(Не)двосмислен одговор МСП

Саветодавно мишљење Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова и Метохије неће бити у форми једнозначног одговора, најавио председник тог суда Хисаши Овада.

Председник Међународног суда правде у Хагу Хисаши Овада изјавио је да саветодавно мишљење тог суда о легалности једнострано проглашене независности Косова и Метохије неће бити у форми једнозначног одговора.

Тамо неће бити недвосмисленог одговора 'да' или 'не', 'за' или 'против' - биће просто потребно читати га. Судије могу да имају различита мишљења, која се понекад разликују једно од другог, рекао је Овада током видео-моста Москва-Хаг, који је уприличила агенција РИА Новости.

Председник МСП је прецизирао да ће закључак суда "бити на 30 страница" и да ће тај документ бити просто потребно изучавати, пренела је руска агенција.

РИА Новости подсећа да је Приштина 17. фебруара 2008. године једнострано прогласила независност Косова и Метохије од Србије и да се Генерална скупштина УН, на иницијативу Београда, обратила Међуанродном суду ради давања консултативног закључка о томе да ли је једнострани потез Приштине у складу са међународним правом.

Отворена расправа у МСП о томе ће бити одржана од 1. до 11. децембра ове године, а очекује се да судије донесу мишљење за неколико месеци, наводи руска агенција.

Тренутно се пред МСП-ом налази 13 предмета о споровима између држава о најразличитијим питањима - од проблема екологије, до људских права, навела је РИА Новости.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 20. нов 2009, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Није шија него врат

Ово се и очекивало, а ко ће код нас одговарати за обмањивање јавности - вероватно нико?!

(петак, 20. нов 2009, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

Prejudiciranje!

Svakako da je bilo uvek lose i nedopustivo, pogotovo za intelektualce da prosto unapred prejudiciraju neciji stav ili misljenje.
To da je Srbija u pravu, oko pitanja nezaviznosti Kosova, ona moze da tolerise sebi takvo ponasanje, znaci ne prihvatiti odluku Pristinskih vlasti! Srbija koristi to pravo i stvar predala medjunarodnom sudu pravde, ali dragi moji, taj sud pravde i ne mora odgovorit Srbiji pozitivno ako nije za pozitivno. E sada ne mozemo optuziti medjunarodni sud pravde za narusavanje pravde u svetu ako nisu odgovorili onako kako se prohte Srbiji!
Malo mi je cudna ovakva logika razmisljanja!

(петак, 20. нов 2009, 09:45) - glas razuma [нерегистровани]

od suda traziti jasan odgovor ili njegovo ukidanje!

Ukoliko sud nije u stanju da da jasan i kratak odgovor, a obrazlozenje moze da pisu na sto strana ako zele, onda treba odmah podneti zahtev za ukidanje ovog suda, zbog neobavljanja svoje duznosti.
treba jasno i na vreme upozoriti, da je nedavanje konkretnog odgovora na konkretno pitanje, neobavljanje svoje duznosti, koje ce prouzrokovati pravni vakum u kome vlada sila jacega a ne sila prava.
gde to jos ima da sud nemoze da donese jasnu presudu i ostavlja prostor da svako odgovor tumaci na svoj nacin. na kraju krajeva zasta primaju tolike plate te sudije??? takav bezobrazni dribling se ne sme tolerisati i znacice uvod u nove i veoma velike ratove sirom sveta, toga sudije moraju biti svesne ako svakome zele prepustiti da tumaci njihove odluke na svoj nacin.

(петак, 20. нов 2009, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

Ocekivano

Ovako nesto sam i ocekivao da ce da se desi,nazalost.Sud koliki veliki pritisak ima od USA i EU,dobro je i ovakvu odluku doneo,moglo je i gore da bude.

(петак, 20. нов 2009, 00:31) - anonymous [нерегистровани]

MSP

Izgleda da MSP narusava sopstven autoritet ako nije u stanju jasno da defenise pravo. To znaci da prava nema i samo jacina drzave daje joj za pravo da cini sta hoce.

(петак, 20. нов 2009, 00:16) - anonymous [нерегистровани]

dribling

kako nas driblaju pa to nije moguce.

(петак, 20. нов 2009, 00:11) - Katarina [нерегистровани]

strah me je

videvsi ono sto su moji dedovi nazivali raspadom sistema Lige naroda. Strah me je, jer kada autoriteti padaju, odricuci se prava nema mnogo mogucih odgovora, jer "vuk na ovcu svoje pravo ima" obicno se pretvori u pokolj celog stada; poslednji put je to coecanstvo kostalo desetine miliona mrtvih i osakacenih, i bezmerje za ceo zivot unesrecenih. Zar nema autoriteta koji ce reci sili: Dosta?

(четвртак, 19. нов 2009, 22:40) - nenad p. [нерегистровани]

Komentar...

Ocigledno je da sudije MSP-a nisu bas odusevljene da raspravljaju i donose odluku o jednostranom proglasenju nezavisnosti Kosova od Srbije. Veliki je uticaja sa strane, pocev od USA, EU pa nadalje, da se kako tako opravda akt proglasenja nezavisnosti ali da se od toga ne nacini presedan. Otuda i nije cudo sto se MSP ogradjuje i diplomatski izjavljuje kako njegova odluka ili misljenje nece biti obavezujuce, buduci da su svesni da ako be se drzali slova zakona morali bi da idu kontra interesa USA i EU. Sto dvosmislenije to bolje pa neka ga svako tumaci kako mu volja. Ipak im je lakse da zatvore oci i da kobajagi odlucuju o
"vaznijim" pitanjima, ekologiji...

(четвртак, 19. нов 2009, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

kratko tumacenje

Ako Srbija bude insistirala na kratko obrazlozenje, i dobice ga: "Moze biti, ali ne mora da znaci."

(четвртак, 19. нов 2009, 22:20) - anonymous [нерегистровани]

MSP

Pitanje ovom sudu je bilo: Da li je proglašenje nezavisnosti Kosova legalno ili NE, a odgovor se očekuje da bude DA ili NE. Svakim drugim odgovorom Međunarodni sud pravde ruši svoju legalnost i ugled u svetu!!!