Петиција против Еулекс-а

Представници Скупштине заједнице општина Косова и Метохије предали председнику Борису Тадићу петицију за одлазак Еулекса из Покрајине. Примерак петиције достављен је и руској амбасади. Мисија, како кажу, није статусно неутрална и ради на јачању независног Косова.

Делегација Скупштине заједнице општина Косова и Метохије предала је председнику Србије Борису Тадићу петицију, са потписима 48.373 косовских Срба, који траже одлазак Еулекса из покрајине.

"Петицијом од председника Србије тражимо да призна грешку и откаже гостопримство и сарадњу Еулексу, јер мисија није статусно неутрална и ради на јачању независног Косова", рекао је председник Скупштине Радован Ничић испред зграде Председништва.

Потпредседник Скупштине Марко Јакшић рекао је да од председника Србије очекује да у интересу очувања територијалног интегритета и суверенитета земље "Еулексу каже збогом".

Функционер Скупштине Љубомир Краговић рекао је да је министар иностраних послова Вук Јеремић оценом изнетом јуче на седници Савета безбедности УН да нема услова да Срби изађу на локалне изборе 15. новембра, јер су расписани у супротности са Резолуцијом 1244, признао да је долазак Еулекса био грешка.

"Након овога стекли су се сви услови да Борис Тадић и Вук Јеремић од СБ затраже да се повуче Еулекс и да се примењује Резолуција 1244 како би се спречило стварање простора само за Албанце", казао је Краговић који је и председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије.

Након годину дана боравка у покрајини Еулекс је , каже Краговић, доказао да спроводи план Мартија Ахтисарија.

Делегација Скупштине је исту петицију чије је потписивање трајало два месеца, предала и руском амбасадору како би и председник Русије Дмитриј Медведев, који ће у уторак посетити Београд, био упознат са акцијом и свим осталим активностима лидера косовских Срба на очувању Косова и Метохије у саставу Србије.

Јакшић је рекао да представници Скупштине заједнице општина Косова и Метохије не очекују сусрет са Медведевим, али да очекују да Русија "као земља која је по питању Косова доследнија од Србије" заједно са председником Србије у Савету безбедности тражи одлазак мисије ЕУ и враћање УНМИК-а.

Јакшић је додао да се нада да ће петицијом указати на потребу да Влада Србије и председник више пруже и учине за бољитак српског народа у покрајини.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 17. окт 2009, 00:02) - anonymous [нерегистровани]

stanje

svaka čast na komentar

(петак, 16. окт 2009, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

stanje

"Nije zlato sve sto sija"kako se kaze.Mislim da taj LEX treba da ostane na Kosovu jer tamo zakone niko ne postuje,ni Srbi ni Albanci bar takav utisak imam.A to sto je sakupljeno toliko potpisa,zasluzna je nekolicina koja iz te teske situacije gleda da profitira te nije im tesko da jadni narod uvere u nesto.Kada se drustvo iz te pokrajine resi tih propalica(i Srba i Albanaca)tada ce ziveti bolje i nece im smetati LexEu.

(петак, 16. окт 2009, 16:19) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast pravi Srbi

Svakako da samo pravi Srbi rade za svoju otadbinu ...Svaka vam cast i nastavite da se borite puno nas je uz vas...Kosovo je deo Srbije voleli ili ne. Tako da netreba pljuvati po istoriji ona je nasa dusa i nase sve...