ДСС подноси 63 амандмана на Предлог статута Војводине

Статутом се не може ширити аутономија Војводине ван уставних норми, нити она може да има елементе државности, каже председник ДСС Војислав Коштуница.

Председник странке Војислав Коштуница је рекао ће амандмани бити "понуђени" на седници Скупштине Војводине и указао да ће, уколико примедбе не буду усвојене, "дефинитивну оцену  морати да донесе Уставни суд Србије".

ДСС је пошла од поштовања пуне државности Србије, уз настојање да Војводина добије максимално могућу аутономију у датим уставним оквирима, нагласио је Коштуница, истакавши да је та странка, поред амандмана, сачинила још два документа о највишем правном акту покрајине - правну анализу понуђеног документа и свој предлог статута.

"Статутом Војводине се, после усвајања Устава Србије и више системских закона, наставља са изградњом правног устројства земље. Статутом се не може ширити аутономија Војводине ван уставних норми, нити она може да има елементе државности", нагласио је Коштуница на конференцији за новинаре.

Лидер ДСС-а је оценио да су из Нацрта статута избачене поједине неуставне одредбе, али да су у званичном Предлогу, који ће разматрати Скупштина Војводине, добар део њих остао.

Председник Покрајинског одбора ДСС-а Зоран Лончар је навео и конкретне замерке понуђеном тексту, које су само делом терминолошке, а у већини случајева суштинске.

Према мишљењу стручњака ДСС-а, Војводина не може да буде одређана као део система европских регија, јер тога нема у Уставу, а Нови Сад није главни град, јер престоницу имају само вржаве, већ седиште покрајинске администрације.

"Територија Војводине је одређена Законом о територијалној организацији Србије и не може се мењати статутом. То значи да је неуставно формирање три војвођанска управна округа, као и одлучивање о територији референдумом", рекао је Лончар.

ДСС, сем тога, има примедбе и на одредбе о службеној употреби језика и писма, о међународној сарадњи Војводине, њеним надлежностима, организацији власти, избору судија, мањинским правима.

У предлогу статута те странке се не помиње покрајинака влада, већ Извршно веће, нема министара, нити Војвођанске академије наука, развојне банке и другог.

"У Уставу се спомињу националне мањине, а не националне заједнице као што је случај у Предлогу статута, а није логично да мањине у Војводини имају нека додатна права у односу на мањине у другим деловима Србије. Најзад, војвођански симболи, грб и застава, морали би да показују да је покрајина део Србије", закључио је Лончар.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. окт 2008, 22:26) - Maka [нерегистровани]

Melem

Citajuci,a pogotovu slusajuci g.na V.Kostunicu dogje mi ko melem na ranu i toliko ga volim i cenim sto je pravi Srbin i sto voli Srbiju ali mi je pomalo krivo sto ga jos uvek ne slusa sav nas narod pa da svima osvane beli dan a srce dogje na mesto.

(понедељак, 06. окт 2008, 20:14) - Marko Россия [нерегистровани]

Bravo!

Jedini politicar koji je vodio drzavotvornu politiku u zadnjih 10 godina. Demokratija i Kostunica ce u Srbiji postati sinonimi za par godina. Zivi bili pa videli!

(понедељак, 06. окт 2008, 18:46) - Stevan [нерегистровани]

Slazem se sa Kostunicom

Slazem se sa Kostunicom u potpunosti.Canak i ostali autonomasi pokusavaju na mala vrata da daju Vojvodini elemente drzavnosti sto je potpuno neprihvatljivo.Srbija treba da bude i ostane nasa drzava

(понедељак, 06. окт 2008, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

Statut=ustav

Hvala DSS-u! Ovo sto se radi s Vojvodinom je strasno.

(понедељак, 06. окт 2008, 17:59) - Александар [нерегистровани]

Коштуница је у праву

Зашто се отвора ново питање у Србији. Устав Србије јасно дефинише аутономију Војводине и очигледно се на мала врата отвара питанје државности Војводине. Морамо одбранити Србију.