Сарадња Србије и Вијетнама у успону

Председник Србије Томислав Николић примио је у опроштајну посету амбасадора Вијетнама у Београду Тран Ксуан Тују и том приликом рекао да га веома радује то што је сарадња двеју држава поново у успону.

Србија је имала један тежак период кризе, током којег је запоставила односе са својим традиционалним пријатељима, као што је Вијетнам. Сада је, срећом, то време за нама и веома ме радује што је наша сарадња поново у успону. Међутим, увек може боље, рекао је председник Србије Томислав Николић у разговору са одлазећим амбасадором Вијетнама, Тран Ксуан Тујом.  

Председник Србије и амбасадор Вијетнама изразили су задовољство чињеницом да је обим трговинске сарадње у последње три године значајно увећан, па је тако 2012. износио 93 милиона, а крајем 2014. скоро 545 милиона америчких долара, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Амбасадор Тран Ксуан Туј је истакао да Вијетнам остаје чврсто на ставу непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Он је изразио наду да ће већ следеће године доћи до званичне посете председника Србије Вијетнаму, чиме би се још једном демонстрирала блискост наше две државе. 

Председник Николић је упознао амбасадора Вијетнама са проблемима који би били проузроковани евентуалним пријемом такозване "Републике Косово" у Унеско и замолио га да Влада и председник Вијетнама обрате пажњу на интересе Републике Србије по том питању.

У опроштајну посету амбасадора Вијетнама примио је и министар спољних послова Ивица Дачић. Том приликом су изразили интерес за унапређење политичког дијалога, размену посета на високом нивоу и развој економске, културне, просветне и других облика сарадње.

У разговору са вијетнамским амбасадором, Дачић је изразио посебно задовољство што је у мандату амбасадора Трана дошло до јачања сарадње између две земље, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Тран, који Србију покрива на нерезиденцијалној основи из Букурешта, разговарао је са шефом српске дипломатије поводом његовог одласка са дужности амбасадора, наводи се у саопштењу.

број коментара 0 пошаљи коментар