Косово ипак у редовном поступку

Међународни суд правде још није одредио распоред потеза приликом одлучивања о захтеву Србије да се тај суд изјасни о легалности једнострано проглашене независности Косова. Генерална скупштина Уједињених нација није затражила хитно изјашњавање.

"Што се тиче питања да ли ће тај случај бити разматран у регуларној или хитној процедури, треба само прочитати захтев Генералне скупштине УН да би се видело да се реч 'хитно' нигде не помиње", рекла је за РТС Онлајн шеф Секретаријата Међународног суда правде Лоранс Блерон.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да Међународни суд правде неће по хитном поступку разматрати легалност једнострано проглашене независности Косова.

"Накнадном провером сам утврдио да (Резолуција УН усвојена на иницијативу Србије) неће ићи по хитном поступку, тако да ћемо морати да чекамо неколико година", рекао је Цветковић на конференцији за новинаре, поводом 100 дана рада Владе Србије.

Блерон је рекла да ће детаљи о даљој процедури у Међународном суду правде бити објављени када то "суд буде сматрао за сходно".

Међународни суд правде примио је у петак захтев Генералне скупштине УН за саветодавно мишљење о томе да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу с међународним правом.

У саопштењу Међународног суда правде се наводи да је генерални секретар УН Бан Ки-мун пренео највишем суду УН резолуцију којом се захтева да суд одговори на питање: "Да ли је једнострано проглашење независности од стране привремених институција самоуправе на Косову у складу с међународним правом".

Међународни суд правде ће, пошто је примио захтев, сачинити листу држава и организација које ће бити позване да суду доставе релевантне информације. Како је саопштено, суд ће затим заказати расправу о наведеном питању, која је у пракси најчешће и писана и усмена.

Одлука о легалности независности Косова, подсећа Међународни суд правде, неће бити обавезујућа, већ ће суд само дати саветодавно мишљење. Од оснивања 1946. суд је дао саветодавно мишљење у 25 међудржавних спорова.

Резолуцију којом је затражено саветодавно мишљење Међународног суда правде о легалности независности Косова, Генерална скупштина УН усвојила је 8. октобра на предлог Србије.

Влада је, нешто раније, најавила да ће ускоро формирати тим који ће заступати Србију пред Међународним судом правде, а слична најава дошла је и са адресе власти у Приштини.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 15. окт 2008, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

Savijte tabak!

Tuzite sve drzave koje su priznale tzv. nezavisno Kosovo!Presuda se mora postovati dok je misljenje suda neobavezujuce.Ne smemo vise da gubimo vreme.Kosovo je Srbija!

(уторак, 14. окт 2008, 23:48) - anonymous [нерегистровани]

Hitno!!

Opet su nasi politicari naseli i prerano se poradovali. UN namerno i po nalogu USA I GB nije zatrazio hitnu proceduru i odgovor od suda da bi Amerika imala dovoljno vremena da lobira i ucenjuje druge drzave da priznaju Kosovo! Zivi bili pa videli, nasa diplomatija je jos uvek naivna u odnosu na "namazani" zapad.
Samo zahtev o hitnoj proceduri bi mogao da utice na mnoge drzave da sacekaju odluku suda, a to je cekanje do godinu dana. Ovako lose su nam sanse

(уторак, 14. окт 2008, 22:12) - Zvezdan/Yll [нерегистровани]

too late

Bas cudno kako sud ne zuri... to je imperialisticki sud pa ne treba da se ceka puno od toga

(уторак, 14. окт 2008, 18:56) - Поповић [нерегистровани]

Порука косовским суграђанима

Косово је Србија, биће и судски.

(уторак, 14. окт 2008, 17:08) - bleki [нерегистровани]

kasno je


Dok ovaj sud da svoje mislenje, Kosovo bice priznato od sto drzava pa onda, komu je briga sta ovaj sud misli...

(уторак, 14. окт 2008, 15:31) - anonymous [нерегистровани]

nema nista od toga

sud ce da ceka dok se kosvo razvija pa ce onda dati svoju misljenju legalnosti i to pozitivno za kosovo zvi bili pa videli

(уторак, 14. окт 2008, 14:56) - orion [нерегистровани]

Urgentnost

Sledeci potez nase diplomatije mora biti usretsredjen na apel da se MSP-de izjasni po tom pitanju jer situacija koja se razvija na terenu usled neodredjenih formulacija" pravde "-i"legaliteta" ukljucenih strana cini ovo URGENTNIM
Zar je toliko tesko izneti cinjenice -na to imamo pravo-ako ostavimo to do u nedogled izgubicemo momentum dogadjaja.
Moramo dobiti u vremenu