уторак, 23. дец 2014. | Изаберите писмо: Latinica 

Насловна > Вести > Политика > Косово – пут ка оспореној државности

четвртак, 22. сеп 2011, 14:19 -> 16:34

Косово – пут ка оспореној државности

Деловање Ахтисарија је било "најстрашнија једнострана дипломатска иницијатива", оцена је Џејмса Кер-Линдзија, писца књиге "Косово – пут ка оспореној државности на Балкану".

Британски експерт за међународне односе југоисточне Европе Џејмс Кер-Линдзи представио је у Београду своју књигу Косово – пут ка оспореној државности на Балкану, оцењујући да се међународна заједница није на одговарајући начин ангажовала по питању Косова.

Dzejms-Ker-Lindzi.jpg
Џејмс Кер-Линдзи, Соња Лихт и Борислав Стефановић

Кер-Линдзи је деловање специјалног изасланика УН за Косово Мартија Ахтисарија назвао "најстрашнијом једностраном међународном дипломатском иницијативом", пошто је бивши фински председник, како је рекао, од почетка прејудицирао исход.

Према његовим речима и процес, који је водила преговарачка тројка, представници Русије, ЕУ и САД, Александар Боцан Харченко, Волфганг Ишингер и Френк Визнер, био је осуђен на пропаст пре него што је и почео.

Неке чланице Савета безбедности УН, попут САД, од почетка су заговарале независност Косова и то је уништило сваку шансу за преговоре", рекао је Кер-Линдзи, виши научни сарадник Лондонске школе економије и политичких наука и специјалиста за односе југоисточне Европе и источног Медитерана.

Европска унија сноси одговорност, јер од почетка није имала јединствено мишљење и приступ према Косову, што је довело до хаоса, нагласио је Кер-Линдзи говорећи о књизи која представља анализу косовског питања.

Кер-Линдзи је критиковао и Београд, јер није предузео довољно корака да објасни друге опције за решење питања статуса Косова.

Слободан Марковић, одговорни уредник у "Заводу за уџбенике", који је објавио књигу, на промоцији је рекао да је Кер-Линдзи желео да покаже да Косово није случај sui generis и да се не разликује од других сличних случајева широм света.

1
komentari broj komentara 3 | cwpošalji komentar
(четвртак, 22. сеп 2011, 22:43)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

Pametni ljudi

Samo ovi pametni ljudu mnogo,mnogo kasne !!!

1
(четвртак, 22. сеп 2011, 22:29)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

данашње вријеме

Вријеме када је: паметан заћутао, луд проговорио а фукара се обогатила!!!

1
(четвртак, 22. сеп 2011, 15:44)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

Pametni ljudi...

pametni ljudi pricaju, al nema ko da ih cuje, ili bolje reci, nece da ih cuju!!

1
1