Азербејџан блокираo приступање Косова међународним конвенцијама

Aзербејџан остаје доследан у ставу о непризнавању Косова и противи се приступању те територије Хашкој конвенцији о укидању потребе легализације страних јавних исправа.

На сајтовима косовске владе недавно се појавила информација да је Косово приступило Хашкој конвенцији о укидању потребе легализације страних јавних исправа, или такозваној Конвенцији о апостилу која је закључена 5. октобра 1961.

Међутим, 22. фебруара је на сајту Владе Холандије објављено саопштење да је Азербејџан изразио противљење приступању Косова. Холандија је, иначе, депозитар Конвенције, то јест, земља којој је поверено да се стара о чланству и спровођењу.

Према информацијама са сајта, Азербејџан је изјавио да не признаје Косово за независну државу и заступа мишљење да Косово, у складу са међународним правом, нема критеријуме државности.

Штавише, Азербејџан тврди да депозитар Конвенције нема овлашћења да неку установу, у овом случају Косово, квалификује као државу, тако да се нотификација од 17. новембра 2015. године не може сматрати актом, који депозитару, то јест, Холандији, даје таква овлашћења.

"На основу проучавања интернет извора успели смо да разјаснимо да се под нотификацијом од 17. новембра подразумева саопштење о приступању Косова Конвенцији о апостилу, које је, у својству депозитара, објавило Министарство иностраних послова Краљевине Холандије".

Истакнуто је да скоро аналогно мишљење заступа и Грузија, непосредни сусед Азербејџана на Јужном Кавказу, која је такође изразила неслагање депозитару.

Азербејџан и Грузија константно подржавају суверенитет и територијални интегритет Србије.

број коментара 7 пошаљи коментар
(петак, 25. мар 2016, 15:59)
Vitas [нерегистровани]

Nije jedinstveni slucaj

To sto otprilike pola sveta ne priznaje jednostranu secesiju Albanaca na Kosovu govori da Kosovo nije jedinstveni slucaj kao sto su njegovi mentori govorili. Dace Bog da Kosovo nikada i ne postane drzava u punom smislu te reci. Jos jedna diplomatska pobeda posle UNESKO-a. Hvala Azerbejdzanu, Gruziji i ostalim zemljama sto stite medjunarodno pravo.

(четвртак, 24. мар 2016, 22:40)
anonymous [нерегистровани]

Hvala

Veliko hvala

(четвртак, 24. мар 2016, 12:42)
anonymous [нерегистровани]

Hvala???

Zasto hvala kad znate zasto to rade!

(четвртак, 24. мар 2016, 11:54)
anonymous [нерегистровани]

Hvala

Hvala im gde čuli i nečuli

(четвртак, 24. мар 2016, 11:21)
Miso [нерегистровани]

Hvala od srca

Hvala vam kao vlasnik stana sto podrzavate da jedna od mojih soba ne bude samostalna.

(четвртак, 24. мар 2016, 11:10)
anonymous [нерегистровани]

Sve je to licni strah

Gruzija je izgubila teritorije od strane Rusije inece da prizna Kosovo zbog toga, Azerbejdzan je u sukobu sa Jermenijom u vezi Nagorn KArabaha i pod uticajme je Rusije...
Ma ljudi, nema tu "ljubavi", samo interesi! Pa u Grcku se moze sa kosovskim pasosem,, u Spaniju...
Sta mi tu imamo da se radujemo i hvalimo te zemlje, pa i Rusiju! Rusi imaju problem sa cecenijom i aneksijama pojedinih teritorija dr dzava, kao recimo, upravo u Gruziji!

(четвртак, 24. мар 2016, 11:06)
anonymous [нерегистровани]

.......

Hvala Azerbejdjanu i Gruziji na nepriznavanju kvazi drzave Kosova.