Непожељан и амбасадор Македоније

Србија отказала гостопримство македонском амбасадору Александру Василевском, због одлуке владе и парламента те државе да признају независност Косова. Претходно, и црногорска амбасадорка проглашена "персоном нон грата".

Василевски је обавештен да у року од 48 сати треба да напусти Србију пошто му је Влада Србије ускратила гостопримство, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Василевском је данас у Министарству спољних послова уручена нота којом се обавештава да је донета одлука којом му се ускраћује гостопримство у Републици Србији.

Македонско министарство спољних послова, у међувремену, поновило је да одлука о признавању Косова као независне државе "није уперена против Србије, већ представља корак који је мотивисан државним интересима".

Македонија неће предузимати реципрочне мере према Србији, саопштено је у македонском министарству.

Македонска амбасада у Београду ће бити отворена за све конзуларне и друге послове, али ће функционисати без амбасадора.

Истовремено, амбасадор у Скопљу Зоран Поповић уручио је протесну ноту заменику министра спољних послова Македоније Зорану Петрову у којој се тражи да Македонија преиспита одлуку о признавању Косова.

Одлука Владе Србије део је Акционог плана, а уследила је након што је Влада у Скопљу одлучила да призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије, наводи се у саопштењу министарства спољних послова.

Одлука српске владе уследила је јутро након што су Македонија и Црна Гора, координисано, признале независност Косова, што је Београд оценио као лош потез, и "нож у леђа" настојањима Србије да наредно поглавље косовске кризе пренесу у оквире Међунаодног суда правде, од кога је Генерална скупштина УН затражила изјашњавање о легалности једнострано проглашене независности Косова.

број коментара 37 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. окт 2008, 22:40) - nenad [нерегистровани]

Priznavanje Kosova od Makedonije

sramota je sto je moja makedonija priznala kosovo.velika bruka za koje nema opavdanje....sta bi bilo kad bi srbi priznale delove makedonije za drzavu.....kosovo je drzaa uz pomoc sad i vecinom eu drzava koje vrse velii pritisak i ucene...stop sa eu...nama je dovljno da srbija i makedonija kao 2 najslicna bratska naroda budu u avez.uz pomoc rusije,indije,kine...itd..nikakav eu....primer je bugarska od kad su usli u eu sve je poskupelo i zivot je gori.....ovo nece dugo trajati...respekt za bratski srpski narod i komsije...nenad

(понедељак, 13. окт 2008, 15:34) - anonymous [нерегистровани]

Nezavisna Republika Srpska

mmmm

(субота, 11. окт 2008, 10:51) - GRCKA [нерегистровани]

Takozvani "prijatelji"

Posto istorija uvek se ponavlja i narodi kroz vekama pokazu svoje.. lice, treba jos jedan put da potvrdimo nase istoriske veze, sa kojima Grcki i Srpski narodi su bili uvek zajedno. Ne znam sta ce Grcka vlada uraditi , ali jedno je sigurno, da Grcki narod nece nikada ''prodati'' nase prijatelstvo. STATIS -

(субота, 11. окт 2008, 08:47) - STATIS - GRK [нерегистровани]

GRCKA

Mi Grcki NAROD bili smo i hocemo i dalje biti sa strane braca Srpskih naroda. Ako istorija hoce da se ponavlja, onda svaki mora da pokaze svoje ... lice.

(субота, 11. окт 2008, 05:14) - Bulovic M [нерегистровани]

Nezavisna Republika Srpska

To mora sto pre da se ostvari!

(субота, 11. окт 2008, 01:51) - anonymous [нерегистровани]

Dalje akcije

Slazem se u potpunosti !!! Grci jos uvek ne podlezu pritiscima Amerike i mislim da su nam mnogo bolji prijatelji od takozvanih "makedonaca"

(субота, 11. окт 2008, 00:46) - anonymous [нерегистровани]

Makedonija

Понекогаш се срамам што сум македонец. Немаме никаква почит ни кон самите себе, па не ме изненадува да немаме почит кон другите. Уште поголем апсурд е што го делиме истиот проблем - албанците. Воопшто нема да ми биде жал кога ке се случи истото со западна Македонија.

(субота, 11. окт 2008, 00:20) - odis [нерегистровани]

Makedonija

ovo je realnost brate treaba da prihvatimo,tako je zivot! svaki treba da gleda na svoje interese samo napred na buducnost

(петак, 10. окт 2008, 23:48) - anonymous [нерегистровани]

Uputstvo

Treba uciti na primeru Libije kad i kako reagovati. procitajte tekst rts-a "Libija ostro protiv Svajcarske".

(петак, 10. окт 2008, 23:03) - anonymous [нерегистровани]

Nezavisna Republika Srpska

Tako je Brate! i to je neosporno.