Усвојен Закон о забрани дискриминације

Гласовима 127 посланика владајуће коалиције и Либерално демократске партије, у скупштини Србије усвојен Закон о забрани дискриминације. Законом ће на свеобухватан начин бити санкционисани сви случајеви дискриминације и заштићене групе које могу бити дискриминисане. Седница завршена избором председника просветног и Савета НБС.

Скупштина Србије усвојила је Закон о забрани дискриминације који треба да успостави свеобухватан и интегралан систем заштите од дискриминације.

За Закон, који је изазвао бурне реакције у јавности и који је био повлачен из скупштинске процедуре на захтев верских заједница, гласало је 127 посланика из владајуће коалиције и Либерално демократске партије.

Против закона гласало је 59 посланика, углавном опозиционих странака, али и посланици из Јединствене Србије који су део владајуће коалиције, као и један посланик Партије уједињених пензионера.

Посланици Српске напредне странке нису учествовали у гласању.

Скупштина је такође, већином гласова за председника Националног просветног савета изабрала ванредног професора Природно-математичког факултета у Београду Десанку Радуновић, а за председника Савета Народне банке Србије Дејана Шошкића, ванредног професора Економског факултета.

Изјашњавањем о тим предлозима, Парламент је завршио другу седницу редовног пролећног заседања .

Бурна расправа и 446 амандмана

Посланици Скупштине завршили су синоћ, пола сата пре поноћи, расправу о Предлогу закона о забрани дискриминације којим ће на свеобухватан начин бити санкционисани сви случајеви дискриминације и заштићене групе које могу бити дискриминисане.

Током дводневне расправе посланици су у предвиђеном времену које дозвољава пословник размотрили око 400 од укупно 446 поднетих амандмана, а од којих је Влада прихватила шест.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић је, закључујући вишедневну расправу, рекао је да је то један од реформских закона који ће бити донет са разлогом.

"Сви знамо да је Србија јака колико је људска и човечна, а овај закон томе доприноси," рекао је министар.

Посланици владајућих странака, осим Јединствене Србије, и посланици опозиционе Либерално демократске партије раније су најавили да ће подржати закон јер је он један од "најзначајнијих прописа које парламент усваја и којим се гарантује заштита и једнакост свих осетљивих група".

Током расправе посланик ПУПС-а Константин Арсеновић најавио је да неће гласати за закон.

Опозиционе странке у расправи су најавиле су да неће подржати закон, наводећи да је лош и неприменљив, а њихове критике биле су нарочито усмерене на решења која се односе на сексуалну орјентацију, тврдећи да се тиме фаворизују одређене групе у друштву на штету већине.

Суштина амандмана СРС, ДСС, НС и СНС односила се на брисање или измену одредби о праву да се слободно изражава сексуална орјентација што је дефинисано чланом 21.

Закон забрањује дискриминацију по било ком основу, а нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења и вероисповести, као и сексуалне орјентације.

Дискриминација је, према закону, забрањена и по основу политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и инвалидитета.

Овај пропис представља и последњи правни услов за стављање Србије на белу шенген листу.

број коментара 0 Пошаљи коментар