинак православних верника.

Председник Тадић провешће ноћ у манастиру Високи Дечани, где ће ујутру присуствовати божићној литургији.

Манастир Високи Дечани налази се у Метохији, и данас је највећи и најбоље очувани средњовековни манастир у Србији, славан, између осталог, и по својим фрескама из 14. века.

У манастиру су, поред моштију Стефана Дечанског, похрањене мошти још неколико светаца, између осталог и рука светог великомученика Никите и вилица светог Григорија Ниског.

Насеља која данас окружују манастир насељена су данас готово искључиво албанским живљем, а манастир, његово братство и економију обезбеђују припадници италијанског контингента Кфора.

Председник Тадић је претходни пут у манастиру Високи Дечани боравио на Ускрс прошле године.

број коментара 39 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. јан 2010, 14:17) - goranci [нерегистровани]

ljudi velikog srca

iskrene cestitke povodom vaseg praznika od svih goranaca iz srbije a ima nas puno.zivi bili i slavili vekovima.

(четвртак, 07. јан 2010, 10:46) - anonymous [нерегистровани]

hvala

Hvala Vam na lepim recima, mir Boziji svim ljudima ma gde oni bili!!!!!!

(четвртак, 07. јан 2010, 10:20) - anonymousNovosadjanka [нерегистровани]

Dzemal

Hvala na cestitci Dzemale, neka Ti dragi Bog da sve najbolje u zivotu i svim ljudima dobre volje.

(четвртак, 07. јан 2010, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

Pozdrav

Vaistinu se rodi !

(четвртак, 07. јан 2010, 07:26) - anonymous [нерегистровани]

pozdrav iz Kine

Veliki pozdrav za Bracu Srbe iz Kine. Hristos se rodi!

(четвртак, 07. јан 2010, 00:28) - Milan Popovic [нерегистровани]

Matrix

Ovjde iznosim svoje licne stavove sa kojima ne zelim da povrijedim nikoga pogotovo ne Srpsku naciju tj Srbiju i Republiku Srpsku ja zelim da svojim kritikama i komentarima pokrenem i pokazem i drugacija razmisljanja.
Nemojte misliti da sam ja neki ocajnik koji je zeljan i zudi za necim iako priznajem ponekada se previse unesem pa moji komentari izgledaju kao neka Drama.

(среда, 06. јан 2010, 23:51) - Душан [нерегистровани]

Свака част

Било би лепо када би долазио и када нису црквени празници.

(среда, 06. јан 2010, 23:29) - nemanja [нерегистровани]

hristos se rodi

blag dan je pred nama... neka nam je svaki takav,posvecen i radostan... Prelepo je to docekati Predsednika... i divim se odlukom njegovom da najsrecniji dan u hriscanskom svetu podeli sa zemljom od koje se odreci nikada necemo... Mir Boziji Hristos se rodi!!!!

(среда, 06. јан 2010, 22:55) - anonymous [нерегистровани]

Bozic u Decanima

Svaka cast nasem Predsedniku. Kad ovako nesto procitam, sad bih u avion i da dodjem do Srbije i proslavim Bozic sa svojim narodom. Takav postupak naseg Predsednika daje moralnu podrsku svima koji misle da je Kosovo izgubljeno. Nije, zivi bili pa videli
Srcan Bozic svim pravoslavcima sirom sveta i svma u Srbiji koji slave.

(среда, 06. јан 2010, 22:26) - dijana [нерегистровани]

sss

Srecni vam Badnjaci i Bozic!!!! Uputimo ove noci jednu molitvu nasem plemenitom Patrijarhu Pavlu, koji na nebu cuva i moli za svoj srpski narod!!!!!!!!!!!