Костић за РТС: Ја друге истине немам

На мишљење председника САНУ, професора Владимира Костића о Косову, реаговали су председник државе, премијер, министри, опозиција, грађани. Реакције од тога да би о његовом мишљењу требало да се изјасни Академија, да није свестан тренутка, да није довољно патриота, до тога да је јединка у друштву које негује колективитет, да има храбрости кад је други немају и да Србија још није спремна за Костића.

У интервјуу за РТС објашњава шта је мислио када је рекао да је једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово, јер "ни дефакто ни дејуре није у рукама Србије".

Професоре, ви сте јуче врло јасно казали да није реч о ставу Академије већ о вашем ставу, а ипак, чини се, огроман број реакција. Јесте ли очекивали и овакве и оволике реакције?

Пре свега, то је дефинитивно и то сам неколико пута рекао и нагласио у самом интервјуу, став једног бесконачно усамљеног појединца, био он члан, председник САНУ. САНУ као колективитет са мојим изјавама нема апсолутно никакве везе. Рекао сам то појединачно.

Тада сам рекао да о овако крупним питањима заправо САНУ, као академија која сакупља индивидуалце, не може да има јединствено мишљење. Али да је "noblesse oblige" (племство обавезује, фр.), као што је то било у латинском друштву, да у тренуцима када су "бити или не бити", каже став који се поседује, ако се не каже губи се грађанско право. Ја сам, наравно, могао да изговорим одређене флоскуле које данас слушамо и да буде то све врло пријатно колективном уху. Сматрао сам да у овим годинама имам обавезу да кажем оно за шта ја мислим да је истина, не тврдећи да је то 100 одсто тако.

Али одмах сте оптужени да нисте бирали адекватан тренутак и да се у овом тренутку Србија бори против тога да Косово постане члан Унеска. Јесте ли морали водити рачуна о тренутку, с обзиром на позицију коју имате?

Могу сваку осуду да прихватим само под условом да је неко прочитао интегрално текст интервјуа, или бар чуо интегрално, јер би схватио контекст у ком је нешто речено. Овако извађено испада да се ја залажем – "отрчите са Косова", "напустите тај народ и оставите наше светиње". Напротив, мени је жао ако су то суграђани са Косова тако разумели. Идеја је била да се наравно њима обезбеди комплетна, максимална могућа лична, имовинска, правна и свака друга сигурност. Елементи политичког организовања.

Да се заштити, и то сте претпостављам прочитали, наша културна баштина и да се за њу боримо "зубима и ноктима", али оно што ја предлажем и што сам рекао, да мислим да ми више не можемо имати илузију о политичкој контроли комплетне територије Косова.

Али мислио сам да је потребно да нашу енергију усмеримо и на очување нечега, јер поред Косова, са кога одлазе људи, зато што постоји нека форма безнађа, постоји миран, тихи егзодус такође десетине и десетине хиљада млађих. Ја сам хтео да ми негде конвертирамо ту своју енергију у нешто што ће бити реална будућност.

Хајде да подвучемо ту црту да би вас људи што боље разумели – ви, дакле, у томе што сте рекли нисте у ствари поручили "потпишите независност Косова, јер то је наша реалност"?

Па ја то нећу да поручујем ниједном политичару из простог разлога што иза мојих поступака постоји, ако хоћете, континуитет онога што сам ја радио. И то сагињање би било далеко испод сваког нивоа на коме сам ја градио с променљивим, истина, успехом свој интегритет. А што то тако неко хоће да схвати – то је његов проблем.

Мени је познато да сте ви били на Косову, и то под оружјем...

Био сам, два месеца. Био сам начелник специјалних јединица савезног СУП-а и морам да кажем да је тај период био период у коме сам много тога научио о трагедији и нашег народа и трагедији тог простора.

Ја вас то питам зато што се у саопштењу, једном од саопштења, а то је саопштење председника државе, доводи у питање, ако могу тако да кажем, ваше и морално опредељење и ваше патриотско опредељење?

Ја једноставно мислим да људи који су то изговорили, а дубоко хоћу да верујем да то није сам написао и да ни сам не верује у то, јесте да ти људи нису компетентни да процењују ни моје морално нити патриотско осећање. И тврдим да ни моја морална ни патриотска позиција није ништа мања од њихове. Напротив, ја сам својим избором остао у Србији иако сам имао десетине прилика да одем.

