У Украјину без виза

Шефови дипломатија Србије и Украјине, Вук Јеремић и Костантин Гришченко, потписали су споразум о укидању виза између две земље. Министри закључили да су отворена врата интензивнијој економској сарадњи.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић и министар иностраних послова Украјине  Константин Гришченко потписали су, у Кијеву, Споразум о укидању виза између две земље.

После потписивања, Гришченко је рекао новинарима да ће споразум омогућити развој економске сарадње и повећати обим путовања грађана у обе земље.

"Поред овога, много је сличних приоритета који повезују наше државе, а кључни је заједнички циљ и Србије и Украјине, а то је Европска унија", нагласио је Гришченко.

Гришченко је најавио да ће ускоро бити одржан украјинско-српски бизнис форум.

Јеремић је нагласио да између две земље нема отворених питања и да Србија и Украјина блиско сарађују у "међународној арени".

"Планирамо и да унапредимо те односе оснивањем мешовитих комитета и посетама на нивоу председника држава", рекао је Јеремић.

"Поред политичких, имамо велики потенцијал да развијамо и економску сарадњу", нагласио је Јеремић.

Очекујем да ћемо ускоро потписати и Уговор о слободној трговини, јер је Украјина једина земља Европе са којом немамо такав споразум, рекао је Јеремић и додао да ће укидање виза омогућити и бољу сарадњу у култури и спорту.

Јеремић је истакао и да је Гришченка информисао о свим детаљима о решавању питања Косова и захвалио на подршци и солидарности Кијева.

Министар Јеремић је подсетио да је он "стицајем историјских околности, први министар спољних послова Србије који долази у званичну посету Кијеву".

Србија кључни партнер Украјине на Балкану

Председник украјинске владе Николај Азаров изјавио је током сусрета са шефом дипломатије Србије Вуком Јеремићем у Кијеву да је Србија за Украјину кључни партнер на Балканском полуострву, пренеле су украјинске агенције.

Према речима Азарова, Украјина и Србија имају заједничке циљеве евроинтеграција, пренела је агенција Украјинске новини.

Према извештају агенције Интерфакс-Украјина, украјински премијер је изразио заинтересованост за рад украјинских компанија на налазиштима нафте и учешће у мрежи дистрибуције гаса на територији Србије.

Такође, рекао је да је Украјина спремна да учествује у развоју српске инфраструктуре.

Азаров је изразио задовољство због пораста робне размене две земље 2010. године за 1,5 пута, заложивши се за активизацију рада међувладиног комитета за трговинско-економску сарадњу.

Агенција Украјинске новини известила је да се "Србија залаже за потписивање споразума о зони слободне трговине са Украјином".

Министар спољних послова Србије данас се састао и са председником парламента Украјине Владимиром Литвином.

број коментара 8 пошаљи коментар
(уторак, 31. мај 2011, 23:40)
anonymous [нерегистровани]

RE komentar

Nismo bolji, mi smo naj gori.

(уторак, 31. мај 2011, 23:20)
anonymous [нерегистровани]

Paaaaaaa......

One koji hoce da imaju posla sa nama ne treba potcenjivati, nezavisno od toga ko su i odakle su. Ukrajina je u odnosu na Srbiju gigant, i nece doveka biti na kolenima.
Nasi prijatelji se ne nalaze u prestonicama zapadne Evrope vec su to mahom zemlje poput nase, uboge i sa masom problema.
Prijatelje treba imati, i to u sto vecem broju.

(уторак, 31. мај 2011, 22:36)
anonymous [нерегистровани]

komentar

A zašto potcenjujete Ukrajinu. Mislite li da smo mi bolji od Ukrajine?

(уторак, 31. мај 2011, 21:28)
anonymous [нерегистровани]

?.

A stacu tamo.

(уторак, 31. мај 2011, 21:27)
Miroslav [нерегистровани]

vize

Pošto vam je EU ukinula vize, a Češka i Slovačka su članice, onda ne trebaju.

(уторак, 31. мај 2011, 21:12)
anonymous [нерегистровани]

Big deal

a Ukrajinci idu na Zapad ,ha.ha.ha

(уторак, 31. мај 2011, 21:08)
anonymous [нерегистровани]

hehehe

Bravo,to je za "pohvalu".U Ukrajinu bez viza
prosto neverovatno koji "uspeh".Hehehe

(уторак, 31. мај 2011, 20:45)
niko [нерегистровани]

viza

mozeli mi neko pomoci i reci trebaju li vize za slovacku i cesku?????