Реалне шансе Србије пред Судом правде

"Верујем да ће Суд донети уравнотежено мишљење које ће отворити пут новим преговорима Срба и Албанаца, и то је највећа добит", каже др Радослав Стојановић. Тибор Варади: Реалне шансе. Војин Димитријевић: Без тријумфализма.

Професор међународног права Тибор Варади сматра да су шансе наше земље "врло реалне, ни мање ни више од тога".

Варади је нагласио да експертски правни тим, који би Србија ускоро требало да формира, треба да се спреми за агрументацију других држава, јер ће албанска страна, уколико буде позвана да се изјасни, сигурно позивати на статус Албанаца у Србији током деветестих година прошлог века.

Међународни суд правде у Хагу ће, у случају процене легитимитета једностраног проглашења независности Косова и Метохије, донети саветодавно мишљење које ће бити у корист Србије, оценио је професор међународног права и амбасадор Србије у Холандији Радослав Стојановић.

Стојановић, који је био шеф правног тима Београда у спору Босне и Херцеговине против Србије пред МСП, сматра да је Србија "кренула у правцу знатног побољшања имиџа", те да ће позитивно мишљење из Хага отворити пут дипломатском решењу спора, односно новим преговорима Срба и Албанаца.

"Верујем да ће Суд донети уравнотежено мишљење које ће отворити пут новим преговорима Срба и Албанаца, и то је највећа добит.

Могуће је да замислим да ће Суд рећи - јесте, прекршено је међународно право - али би, с друге стране могао рећи и да Албанци имају право на самоопредељење. Тада се мора приступити дипломатском решењу спора - а то су преговори," изјавио је Стојановић.

Директор Београдског центра за људска права Војин Димитријевић изјавио је да српска јавност треба да се одвикне од тријумфализма "јер упркос дипломатском успеху, нисмо никога победили".

Спољна политика није у поражавању неког другог, већ у одбрани својих интереса и неугрожавању других, рекао је Димитријевић, оценивши да су шансе Србије добре, али да се морају сагледати и аргументи друге стране, за које претпоставља да ће бити везани за принцип самоопредељења народа.

И прва реаговања у свету на одлуку Генералне скупштине УН да усвоји српску иницијативу указују на општи утисак да је Србија однела велику дипломатску победу, али и на резерве у погледу крајњег исхода те иницијативе.

Међународни суд правде треба да да мишљење да ли је једнострано проглашена независност од стране привремених органа самоуправе на Косову, у складу са међународним правом.

Правни стручњаци сматрају да уколико суд оцени да је реч о хитном поступку о томе може расправљати за пола године, док ће у редовном она почети тек за две године.

Ускоро експертски тим који ће заступати Србију

Србију ће пред Међународним судом правде заступати наш експертски правни тим, кога ће врло брзо именовати Влада, а који би наредне седмице требало да почне консултације.

И највише привремене институције Косова ће, како пишу приштински листови, ускоро формирати тим стручњака за одбрану интереса Косова пред Међународним судом правде, а уколико затреба ангажоваће и стране експерте.

Међународни суд правде, који би након одлуке Генералне скупштине УН требало да да мишљење о легалности једнострано проглашене независности Косова, главни је судски орган УН који постоји више од шест деценија.

Захтев за оцену легалности једнострано проглашене независности Косова и Метохије је 25. случај да светска организација од Међународног суда правде тражи да процени да ли је нешто у складу са међународним правом.

Кад добије захтев, Међународни суд правде сам одлучује о динамици разматрања - по хитном поступку или у редовној процедури.

број коментара 4 пошаљи коментар
(понедељак, 13. окт 2008, 12:08)
anonymous [нерегистровани]

Primena misljenja

Daj Boze da sud presudi u nasu korist,ali koga to obavezuje? Kadija te tuzi, kadija ti sudi. Ne vidim kraj ove agonije samo pravnim putem.

(субота, 11. окт 2008, 23:37)
anonymous [нерегистровани]

svako ima pravo ali ?

Svako ima pravo na svoj integritet ali nemozes na taj nacin uzimati tudju zemlju zbog svog integriteta! jasno stoji na znanje, da bi ziveo u jednoj zemlji, postuj zakone te zemlje i sve ce biti ok!

(субота, 11. окт 2008, 21:41)
Balkan [нерегистровани]

Nista nije gotovo

U ovoj Planeti nista nije nikad gotovo, pa ni kosovo. Idi i uci malo.

(субота, 11. окт 2008, 20:41)
anonymous [нерегистровани]

Mastanje!!!

Gotovi ste!!!!!!