Моја деца и моји унуци су овде. У току борбених дејстава на територији Србије моја деца су била регрутована. Тачније, брдска пешадија за разминирање мина. Нисам ја своју децу склањао да би мене неко данас учио томе шта је патриотизам у Србији. Али Стерија је рекао да је рећи истину народу највећи патриотизам. Ја другу истину – јер немам комитет из зграде у коју треба да идем по своју истину, сем оне до које сам ја дошао – немам. И та истина може бити критикована са сваке позиције сем са права да ту истину саопштим. Ако имам храбрости да саопштим.

Да ли бисте имали храбрости да сачекате да се САНУ изјасни о вашем ставу и да ли очекујете то?

Ево, председник државе то тражи и очекује и Одбор за Косово. САНУ није политичка странка. Није коалициони партнер. Нечувено је да поједине државне структуре наручују смену и преиспитивања. Оно што вероватно један број тих људи из политике не може да схвати, јесте да ја немам никакву посебну према овој функцији.

Према томе, ја се нећу зубима и ноктима, као што бих се борио за баштину на Косову, борити за сопствену функцију. А шта ће Академија рећи – сачекаћу са апсолутним миром. Из простог разлога што, ако неког интересује шта се мене тиче, то није харанга која на највулгарнији начин напада и мене и моју породицу, него што управо шта та породица мисли и десетак пријатеља које сам некако у овом животу успео да скупим. Остало ме не интересује.

број коментара 81 пошаљи коментар
(петак, 23. окт 2015, 09:31)
anonymous [нерегистровани]

Сачувајмо оно што је РЕАЛНО

Савесни и одговорни Срби се боре како да обезбеде својим потомцима посао у Србији, да се не би исељавали у ЕУ, САД , Аустарлију,.. Ако се настави исељавање омладине и слаб наталитет ових који остају, Срби ће за 50 година постати мањина и у ЦЕНТРАЛНОЈ Србији.
Политичари морају бити РЕАЛНИ и борити се да економски ојачају територије где Срби живе, како би се омогућио повећани наталитет !
Шта ће нам територија на којој живи 2 милиона Албанаца, са највећим наталитетом у Европи !?.

(среда, 21. окт 2015, 07:20)
anonymous [нерегистровани]

Iskreno?

Iskreno, više nema nade za Kosovo. Jednom smo ga vratili uz pomoć saveznika, a skoro vek kasnije , ti isti su priznali Kosovo. To znači, da ga nećemo vekovima povratiti. A znajući našu demografiju, možda ni Srbije neće više da bude za 100+ godina.

(среда, 21. окт 2015, 03:22)
архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани [нерегистровани]

Реакција за изјаву председника САНУ

Користећи се речима др Костића сматрам да је једина политичка али и људска мудрост за председника САНУ да, како сам рече, са елементима достојанства напусти своју позицију јер својом несмотреном и неодговорном изјавом да "треба напустити Косово" непосредно позива Србе са Косова и Метохије на колективно исељавање, што, искрено се надам, није циљ и намера САНУ, а још мање политика Србије. Сваки човек има право на своје лично и слободно мишљење и то нико не оспорава, али људи на таквим одговорним позицијама не могу да говоре само у своје име, већ неизбежно представљају и институције које заступају и не могу се понашати неодговорно. Ова изјава је изазвала велико разочарење свих Срба на Косову и Метохији, који у најугледнијим институцијама Србије виде своју искрену подршку и очекују барем, ако ништа друго, мало више људске и братске солидарности. Док наша Црква са својим Патријархом, Епископима, свештенством и верним народом улаже огромне напоре да сачува народ и светиње на Косову и Метохији, овакво опортунистичко мишљење (које је г. Костић, ако ништа друго, могао задржати лично за себе) наноси огромну штету напорима наше Цркве и државе. Зато није ни чудо да је преко ноћи постао херој у албанским медијима на Косову и Метохији.

