Кувајт не признаје Косово

Председник Тадић захвалио премијеру Кувајта на принципијелној подршци у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије. Потписана четири споразума из области економије, културе и туризма.

Председник Србије Борис Тадић разговарао је са премијером Кувајта шеиком Насером Мохамедом Ал Сабахом и у име Србије изразио велику захвалност због принципијелне подршке Кувајта очувању суверенитета и територијалног интегритета наше земље. Са премијером Кувајта разговарао је и председник Владе Мирко Цветковић.

Тадић је нагласио да ће се лично залагати за даљи развој билатералних односа две државе, заснованих на деценијама дугом пријатељству, солидарности и сарадњи два народа.

Председник Србије је изразио велико задовољство због одлуке Кувајта да поново отвори амбасаду у нашој земљи, додајући да је то допринело тренутном обнављању политичког дијалога на високом нивоу и интензивирању билатералне сарадње.

Рекао је да је од изузетног значаја то што су данас између Србије и Кувајта потписани споразуми у области економије, културе и туризма.

Тадић је истакао да постоји значајан потенцијал за успостављање војно-економске сарадње Србије и Кувајта, као и за повратак српских грађевинских компанија, које су у прошлости успешно пословале у Кувајту. Изразио је наду да ће и компаније из Кувајта улагати у Србију.

После разговора са премијером Кувајта, председник Владе Мирко Цветковић је рекао да Влада високо цени принципијелни став Кувајта о очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на Косову и Метохији.

"У основи тог става је борба за међународно право и ми имамо идентичне позиције са Владом Кувајта", рекао је Цветковић.

Позив кувајтским инвеститорима

Српски премијер се заложио за унапређење економских односа и нагласио да је био непријатно изненађен када је видео да је трговинска размена између две земље прошле године била мања од пола милиона долара, поручивши да су кувајтским инвеститорима отворена врата да улажу у Србију.

Ал Сабах је рекао да цени позицију коју је Србија заступала током инвазије Ирака на Кувајт, у време владавине Садама Хусеина. "Захвални смо вам на томе", рекао је Ал Сабах.

Ал Сабах је нагласио да постоји потенцијал за унапређење односа између Србије и Кувајта у многим областима.

Према Ал Сабаховим речима, кувајтске приватне компаније би требало да добију прилику да инвестирају у Србију.

Представници Србије и Кувајта потписали су, у присуству премијера двеју земаља, споразуме из области економске и техничке сарадње, сарадње у области туризма, културе и уметности и цивилног ваздухопловства.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић разговарала је са премијером Кувајта о могућим видовима сарадње Србије и Кувајта, укључујући сарадњу парламената.

Премијер Ал-Сабах истакао je значај сарадње Кувајта и Србије на спољнополитичком плану и у области финансија, здравства, културе, трговине и инвестиција.

Ђукић Дејановић изразила је сагласност са ставом да висок ниво политичке сарадње и пријатељске односе прати и развој економске сарадње.

Кувајт, са нешто мање од три милиона становника, има годишњи бруто национални доходак од 110 милијарди долара.

број коментара 10 пошаљи коментар
(четвртак, 26. нов 2009, 09:59)
anonymous [нерегистровани]

Interesantna vest

Ovo je za svaku pohvalu. Ali...
Interesantna bi bila pozadina ovoga.
Ovo vrlo lako moze biti znak otreznjenja americke administracije. Znamo koliki znacaj ima Kuvajt za SAD i tesko da bi Kuvajt nesto ovako uradio na spoljnopolitickom planu a da nema podrsku SAD-a.
Definitivno, iz kancelarije Obame sada duvaju neki sasvim drugaciji vetrovi prema Srbiji.

(четвртак, 26. нов 2009, 02:30)
Саво [нерегистровани]

Браво

Много ми је драго због ове вијести! Волим земље Блиског Истока, као што су Кувајт, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин... Надам се да ће "Fly Emirates" почет ида слијећу и у Београд, као што је најављено и да ће карте за Дубаи да буду јефтиније. У сваком случају, добра ствар.

(среда, 25. нов 2009, 20:13)
anonymous [нерегистровани]

Pohvala

Mi Srbi iz Srbije koji zivimo i radimo u Kuvajtu, takodje smo sretni sto je nakon velike vremenske distance ponovo doslo do uspostavljanja bilateralnih odnosa na najvisem nivou izmedju nase zemlje i Kuvajta. Potencijal i zelju kuvajtskih investitora treba maksimalno ispostovati ali takodje i ponovo plasirati nasu pamet na teritoriju Kuvajta, jer oni za tim itekako imaju potrebe. Bravo!

(среда, 25. нов 2009, 19:48)
O.M. [нерегистровани]

Pozdrav iz Kuwaita

Zivim u Kuwaitu vec 4 meeseca (a pre 3 godine sam takodje radio u Kwt 1 godinu)i Kuwait je veoma bogata zemlja sa koja svim svojim drzavljanima placa velike svote novca tokom zivota.Vozni park koji kuvajcani poseduju nemozese zamisliti ni u svemiru.Veoma vema su bogati.I dobro da je Shaikh Nasser bio u Srbiji jer nasih firmi u zadnjih 20 godina u Kwt gotovo da nema tako da bi mogla da se napravi neka ekonomska saradnja.

(среда, 25. нов 2009, 19:01)
Momčilo [нерегистровани]

Prijatelj i Kuvajta

Neka šeika iz Kuvajta kroz život prate dobro zdravlje i sreća.

(среда, 25. нов 2009, 18:36)
Zoran [нерегистровани]

Dobrodoslica


الاخوة من الكويت مرحبا بكم في صربيا


(среда, 25. нов 2009, 17:58)
anonymous [нерегистровани]

pravda!

ja sam ubedjen da su vecine od ovih zemalja sto su priznale kosovo podlegli pritisku od SAD-a!Pravda mora pobediti!!

(среда, 25. нов 2009, 17:32)
anonymous [нерегистровани]

Hvala

Bravo Braco Arapi. Pravda i zakon trebaju da budu na prvom mestu. Hvala Kuvajtu na principijelnosti.

(среда, 25. нов 2009, 17:09)
anonymous [нерегистровани]

super....?

Tamo ima pare. I svaka čast Kuvajta što neće da priznaje kosovo ipak je i to muslimanska zemlja ali još jednom: svaka čast

(среда, 25. нов 2009, 16:24)
anonymous [нерегистровани]

super

Bravo Kuvajt!!!