Суд правде хитно о Косову

Међународни суд правде ће се о легалности једнострано проглашене независности Косова изјаснити по хитној процедури а одлуку донети најкасније за годину дана, рекао је премијер Србије Мирко Цветковић.

"Добили смо информацију да је захтев дат да то иде по хитном поступку, што би значило да се неће чекати године, већ шест месеци до годину дана", рекао је Цветковић новинарима, после састанка са словачким премијером Робертом Фицом у Београду.

Увођење српске иницијативе у хитан поступак пред Међународним судом правде значи да би расправа о питању да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу са међународним правом могла почети већ за шест месеци.

Међународни суд правде примио је у петак захтев Генералне скупштине УН Уједињених нација за саветодавно мишљење о томе да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу с међународним правом.

У саопштењу Међународног суда правде се наводи да је генерални секретар УН Бан Ки Мун пренео највишем суду УН резолуцију којом се захтева да суд одговори на питање: "Да ли је једнострано проглашење независности од стране привремених институција самоуправе на Косову у складу с међународним правом".

Цветковић је додао да Србија "има јаке аргументе" и да очекује да "Међународни суд каже да проглашење (независности Косова) није било у складу са међународним правом". Према његовим речима, "међународно право је главни ослонац мале земље у борби за свој интерес и у том контексту треба посматрати предлог ове резолуције".

Став српског премијера подржао је и његов словачки колега, Роберт Фицо који је рекао да је "убеђен да проглашење независности Косова није било у складу са међународним правом".

Међународни суд правде ће, пошто је примио захтев, сачинити листу држава и организација које ће бити позване да суду доставе релевантне информације. Како је саопштено, суд ће затим заказати расправу о наведеном питању, која је у пракси најчешће и писана и усмена.

Одлука о легалности независности Косова, подсећа Међународни суд правде, неће бити обавезујућа, већ ће суд само дати саветодавно мишљење. Од оснивања 1946. суд је до сада дао саветодавно мишљење у 25 међудржавних спорова.

Резолуцију којом је затражено саветодавно мишљење Међународног суда правде о легалности независности Косова, Генерална скупштина УН усвојила је 8. октобра на предлог Србије.

Влада је, нешто раније, најавила да ће ускоро формирати тим који ће заступати Србију пред Међународним судом правде, а слична најава дошла је и са адресе власти у Приштини.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(уторак, 14. окт 2008, 06:50) - anonymous [нерегистровани]

Pozdrav

"Mr.Anonimus", jesi "goljema ljisica" ali te otkriva ova tvoja recenica:"kosova je nezavisan i tako ce bude u buducnost".
E, a mozda i nece biti? Jos uvek ima nas vise nego vas.

(понедељак, 13. окт 2008, 23:02) - Azemi [нерегистровани]

Reakcija Srbije!

Gospodine istoricare kao prvo vi ne mislim da si istoricar jer istoricari pricaju nesto drugo i realno o vi hocete istoriju da okrenete obratno a to vise ne tolerisemo.

(понедељак, 13. окт 2008, 21:51) - istoricar [нерегистровани]

Reakcija Srbije!

SRBIJA je na dobrom putu a to ce pokazati i vreme.kosova kako kazu neki tj KOSOVO I METOHIJA vratice se pod nadleznost SRBIJE jer MEDJUNARODNO PRAVO mora se ispostovati zbog odrzavanja jedne ravnoteze u svetu.Toga su svesni svi pa i albanski politicari.Srbija ima dobru diplomatiju.
Pozdrav iz Svajcarske

(понедељак, 13. окт 2008, 21:32) - anonymous [нерегистровани]

Ako je nesto hitno, onda mora da je bitno.

Dobro je da je hitno pa ce da donesu odluku za godinu dana, za koliko bi je doneli da nije hitno? 10 godina?

(понедељак, 13. окт 2008, 21:01) - Skorpion [нерегистровани]

Reakcija Srbije!

Gresis " Bekteshi "...Srbija nece nikad priznati Kosovo kao samostalnu drzavu...cak i one koje su ga priznale vec se kolebaju i razmisljaju o povlacenju te odluke....Videt ces uskoro...
Pozdrav iz Osla...

(понедељак, 13. окт 2008, 19:38) - balkan.. [нерегистровани]

Reakcija Srbije!

одлуку донети најкасније за годину дана:)do tada i srbia ce da priznaje kosovu ko nezavisnu drzavu:)

(понедељак, 13. окт 2008, 19:33) - anonymous [нерегистровани]

Pozdrav

ja naprotiv mislim da je kosovo oduvijek bilo srpsko i da ce tako i biti kad tad milom il silom nece ni americka zvijezda dovjeka sjati

(понедељак, 13. окт 2008, 19:05) - anonymous Rami [нерегистровани]

Pozdrav

Malo morgen

(понедељак, 13. окт 2008, 18:54) - anonymous [нерегистровани]

Reakcija Srbije!

Albanci na Kosovu su februara 1990 nelegalno proglasili nezavisnost Kosova i time narusili tada suverenitet Srbije,a samim tim i Jugoslavije.Oni su prvi zapoceli rat u bivsoj Jugoslaviji.To sud mora uzeti u obzir.

(понедељак, 13. окт 2008, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

SUD PRAVDE

Nijedna zemlja u svetu ne bi postala nezavisna ako ne bi to proglasili .