Словачка подршка Србији

Словачка снажно подржава европске интеграције Србије, али и територијални интегритет, кад је реч о Косову, рекао у Братислави премијер Мирко Цветковић. Србија је наш стратешки партнер на Западном Балкану, поручио председник Словачке Иван Гашпарович.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је, после разговора са словачким председником и премијером Иваном Гашпаровичем и Робертом Фицом, да Словачка снажно подржава евроинтеграције Србије, укључујући и бели шенген и одмрзавање Трговинског споразума.

Цветковић је потврдио и да Словачка неће променити свој став кад је реч о Косову, односно да неће признати независнот Косова.

Председник Словачке Иван Гашпарович подржао је територијални интегритет Србије и улазак, како је рекао, "стратешког партнера Словачке на Западном Балкану" у Европску унију.

Иван Гашпарович је српском премијеру поновио да је став Словачке према независности Косова непромењен и да Братислава одбија да призна једнострано проглашену независност. Словачка је једна од пет земаља-чланица ЕУ која није признала једнострано проглашену независност Косова.

Гашпарович је нагласио да је упркос економској кризи која се осећа и у ЕУ, и упркос проблемима око ратификације Лисабонског уговора, став Словачке и целе Вишеградске групе после самита В4 ових дана у Пољској да не прихватају тезе о "умору ЕУ од проширења" и да Словачка као и Чешка, Пољска и Мађарска подржавају пријем нових земаља када испуне неопходне услове.

"Либерализација визног режима за путовања грађана Србије у ЕУ ојачала би вољу наших грађана за европску интеграцију", рекао је председник Владе Мирко Цветковић.

Фицо: Нема разлога за промену става о Косову

Премијер Словачке Роберт Фицо рекао је у разговору са српским колегом да "не постоји ни један једини разлог да његова земља промени став према независности Косова и призна га као нову државу".

"Наш став према Косову није само ствар симпатија према Србији, нити има икакве везе са нашим ставом према САД и Русији", рекао је Фицо на заједничкој конференцији за новинаре са Цветковићем.

Фицо је, како јавља словачка агенција ТАСР, такође упозорио да његова влада одбијањем да призна Косово показује како ће "свим снагама бранити и словачке националне интересе против изузетно опасне политике коју против суверенитета Словачке води једна од две релевантне странке словачких Мађара - Странка мађарске коалиције".

Фицо је као дипломатски успех Београда оценио то што се питање легитимитета једнострано проглашене независности Косова нашло пред Међународним судом правде у Хагу.

Цветковић је са премијером Фицом отворио у Братислави словачко-српски економски форум, на коме учествује 35 компанија из Србије.

Премијер је позвао словачке инвеститоре да улажу у Србији и додао да је Словачка значајан партнер у приоритетним областима европских интеграција и привредне сарадње, у којима се бележи константан напредак у протеклих осам година.

"Циљ форума је да се повећа спољнотрговинска сарадња, а ја сам поставио амбициозни циљ да она у наредних неколико година премаши милијарду евра", рекао је премијер Мирко Цветковић.

Председник Владе је истакао да ће Србија, као и до сада, наставити да даје пун допринос унапређењу положаја словачке мањине, чије присуство у Србији додатно доприноси блискости две државе.

Цветковић се састао и са председником словачког парламента Паволом Пашком, а планирано је и да Цветковић положи венац на спомен-плочу Вуку Караџићу.

У делегацији Србије биће министар трговине и услуга Слободан Милосављевић, министар рударства и енергетике Петар Шкундрић и потпредседница Извршног већа АП Војводина и председница Националног савета Словачке националне мањине у Србији Ана Томанова-Маканова, наведено је у саопштењу.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(уторак, 15. јун 2010, 07:36) - anonymous [нерегистровани]

Udruženje Srba u Slovačkoj

Svi koji bi želeli da uspostave kontakt sa Udruženjem Srba u Slovačkoj neka napišu na staneribic13@gmail.sk
Za sada radimo na stvaranju sajta i nadamo se da će mo to brzo završiti i nadalje uspostavljati jednostavniju i bržu komunikaciju.

(уторак, 22. сеп 2009, 14:32) - jan [нерегистровани]

Srbi u Slovackoj

kako doci do udruzenja?zivim i radim u Slovackoj.

(уторак, 22. сеп 2009, 12:51) - Boris / Slovacka [нерегистровани]

Bratstvo Srba i Slovaka

Da, i to svakako mislim ne samo ja prijatelji nasi. Evropa je takoce Serbija,uvek bila i uvek ce biti. U vas podobni ne samo vas jezik, i vasa kultura je samo blizu nas.
Ponovo rekako Zivelo bratstvo Srba i Slovaka !.

Mi smo sa Vama brati.

Boris / Bratislava

(уторак, 22. сеп 2009, 12:45) - м [нерегистровани]

Србија-Словачка=Слога

Поштовање за наше пријатеље Словаке...
Све најлепше и поздрав

(уторак, 22. сеп 2009, 12:11) - anonymous [нерегистровани]

Pozdrav iz Slovačke

Ja živim već 20 godina u Slovačkoj i odavde sam se oženio. Sticajem okolnosti sam bio sinoć u našoj ambasadi sa Prenijerom Cvetkovićom i sa ostalima članovima naše delegacije kao i prisutnim gostima iz Slovačke. Činjenica je da je stav Slovačkih zvaničnika na strani Srbije. Hteo bih da istaknem veliki doprinos gospodina Jana Čarnohorskeho koji je nekada bio predsednik vlade, predsednik skupštine i ministar pravosudja. Imao sam čast da se sa njim sretnem nekoliko puta a čak šta više smo ga primili za počastnog člana Udruženja Srba u Slovačkoj. Pomenuti gospodin je kao podpredsednik predhodne vlade Mikulaša Dzurindu i ministar pravosudja jedini glasao protiv preletanja aviona NATO preko Slovačke teritorije prilikom bombardovanja Srbije. U razgovoru sa nama je rekao "ako postoji zakon i medjunarodno pravo onda je to na strani Srbije" misleći na sutuaciju Kosova, a gospodin Čarnohorski je poznati madjunarodni pravnik.
Slovački narod će uvek biti uz Srbiju.
Pozdrav svima od Srba iz Slovačke

(уторак, 22. сеп 2009, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

Bratstvo

Slovaci su jedan divan narod sa kojima su Srbi u Srbiji uvek ziveli u prijateljstvu i razumevanju. Imam Slovake u siroj familiji i jako ih cenim. Pamtim cika Jankove Slovacke ljute kobasice iz detinjstva, od koji nema bolji na svetu. A pamtim i sve lepe Slovakinje. Zivelo bratstvo Srba i Slovaka.

(понедељак, 21. сеп 2009, 23:35) - Nenad Kuzminac [нерегистровани]

Slovacko vino

Nema boljeg vina nego Slovacko vino u Erdeviku zivela Slovaci i Siribi

(понедељак, 21. сеп 2009, 23:34) - Nenad Kuzminac [нерегистровани]

Slovacko vino

Nema boljeg vina nego Slovacko vino u Erdeviku zivela Slovaci i Siribi

(понедељак, 21. сеп 2009, 19:35) - anonymous [нерегистровани]

slovacka

lepo je procitati vase komentare a ja mogu samo da dodam moi sin je pola srbin a pola slovak i podjednako voli srbiju i slovacku!bravo za slovene!

(понедељак, 21. сеп 2009, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

Slovaci

Hvala nasim Slovackim prijateljima na podrsci. Pogotovo sad kad nam je najpotrebnija i uprkos velikim pritiscima da priznaju KiM. Hvala ovo treba pamtiti