Фантомска признања Приштине

Две афричке државе, чланице Покрета несврстаних, покренуле су процедуру повлачења признања Косова, а Оман и Гвинеја Бисао порекли да су икада признали јужну српску покрајину као самосталну државу.

23.45 - Беџет Пацоли, који је пре полага године први обелоданио признање Косова од стране Гвинеје Бисао, вечерас је изјавио да се поново чуо, телефоном, са председником те државе и да му је обећано да ће "институције Гвинеја Бисао привести крају процес признавања независности Косова". 

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је данас да су две афричке земље најавиле повлачење признања једнострано проглашене независности Косова и Метохије и објаснио да то нису Оман и Гвинеја Бисао, како су пренели поједини медији, јер те земље никада нису ни признале Косово.

Јеремић је, такође, најавио да постоји могућност да још једна земља покрене процедуру повлачења признања Косова пошто се у њој води истрага против високог државног функционера због сумње да је примио мито од једног албанског бизнисмена како би та земља признала Косово.

"Уколико се та истрага оконча на начин на који очекујемо и у тој земљи ће бити покренута процедура повлачења признања," рекао је Јеремић.

Током министарске конференције Покрета несврстаних у Београду Јеремића су представници Омана званично обавестили да нису признали Косово,  а процедура признавања Косова никад није започета ни у Гвинеји Бисао.

Министарство иностраних послова Косова демантовало је данас да Гвинеја Бисао и Султанат Оман не признају Косова, оценивши да се ради о пропаганди из Београда.

У реаговању МИП-а Косова се наводи да је Султанат Оман признао независност Косова 30. јануара, а Гвинеја Бисао 10. јануара ове године.

На сајту приштинског Министарства спољних послова заиста постоји вест о признању од стране Омана и текст "признања".  Неко се, међутим, (не)намерно изгубио у преводу па је обећање да ће Оман поздравити чланство Косова у УН ( када буде примљено!)  протумачио као признање.

И вест о признању од стране Гвинеје Бисао садржи, такође, једну неодређену формулацију. У изјави о признању, наиме, наводи се су такву одлуку донели "релевантн ауторитети (власти)" те државе, без прецизирања о којим инстититуцијама је реч. У Београду се, на скупу несврстаних,  испоставило да ово "признање" једино нису видели најпозванији - посланици парламента Гвинеје Бисао.

Министар Јеремић је подсетио да је Приштина раније најавила да ће карипска заједница, која обухвата 14 земаља, заједнички признати Косово као група, али да се, захваљујући напорима српске стране, то није догодило и да је само једна земља те групе признала независност покрајине.

"Ми смо имали изузетно интензивне разговоре и дипломатску комуникацију са тим државама и пре одржавања конференције Покрета несврстаних и мислим да су ти наши напори уродили плодом и да овога тренутка није за очекивати да ће доћи до масовног признања у оквиру карипске заједнице," рекао је министар.

Јеремић сматра да су ово "изузетно добре вести", јер први пут број земаља које су признале Косово опада и очекује да ће таквих примера бити још.

"Очигледно је да је сам процес признавања запао у кризу, када Приштина нема другог излаза него да се служи неистинама и када је почело отворено и нескривено коришћење недозвољених прљавих финансијских средстава у напору да се тај број повећа", рекао је Јеремић.

"Српска страна је обавештена о томе какви су притисци вршени на земље Покрета несврстаних да признају Косово, као и које су земље, колико често и на ком нивоу вршиле те притиске", рекао је Јеремић и додао да се један значајан број земаља и даље томе одупире.

"Ова борба ће се наставити, она далеко од тога да је завршена. У њој ће бити успона и падова али у сваком случају, ми од наших дипломатских активности, усмерених ка сузбијању легитимизације косовске сецесије у међународном простору, нећемо одустати," закључио је министар.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(петак, 09. сеп 2011, 05:01) - anonymous [нерегистровани]

ddd

pa oni ce da mitom, tj modernim terminom lobirati, da srede jos nekoliko priznavanja bez problema

(петак, 09. сеп 2011, 03:43) - anonymous [нерегистровани]

Nemasanje

A Srbija nije clan nesvrstanih a to je glupost.

(петак, 09. сеп 2011, 02:48) - anonymous [нерегистровани]

krenulo

ove dve drzave,nemaju para da plate svoje
diplomate

(петак, 09. сеп 2011, 02:17) - anonymous [нерегистровани]

kosovo

amerika je priznala kosovo,a to znaci kao ceo svet

(петак, 09. сеп 2011, 02:16) - anonymous [нерегистровани]

priznanja

crna gora je nezavisna drzava,i niko ne moze ucjenivati pa ni srbija

(петак, 09. сеп 2011, 00:16) - Dali [нерегистровани]

...

Pouzdano znam d aje i nrod u Ceskoj Republici nezadovolja i osramocen priznavanjem Kosova kao nezavisne drzave i to uglavnom zbog njihovog politicara austrijskog porekla (A znamo koliko nas austrijanci vole). Bilo bi dobro kada bi Srbija obratila paznju na Cesku i na ostale zemlje koje su priznale nezavisnost juzne Pokrajine, a jos nemaju uspostavljene dipl.odnose.
Naravno i Crnoj Gori postaviti jasan uslov da povuce priznanje, ili ce odnosi dve zemlje zahladneti.
Jezim se kad vidim turiste u CG s "kosovskim pasosima" i auto oznakama.

(четвртак, 08. сеп 2011, 23:19) - anonymous [нерегистровани]

Ipak je krenulo

Ovo je nesto sto ce naterati mnoge zemlje koje su to nasilno ucinile da poniste prizanje separtizma. Ja mislim da Rusija i Kina nece nikad promeniti svoj stav, a to je najbitija podrska od svega, ali i broj je veoma vazan.

(четвртак, 08. сеп 2011, 22:39) - anonymous [нерегистровани]

Zna se.

....... neko da a sad pronadji ti tko laze.

(четвртак, 08. сеп 2011, 22:25) - anonymous [нерегистровани]

aloalao@trs.rs

pa najvaznije sile sveta nisu priznale kosovo...

(четвртак, 08. сеп 2011, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

@RE: Hvala (Stefan)

Vidis slazem se sa Stefanom, zato sto ti i on mozete napolje kada vam pukne, a Srbija i Srpski narod nece moci tako lako to da urade kada im "svane".