Чепурин: Србија и Русија за Европу без подела

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин оценио је да је посета српског премијера Александра Вучића Русији показала да су две земље спремне да сарађују у изградњи Европе без подела и зидова, као и да развијају билатералну сарадњу у свим областима.

Чепурин је на свечаном пријему у Руском дому поводом обележавања Дана народног јединства истакао да Русија и Србија заједничким снагама треба да се крећу напред и граде бољу будућност.

"Две стране су истакле своју усмереност да граде Европу без зидова и подела, без бројних раздвајања и препрека", истакао је Чепурин на пријему који су организовали Амбасада Русије и Руски центар за науку и културу у Београду.

Како је додао, Србија и Русија имају много тога заједничког те треба да сарађују у свим сферама, посебно економској, политичкој и културној.

Чепурин је, такође, захвалио српском народу на подршци коју је пружио поводом пада руског авиона изнад Синаја.

Амбасадор је, такође, подсетио да Русе и Србе веже историјско пријатељство те да су две земље недавно поставиле споменик руском цару Николају Другом у Београду, а у Чувашији је недавно отворен споменик Николи Тесли.

Како је најавио, у Санкт Петербургу ће за месец дана бити откривен споменик хероју из Отаџбинског рата 1812. године генералу Михајлу Милорадовићу, а ради се на томе да се у Београду подигне споменик руском и српском архитекти Николају Краснову.

Пријему су присуствовали бројни представници руских сународника у Србији, истакнуте јавне личности српске културе, као и ветерани Другог светског рата.

Током пријема одржан је и празнични концерт са наступима Руског хора сународника, Првог београдског певачког друштва, познатог руског баритона Јана Осина, као и српске певачице Радмиле Караклајић.

број коментара 0 Пошаљи коментар