(среда, 21. окт 2015, 02:21)
anonymous [нерегистровани]

nisu sve istine beskonacmog trajanja kao sto je istina da su 2 + 2 = 4

Istina je da su 2 + 2 = 4. I to ce uvek biti istina. Ta se istina ne menja. To je nepromenljiva istina...

A istine o tome cije je Kosovo ili cije je Kijevo su promenljive..
Tako da ovaj profesor koji zeli da narodu da istinu treba da zna da istina koju on daje nije iste vrsta istine kao sto je istina: 1+1 = 2. Ta istina koju profesor daje narodu je promenljive prirode ( i ne treba je davati jer provocira narod ) i zavisi od zakona jaceg. A istinu da su 1 + 1 = 2 ne moze ni Amerika ni sve atomske bombe da promeni.

(среда, 21. окт 2015, 00:59)
Marko [нерегистровани]

Kapa dole

Posle ovog intervijua, ko je i dalje na strani politicara neka se stidi!

(среда, 21. окт 2015, 00:29)
balkanac [нерегистровани]

pitanje

Ja bi samo pitao dotičnog gospodina gdje je bio, i zašto je ćutao od 1999 (i pre) pa do danas. On je ta inteligencija koje je trebala i po cenu života da progovara i viče sve ove godine. Pa je sad našao da progovori. Svaka mu čast!

(уторак, 20. окт 2015, 23:42)
anonymous [нерегистровани]

To be on not to be....Kosovo!

....vrlo je hrabro biti iskren!

(уторак, 20. окт 2015, 21:56)
anonymous [нерегистровани]

Vrhunski neurolog...

...nije nuzno i vrhunski politicar!

(уторак, 20. окт 2015, 19:18)
SLAVISA [нерегистровани]

sramno

Ako malo bolje procitate tekst ili pogledate vise puta video intervjua, svi argumenti koje je Akademik izneo su trivijalni i ne prilice coveku tog ranga. Verujem da iza ovakve izjave i trenutka kada je daje stoji sira pozadina od one koju je on predstavlja. Nemalo je ovakvih primera kroz nasu istoriju, i iskreno se nadam da su ljudi ovakvog razmisljanja u manjini! Vremena i politike se menjaju ali ne i teritorija! Svi cemo mi nestati jednog dana kao sto su nestajale i generacije iza nas, i nikome nije palo napamet da se odrekne ni jednog jedinog metra zemlje. Odlazak mladih iz zemlje je opravdan i prirodan splet okolnosti u vremenu u kojem zivimo jer je zemlja u visegodisnjoj krizi, ali ti ljudi nisu nestali vec su zapoceli svoje zivote na drugim mestima i njihov odlazak na duze vreme moze samo da koristi matici jer ce oni sticati vestine, kredibilitet, kapital sa kojim ce pomagati rodbinu koja je ostala u matici, koja ce svakako moci da ih pozove i iskoristi za nacionalni interes! Veliko postovanje imam prema svim Srbima koji zive na Kosovu i Metohiji, koji su ostali da zive u takvim okolnostima i da nas predstavljaju kao autohtoni narod na prostoru nase juzne pokrajine! Sa velikim zaljenjem i razocaranjem cu prihvatiti odluke za koje se zalaze uvazeni Akademik, ukoliko se moji savremenici odluce na takav korak! Samo hrabro Braco i Sestre svih vera i nacionalnosti, ni mnoge generacije pre nas nisu se usudile da se odreknu dela teritorije u mnogo tezim zivotnim okolnostima od nasih danasnjih (ma kakve da su...), sa kojim pravom nase generacije treba da se odluce na takav iskorak!!!

(уторак, 20. окт 2015, 18:58)
anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [нерегистровани]

Bez zle namere

Ne bih se slozio sa,stavovima gospodina Kostica,ali u njima ne vidim ni losu,ni zlu nameru.Ne slazem se zato, sto u gubljenju KIM,vidim ogromnu opasnost od istog scenarija za Vojvodinu,cime bi sustinski Srpski narod ostao bez zemlje i dosao u situaciju raseljavanja i laganog nestanka.Mozda ja to gledam suvise"crno",ali sam uveren da takva mogucnost moze biti realnost. Realnost je i odlazak velikog broja ljudi iz ovakve Srbije.Sta bi se tek dogodilo bez KIM i ostalog navedenog.