Измене Устава до краја 2017.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић најавио је да ће Устав Србије бити измењен до краја 2017. године. Додаје да је тај рок предвиђен Нацртом акционог палана за поглавље 23 у приступним преговорима са ЕУ

Чедомир Бацковић је на састанку радне групе за поглавље 23 наводи да је тим роком Србија преузела обавезу измене Устава, а обавезана је и Народна скупштина да до тог рока усвоји измене, јавља Танјуг.

"То значи да би рад на изменама већ требало да почне да се захуктава, како би сав посао био окончан до краја 2017. године", каже Бацковић.

Изнеме Устава, које се тичу правосуђа, осим "горићих тема", као што су начин бирања чланова Виског савета судства и Државног већа тужилаца обухватиће низ мање важних питања, рекао је Бацковић.

Подсетио је да, када су у питању измене Закона о јавном тужилаштву које гарантују његову независност од извршне власти, Венецијанска комисија је препоручила да се сачекају измене Устава.

Председник Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Горан Илић сматра да би, и поред препоруке Венецијанске комисије, требало да се пре предстојећих избора за чланове ДВТ измени Закон о том тужилачком органу.

Измене које предлаже то Удружење тичу се нивоа гласања у јавнотужилачкој организацији.

Наиме сада за представника вишег тужилаштва у ДВТ гласају само тужиоци из виших тужилаштва, за представника основног тужилаштва само тужиоци из основних тужилаштва и тако даље...

"То значи да немају сви гласови исту вредност, што је лоше са становишта репрезентативности. Ми се залажемо да се омогући да сви тужиоци гласају за кандидате свих нивоа", рекао је Илић.

Друга измена се односи на број гласачких места у тужилаштвима, а трећа да Републички јавни тужилац више не буде и на челу ДВТ по функцији, већ да чланови сами бирају председника тог тела, како би се отклонио утицај хијерархије на процес одлучивања.

Председник Управног одбора Удружења тужилаца и заменика јавних тужилаца Радомир Лазић указао је да тужилаштво треба да буде независно од извршне и законодавне власти, али да то не значи да би постало нова - четвта грана власти.

"Тужилаштво је по својој природи, процесно везано за суд који доноси одлуке о његовим предлозима и није независно у односу на судску власт", указао је Лазић.

Састанку радне групе у Народној скупштини, присуствовали су и представници бројних невладиних организација.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 03. сеп 2015, 23:40)
Velimir [нерегистровани]

Ustav se ne menja kad i kako se kojem evro birokratu prohte

EU ne zna šta će sama sa sobom, da li će da ukine Šengen ili ne, da li će da vrati policiju na granice, da li će Velika Britanija da napusti 2017. EU ili će da ostane, hoće da menja Dablinski sporazum koji reguliše pitanje azila u zemljama EU, ali ne zna kako, a vi bi da menjate Ustav i da se dodvoravate Evropi koja ne zna šta sa milionima izbeglica koji su došli i koji će još doći. Videćete kad krene talas izbora po zemljama EU kako će da osvoje jako puno poslaničkih mesta u nacionalnim parlamentima desničarske i ekstremno desničarske stranke.

(четвртак, 03. сеп 2015, 16:48)
anonymous [нерегистровани]

A šta još treba da se menja?

Objavite sve, pa da gradjani sami procene da li su "manje vaznih pitanja" ili ne.

(четвртак, 03. сеп 2015, 15:33)
anonymous [нерегистровани]

E Srbijo

Šta li još treba da promenimo a da i dalje ne znamo ni gde ćemo, ni pod kojim uslovima ćemo, ni da li ćemo.