Министарствo здравља током 100 дана Владе

Министар здравља Томица Милосављевић рекао је да је за сто дана рада тог министарства у оквиру стратегије за смањење незапослености у систему здравствене заштите запослено 1.000 здравствених радника.

На конференцији за новинаре у Влади Србије поводом сто дана рада Министарства здравља, Милосављевић је казао да је путем конкурса запослено 200 лекара и 800 медицинских сестара.

Милосављевић је навео да је Министарство наставило да спроводи стратегију за смањења незапослености како би незапосленост у систему здравствене заштите до 2010. године била преполовљена.

Министар здравља је изјавио и да је у протеклих сто дана спроведен конкурс и додељено 1.000 дугорочних стамбених кредита за запослене у здравству.

"И даље смо радили на равноправном и равномерном улагању у здравствени систем Србије. И у овом периоду почео је са радом нови линеарни акцелератор за зрачење тумора и нови мулти слајсни скенер у Институту за онкологију и радиологију Србије", навео је Милосављевић.

Министар је казао и да је потписан уговор за израду главног пројекта болнице и надзор над извођењем радова за клиничке центре у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Милосављевић је додао да је Усвојена одлука о оснивању Агенције за акредитацију здравствених установа.

"Та одлука је објављена у Службеном листу и Агенција за акредитације ће почети са радом до краја ове године", казао је министар здравља.

Министарство здравља Србије је током сто дана рада припремило нацрте пет секторских закона и више уредби и правилника. Између осталог, припремљен је предлог Уредбе о добровољном здравственом осигурању, Правилник о допунском раду здравствених радника, као и Уредба о критеријумима за формирање цена лекова.

"У свему овоме што је рађено препознају се приоритети. А то је да је пацијент-грађанин у центру здравственог система, да је за развој тог система необично важно планирање здравственог кадра, да је услов без којег се не може равномерно и равноправно улагање у здравствени систем, да је неопходна заштита социјално угрожених група", навео је Милосављевић.

Министар здравља је рекао да је у току потписивање уговора са ромским медијаторима који ће ускоро почети да раде у домовима здравља.

Милосављевић је рекао да су плате у здравству повећане од овог месеца за пет одсто и да је утврђено да постоји могућност да пензионери који имају нижа примања од просечних буду ослобођени партиципације.

Најављујући да Министарство ради на програмском буџету за 2009. годину Милосављевић је изјавио да ће најбољи суд о раду тог министарства дати грађани Србије и јавност.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. феб 2009, 00:59) - brankica [нерегистровани]

Kad?

Htela sam da pitam kada ce da bude konkurs u 2009-oj god. za zaposljavanje lekara i zdravstvenih radnika?Hvala.