Четири приоритета спољне политике

Приоритети српске спољне политике у следећој години биће приближавање ЕУ, очување територијалног интегритета, јачање регионалне сарадње и јачање економске дипломатије, поручио на амбасадорској конференцији у Београду председник Борис Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да ће приоритети спољне политике Србије у 2010. години бити: приближавање Европској унији, очување суверенитета и територијалног интегритета земље, јачање регионалне сарадње и добросуседских односа, и јачање економске дипломатије.

Председник Србије Борис Тадић је на амбасадорској конференцији у Палати Србија рекао да је чланство у Европској унији први приоритетни задатак спољне политике и Владе Србије и изразио уверење да је могуће да све земље Западног Балкана 2014. године постану чланице ЕУ.

"Политика европских интеграција је заснована на вољи грађана и та политика нема алтернативу", рекао је председник Тадић.

Србија не очекује успостављање нових критеријума за чланство у ЕУ који би се разликовали од оних из Копенхагена, навео је Тадић и нагласио да Србија не очекује ни попуст јер је испуњавање услова и европских стандарда корисно за читаво друштво.

Тадић је изјавио да очекује да ће током шпанског председавања ЕУ, односно до 1. јула, бити ратификован Споразум о стабилизацији и придруживању, како би крајем 2010. и почетком 2011. године Србија могла да добије статус кандидата за чланство.

Боља сарадња са земљама БРИК-а

Констатујући да су савремени међународни односи променљиви, Тадић је истакао да је неопходно да и спољна политика Србије буде флексибилна.

Према његовим речима, Србија у будућности треба да интензивније сарађује "политичким ентитетима" за које у прошлости није било довољно времена, а односи треба да буду продубљени пре свега са БРИК групом (Бразил, Русија, Индија, Кина) и земљама Покрета несврстаних.

Борис Тадић је оценио да је успех спољне политике Србије артикулација односа са највећим светским силама: Русијом, САД и Кином.

"Србија се ослања на ЕУ као на основни стуб спољне политике. Желимо најбоље односе са САД, иако се не слажемо око Косова, али се слажемо у већини осталих питања", навео је Тадић и оценио да је посета потпредседника САД Џозефа Бајдена Београду прошле године била успешна.

Приликом посете председника Русије Димитрија Медведева потписан је низ стратешких споразума и потврђено историјско пријатељство, навео је Тадић и подсетио да је Србија добила од Русије кредит за подршку буџету.

"Надам се да ће са Русијом бити потписан и споразум о стратешком партнерству", рекао је Тадић и навео да је такав документ потписан приликом његове посете Кини, а последица тог споразума јесте изградња инфраструктурних објеката.

Србија стратешки партнер у региону

И са Италијом је потписан споразум о стратешком партнерству, подсетио је Тадић и поменуо улагање Фијата у Србију, а за 2010. годину најавио је потписивање споразума о стратешком партнерству и са Француском.

Стратешка партнерства Србије не значе да је Србија глобални стратешки партнер, већ стратешки партнер у региону, казао је председник.

Потписивањем тих споразума подигнут је међународни кредибилитет и легитимитет Србије у међународној заједници, навео је Тадић у обраћању амбасадорима.

Без међународног легитимитета нема ни одбране Косова, а Србија ни под којим условима неће признати независност Косова, "ни експлицитно ни имплицитно", нагласио је Тадић.

Србија је спремна за нове преговоре о Косову после саветодавног мишљења Међународног суда правде, рекао је председник и захвалио свим земљама које нису признале независност Косова.

Србија, казао је, не само да има право него и заслужује да Косово буде њена јужна покрајина.

Говорећи о безбедносној политици, председник је навео да је потребно отворити дипломатску мисију Србије при НАТО-у, "сличну каква већ постоји у Бриселу при ЕУ".

Првог дана Конференције шеф српске дипломатије Вук Јеремић истакао је да су најважнији циљеви српске дипломатије чланство у Европској унији и одбрана територијалне целовитости на Косову и Метохији.

Почасни гост Конференције је грчки премијер Јоргос Папандреу, који је јуче навео да је заједнички циљ да земље Западног Балкана уђу у Европску унију 2014. године, симболично, на стогодишњицу почетка Првог светског рата.

Ово је трећа амбасадорска конференција. Први пут је организована у децембру 2007. године, по угледу на стране дипломатске службе.

број коментара 4 пошаљи коментар
(среда, 06. јан 2010, 03:14)
anonymous [нерегистровани]

Alal vera

Alal ti vera. Odavno nisam pročitao bolji komentar na ovom sajtu. Slažemo se u svim tačkama.

(уторак, 05. јан 2010, 18:01)
anonymous [нерегистровани]

Bojim se da su frontovi preširoki

Moje mišljenje je da treba umnogome konkretizovati ove ciljeve - prije svega kad je u pitanju region. Mada je ovo okvir, mislim da je preširok i da ni mnogo stabilnije i jače zemlje ne bi mogle ispoštovati to. Prvo trebamo gledati interes Srpskog naroda pa tek onda EU i Amerike. Siguran sam da se ne poklapaju. A čini mi se i da su jedni ciljevi sa drugima pomalo u kontradikciji ali, no dobro, možda sam preveliki lajik za ovo...

(уторак, 05. јан 2010, 17:51)
anonymous [нерегистровани]

mnogo posla

U posednje vreme mi izgleda da se politika vodi malo ozbiljnije nego sto je to bilo prethodnih godina - i to je u redu.
Nadam se da ce ambasadori sada biti vise koordinisani i da su shvatili koja su 4 prioriteta.
Ja licno cu biti zadovoljan ako u 2010. uspemo da zavrsimo saradnju sa Hagom, dobijemo status kandidata i clanstvo u STO. Jasno mi je da su to sve politicke stvari, ali su takodje i preduslov za bolji standard. Nazalost, ne verujem da ce se ekonomska situacija mnogo popraviti u 2010.
Hm, i mozda ne bi blo lose da Srbija inicira jednu novu, opstu, regionalnu konferenciju, da se sve zemlje sastanu i rese sve sporove koje imaju. Bukvalno nema zemlje u regionu, koja s nekim nema spor. Jasno je valjda svima da niko u EU nece uci sa neresenim pitanjima. Pre ili kasnije svi sporovi ce morati da se rese, Srbija bi mogla da igra konstruktivnu ulogu i pokaze zrelost, pre svega da bi resila svoje probleme (sa HR o tuzbi, sa CG o dvojnim drzavljanstvima i statusu srpske manjine dole, sa BIH o deklaraciji o Srebrenici, sa BJRM o statusu SPC dole). Mislim, jasno je i da druge zemlje imaju medjusobne sporove...BJRM i Grcka, Hr i Slo. Bez 'dobrosusedskih' odnosa nema nikom napretka, zato mislim da Tadic treba da posveti vise paznje ovim pitanjima.

(уторак, 05. јан 2010, 15:18)
Aleksandar [нерегистровани]

podrska

Smatram da je prethodna 2009.godina bez obzira na teske okolnosti bila uspesna za nasu zemlju po svim parametrima,a verujem da ce 2010.godina biti barem za nijansu bolja.Apsolutno podrzavam nacin na koji Predsednik Tadic,ministar Jeremic i Vlada uopste,vode spoljnu politiku i verujem da ce svi ovi zacrtani ciljevi biti ostvareni.