Тадић у Крагујевцу

Држава мора да помогне малим пољопривредним произвођачима како би подигли своју производњу и били конкурентни на тржишту ЕУ, поручио председник Борис Тадић. Приликом посете Крагујевцу Тадић разговарао са новинарима и о изборима, стандарду грађана али и ситуацији у БиХ.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да држава мора да помогне малим пољопривредним произвођачима како би подигли своју производњу и били конкурентни на тржишту Европске уније.

"Мислим да смо сагледали добре потенцијале које има наша земља и грешке из прошлости. У наредних пет година, када се приближавамо ЕУ, морамо нашег сељака да припремимо за тај тренутак", рекао је Тадић приликом посете газдинству Дејана Јефтовића у селу Велики Шењ код Крагујевца.

Тадић је подсетио да Србија протеклих година готово да није извозила месо и млечне прерађевине, јер је извоз те врсте пољопривредних производа био четири до пет пута мањи него деведесетих година.

"У тој чињеници ја, међутим, видим перспективу, јер она показује да можемо да повећамо производњу. Увоз крава, обезбеђивање повољних кредита сељацима обезбеђује отварање нових радних места", додао је Тадић.

Приметио је да је споразум о извозу пољопривредних производа у Русију такође од животне важности за српску пољопривреду, будући да она не може да буде оријентисана само на тржиште Европске уније.

Према његовим речима, осим што је држава дужна да сељацима помаже повољним кредитима, неопходно је и да их упознаје са савременим агротехничким мерама како би се оптимизовала производња.

Храна по повољнијим ценама

То је, како је објаснио, неопходно да би се направио баланс између потребе за рентабилношћу производње малих пољопривредних газдинстава и потребе да храна буде приступачна потрошачима по што повољнијим ценама.

Газдинство Дејана Јефтовића са Тадићем је посетио и министар пољопривреде Душан Петровић, чијом је заслугом, према Тадићевим речима, политички споразум о извозу хране у Русију веома брзо преточен у дело.

Петровић је рекао да је један од стратешких циљева аграрне политике у наредном периоду подизање нивоа производње млека и меса и повећање извоза пољопривредних производа.

Министар је додао да у овом тренутку неколико српских компанија преговара о могућностима извоза на руско тржиште и изразио уверење да ће на том пољу у наредних неколико месеци бити остварен озбиљан напредак.

Тадић и Петровић су приликом обиласка газдинства приметили да је могуће да уз невелику помоћ државе пољопривредна газдинства са десетак јуница и неколико хектара земље произведу довољно да би унапредили производњу.

Већа запосленост приоритет Владе

Председник Тадић је изјавио да ће Влада учинити све да до краја свог мандата повећа запосленост јер је то најважнији циљ без кога нема подизања животног стандарда.

"Учинићемо све да повећамо број запослених грађана и то је обавеза свих у земљи, како оних који раде у производњи, тако и оних који раде у државној администрацији", рекао је председник Тадић после обиласка крагујевачке млекаре "Куч".

Наглашавајући да се уговором, који је потписало министарство пољопривреде са руским партнерима, стварају могућности за повећање извоза пољопривредних производа, председик Тадић је рекао да је намера Владе да обезбеди нове инвестиције и пласман српских производа и на тржишта Кине и Азербејџана са чијим министрима иностраних послова је данас разговарао.

Председник Србије је честитао компанији "Куч" која је успела да из мале породичне задруге за 19 година израсте у компанију која запошљава 150 људи, а са кооперантима и много више од тога.

Власник и директор компаније "Куч" Јездимир Куч рекао је да ће извоз на руско тржиште, вредан милион долара, кренути крајем маја и да очекује да за годину дана буде дуплиран.

Раст стандарда 2013. године 

Председник Тадић је изјавио је вечерас да је, уколико се створе све претпоставке за привлачење инвесиција, осетнији раст стандарда грађана могуће очекивати 2013. године.

Тадић је, у разговору са новинарима у Крагујевцу, подсетио да је на почетку мандата владе Мирка Цветковића била највећа просечна плата у новијој историји и проценио да би, да није било светске економске кризе, просечне плате данас биле измедју 500 и 600 евра.

"Током кризе смо платили страшну цену, али смо створили претпосавке да се покрене производња и, ако будемо дисциплиновани и не дајемо неостварива обећања, 2012. на 2013. можемо имати стваран раст", рекао је Тадић.

"Чинили смо грешке, неке у месецима који долазе можемо да поправимо, али суштински гледано ми стално идемо напред, иако нам је јако тешко и важно је само да не станемо", поручио је председник Србије.

Тадић је међу нереално дата обећања сврстао и превише оптимистичне рокове за завршетак кључних инфраструктурних пројеката, али и оценио да се, иако се пројекти не реализују жељеном брзином, у Србији ипак никада није брже градило.

број коментара 5 пошаљи коментар
(среда, 04. мај 2011, 23:24)
anonymous [нерегистровани]

NARAVNO

Predsednik Tadic bi trebao da obilazi malo i prazne stale pa da pita gradjane zasto su ih ispraznili zasto se sve manje bave poljoprivredom ali mislim da je dosta zakasnio ovo je trebao odavno da obidje sad je kasno za novi pocetak.

(среда, 04. мај 2011, 21:34)
anonymous [нерегистровани]

A 2008.

rekoste da ce standard porasti 2011. pa nista

(среда, 04. мај 2011, 20:53)
anonymous [нерегистровани]

Obecanje

Tadic ce povecati zaposlenost do kraja svog mandata ali samo neznam gde ce ih zaposliti kada su sva preduzeca prodata i nerade.

(среда, 04. мај 2011, 20:02)
anonymous [нерегистровани]

vec vidjeno..

...priprema za izbore...

(среда, 04. мај 2011, 19:56)
anonymous [нерегистровани]

tako treba

Treba pomoci ovim ljudima,jer su namucene duse.Svako treba da zna kolika je muka gajiti krave i od poljoprivrede ziveti.