Снажна подршка Габона

Односи Србије и Габона у мултилатералним организацијама су на веома високом нивоу, изјавио председник Тадић у разговору са шефом дипломатије Габона Полом Тунгијем. Србија захвална Габону на подршци по питању Косова и Метохије, оценили министар Јеремић и премијер Цветковић.

Председник Србије Борис Тадић и министар иностраних послова Републике Габон Пол Тунги констатовали су да су вишедеценијски политички односи две државе на високом нивоу и да постоји добра основа за побољшање економских односа две земље. Са шефом габонске дипломатије разговарао је министар Вук Јеремић.

Председник Тадић је нагласио да Србија подржава добру политику Габона у Африци и значајну улогу те земље у Афричкој унији и у Покрету несврстаних, саопштила је прес служба председника Републике.

Председник Србије и министар иностраних послова Габона су, такође, закључили да су односи две земље у мултилатералним организацијама на веома високом нивоу.

Председник Тадић и министар Тунги разговарали су о билатералним, политичким и економским односима две државе, наводи се у саопштењу.

Габон није признао независност Косова 

Министар Вук Јеремић у разговору са Полом Тунгијем захвалио се Габону на подршци Србији по питању независности Косова и Метохије и најавио да билатерални односи улазе у нову, још квалитетнију фазу.

"Није лако подржавати Србију. Земље широм света су под притисцима да од те подршке одустану. И Габон је био под притиском, али није попустио и због тога смо му изузетно захвални", рекао је Јеремић на после разговора с министром спољних послова Габона Полом Тунгијем.

"И у будућности, када буде требало и за шта буде требало, Србија ће стајати уз Габон као што Габон данас стоји уз Србију и нико неће моћи да нас одврати од тога", поручио је Јеремић.

Габон, нестална чланица Савета безбедности УН, није признао независност Косова.

Тунги је рекао да је његова земља поборник принципа решавања проблема у оквиру Уједињених нација и, посебно, принципа немешања у унутрашње ствари држава.

"На међународној сцени, Република Габон увек се залагала за мир, дијалог и разумевањем међу народима. Када је реч о међународним питањима, Габон је поборник мултилатерализма, поверења у Уједињене нације и, посебно, за немешање у унутрашња питања неке државе", истакао је шеф габонске дипломатије.

Двојица министара су оценила данашње разговоре као изузетно успешне и најавила конкретне пројекте у области пољопривреде и фармацеутске индустрије, као и сарадњу у области одбране, науке и образовања.

Јеремић је најавио и да ће ускоро бити обновљен рад мешовитог комитета двеју влада.

Тунги је подсетио да Београд и Либрвил имају дипломатске односе већ скоро 50 година, да су у прошлости веома успешно сарађивали и изразио задовољство због воље обеју земаља да појачају ту сарадњу.

Унапредити сарадњу у пољопривреди и грађевинарству

Председник Владе Србије Мирко Цветковић разговарао је са министром Тунгијем и захвалио се на принципијелном ставу те државе у одбрани начела међународног права кад је реч о Косову и Метохији.

Српски премијер је изразио очекивање да ће Габон наставити да пружа подршку Србији, упркос притисцима за признање једнострано проглашене независности Косова, наводи се у саопштењу из Цветковићевог кабинета.

На састанку је констатовано да је садашња економска сарадња испод могућности две земље и изражен је интерес да се унапреди, посебно у области пољопривреде и грађевинарства.

Габонски министар ће данас посетити Нови Сад, где треба да се састане с министром пољоприведе Сашом Драгином.

број коментара 3 пошаљи коментар
(среда, 26. мај 2010, 14:01)
Ivan [нерегистровани]

...

Hvala Vam BRAĆO!

(понедељак, 24. мај 2010, 21:48)
Milos [нерегистровани]

Hvala!

Hvala Gabonu, u ovim teskim vremenima svaki vid podrske je vise nego dobrodosao.

(понедељак, 24. мај 2010, 14:45)
anonymous [нерегистровани]

Hvala Gabon

Moja duboka i iskrena zahvalnost vladi i narodu Gabona na podrzci koju nam pruzaju.