Турски председник у Београду

Председници Турске и Србије Абдулах Гул и Борис Тадић изјавили у Београду да две земље имају најбоље односе у досадашњој историји и оценили да су односи достигли ниво стратешког партнерства. Представници влада Србије и Турске потписали пет међудржавних споразума.

Турски председник Абдулах Гул борави у првој званичној посети Београду где се састао са председником Србије Борисом Тадићем.

"Билатерални односи Србије и Турске су на највишем новоу у историји две државе и посета турског председника Абдулаха Гула отвара простор за даље продубљивање пријатељства и сарадње", изјавио након сусрета са Гулом председник Тадић.

"У прошлости смо имали много несугласица, али желимо да видимо нашу будућност у разумевању и пријатељству", рекао је Тадић после састанка с Гулом, и констатовао да су Турска и Србија незаобилазни чиниоци у решавању свих питања која су од интереса за регион.

У разговору с Гулом, чија је држава признала једнострано проглашену независност Косова, Тадић је поновио да Србија никада неће признати унилатерални чин Приштине, и да ће се правним и дипломатским средствима борити за очување свог суверенитета и територијалног интегритета.

"Неслагање око Косова и Метохије не сме да поремети наше односе и да допринесе урушавању наших односа", рекао је Тадић, истичући да се две државе међусобно подржавају у процесу европских интеграција.

Осим економије, која је била у фокусу разговора, двојица председника су се усредредила и на питање интеррелигијске сарадње, а председник Тадић је предложио изградњу културно-образовног исламског центра у близини Београда.

Гул је рекао да су турске комапаније веома заинтересоване за пројекте у Србији, као што је Коридор 10, јер се "Београд и Србија налазе на кључном месту на Балкану".

Докле год се Србија и Турска буду залагале за решавање истих проблема, биће мира на Балкану, казао је Гул, истичући да две земље имају односе засноване на пријатељству, али и безбедности.

Према његовим речима, иако немају заједничку границу, Србија и Турска једна другу доживљавају као суседе.

Гул је, такође, истакао важност споразума између две земље о смањењу такси, споразум о слободној трговини који ступа на снагу крајем године, као и неколико споразума који су данас потписани између две државе.

Представници влада Србије и Турске потписали су пет међудржавних споразума, у присуству шефова две државе - Бориса Тадића и Абдулаха Гула.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић потписао је споразум о техничкој и финансијској сарадњи, док је турски министар рада и социјалне политике Омер Динчер са министром економије Млађаном Динкићем потписао споразуме о економској и сарадњи у области инфраструктурних пројеката, а са министром за рад и социјалну политику Србије Расимом Љајићем споразуме о социјалној сигурности.

Споразум о сарадњи у области развоја саобраћајне и друге инфраструктуре на локалном, регионалном и националном нивоу подразумева повољне услове за финансирање тих пројеката.

Средства за изградњу путева делом ће обезбедити турска "Ексим банка", која ће финансирати 85 одсто вредности пројекта и обезбедити кредит од 30 милиона долара, а 15 одсто вредности пројекта биће финансиран из буџета Србије.

Споразум подразумева да турска страна ангажује извођача радова који је обавезан да ангажује подизвођаче радова у Србији, као и да у Србији набавља опрему и материјал.

Позив турским привредницима да улажу у Србију

Председници Тадић и Гул позвали су турске привреднике да инвестирају у Србију и тако искористе њен географски положај и све боље инфраструктурне погодности за пословање.

Отварајући српско-турски пословни форум у Београду, двојица председника су истакла да привредници до сада нису успевали да на прави начин реагују на развој политичких односа двеју земаља и изразили очекивање да ће упоредо са приближавањем Србије ЕУ и завршетком паневропских саобраћајних коридора расти и ниво турских инвестиција.

Тадић је истакао да инвестиције у Србију подразумевају најмање трошкове за извоз на страна тржишта и да посебне погодности за инвестирање постоје на правцу Коридора 10.

Председник Србије је нагласио да ће аутопут од Хоргоша до бугарске границе, којим сваке године пролазе десетине хиљада турских камиона, бити завршен до краја мандата садашње владе, и да ће упоредо са тим бити модернизован железнички Коридор 10.

Тадић је турске привреднике позвао и да инвестирају у изградњу аутопута од Београда ка црногорском приморју који ће бити трасиран кроз Санџак, чиме ће бити осигуран економски развој те регије и напредак бошњачке националне мањине.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(уторак, 27. окт 2009, 22:53) - anonymous [нерегистровани]

kraljevo

Kao prvo cestitam predsedniku Tadicu,i zelim zaista da Srbija i Turska konacno budu pravi prijatelji.Jer ipak smatram da bi nam saradnja sa Turskom bila zaista dobra i pametna odluka.

(уторак, 27. окт 2009, 11:47) - anonymous [нерегистровани]

Zastava

Da covek ne postuje zastavu, on ne bi dosao u ovu zemlju

covek je bio verovatno zbunjen il uzbudjen desi se too svakome. Turska voli Srbiju i nema tu razloga da se ne pokloni zastavi.


(уторак, 27. окт 2009, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

Boris.

Srbi ,blago vama sto imate takvog presjednika,budi te ponosni na njega,e tek da je nama jedan takav.Najbolji prijesjednik u regionu ,veliki gospodin i pravi dzentlemen.Slavko,Makarska.

(уторак, 27. окт 2009, 08:42) - Beni [нерегистровани]

Greska

Predsednik Turske Republike je stvarno pogresio i zato ce sigurno biti kritikovan u svojoj zemlji. Poreklo politicke istorije g. Gul je versko a vera zabranjuje da se pokloni bilo cemu osim Boga, to jest Alaha.
Jest da se sve postuje ali da se pokloni...samo stvoritelju. Beni

(уторак, 27. окт 2009, 06:33) - Turcin iz Srbije [нерегистровани]

Zastava

Gospodine Tadicu,Vi ste kralj...ko ne postuje svoje ne moze sa postuje ni tudje...

(понедељак, 26. окт 2009, 20:56) - anonymous [нерегистровани]

Re: Zastava

Naklon zastavi zemlje domacina je standardna praksa svuda u svetu.

(понедељак, 26. окт 2009, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

"globalizacija do Tokija"

Nadam se da ćemo to još doživeti.
Da nestane beda sa našeg sveta i da se svačiji glas na ovom planetu čuje.


(понедељак, 26. окт 2009, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

Pokloni se!!!

Hahah svaka cast Tadicu kako ga je vratio da se pokloni zastavi, sve vise me odusevljava, zbog njega mozda i pocnem da glasam :)

(понедељак, 26. окт 2009, 19:23) - anonymous [нерегистровани]

Bravo za Tadica!

Gospodine predsednice BRAVO! Tako se to radi! Velika podrska za vas iz dijaspore!


P.S Ovo sa zastavom je za svaku pohvalu!!!

Ziveo predsednik Republike Srbije Boris Tadic!

(понедељак, 26. окт 2009, 18:00) - Kikiriki [нерегистровани]

nista strasno

Covek mozda umoran sa puta pa se zbunio a Tadic je legenda haha