Вучић: Нећу да одустанем, помирићу регион

Никада нећу одустати од идеје о заједничком дану сећања за све жртве ратова с простора бивше Југославије, поносан сам на ту иницијативу и верујем да ће се кад-тад, макар и за две до три године, регион помирити, изјавио је премијер Србије Александар Вучић.

Премијер Србије је у интервјуу за Курир рекао да је његова идеја о заједничком дану сећања производ разумевања да у нашем региону сви имају само једно око, оно којим гледају на сопствено страдање, преноси Танјуг.

"Друго око, којим бисмо видели нешто друго, уопште не постоји. Ни код кога од нас. С друге стране, то једно око постоји и за плакање. Ми плачемо само на једно око, за своје жртве. Мислим на све нас – и на Хрвате и Бошњаке и Србе, на све остале", рекао је Вучић за Курир.

И управо зато сам, рекао је премијер Србије, желео да више не стављамо црни повез око једног ока, већ да отворимо оба, да признамо да су се злочини дешавали на свим странама, да поштујемо туђе жртве једанко колико и своје и да покушамо да гледамо у будућност.

"Да своју политику не заснивамо на мржњи и затварању у националне и шовинистичке оквире, већ да по сваку цену обезбедимо заједнички живот за све нас. Да спречимо у будућности бујање таквих негативних појава које смо имали прилике да видимо претходних дана и недеља", објаснио је премијер.

На питање има ли то уопште сврхе, с обзиром на то да је хрватски премијер Зоран Милановић све одмах одбацио, Вучић је рекао да је сигуран да ће то дати резултат јер би све друго било лоше и за те земље и за цео регион.

"Моја намера није била да кажем било коме које ће празнике славити, свако има право на своје празнике. Неки од тих празника нама нису по вољи, али никад им се нисмо мешали. Само сам молио да у 365 дана имамо један заједнички дан. Да све те жртве на простору бивше Југославије имају један заједнички дан", нагласио је премијер Србије.

"Није мање вредна било која српска жртва од бошњачке или хрватске. Нити су њихове мање вредне од наших. Да само у том дану, ако не можемо у 365, покушамо да отворимо оба ока. И ако не можемо да сасвим реално, да покушамо макар реалније и рационалније да то сагледамо. Јер то ће онда створити ново поверење међу људима", рекао је Вучић.

И што је још важније од тога, истакао је премијер Србије, то ће после спајати наше људе и правити нашу економију отворенијом.

"То неће бити могуће без тога. Без тог мировног приступа, мировних иницијатива о помирењу. Наш циљ је да економије све више интегришемо", рекао је Вучић.

На питање да ли су и Хрвати тога свесни и зашто онда одбијају иницијативу, да ли је разлог љутња због тога што многи Србију виде као лидера у региону, Вучић је рекао да не верује у то и да не мисли да је Србија у овом тренутку лидер у региону.

"Занима ме да ми сачувамо стабилност, то нам је један од највећих интереса. Ја се не плашим наших тешких мера јер знам да ћемо направити бољу економију. Плаши ме управо та нестабилност. Али тиме морају и Хрвати да се руководе, јер исти проблем могу да имају. Зато сам уверен да би требало да још размисле о овој иницијативи. Није касно ни за две-три године да се о томе размишља на другачији начин. И сигуран сам да ће се размишљати на другачији начин", рекао је српски премијер.

Потпуно сам уверен, рекао је Вучић, да ће та иницијатива угледати светлост дана и добити зелено светло у региону и да је потребно да се страсти стишају.

"Нећу да одустанем. О томе ћу јавно говорити. Поносан сам на ту иницијативу и мислим да је то озбиљна и одговорна идеја, која не жели ничији политички пораз, политички крај и крах једне земље и народа, која не жели ни да шири оптужбе. Само жели да сви прогледамо и да нам се свима створи суза у оба ока, а не само у једном", рекао је Вучић.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. авг 2015, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

Zato je to

kada ljudi od stabla ne mogu ili neće da vide šumu. Vučiću, to je Sizifov posao. Usmjeri se na spašavanje kosovskih Srba ,srpskih svetinja i privredu. Mnogo toga imaš pospremiti u Srbiji.

(среда, 12. авг 2015, 05:20) - anonymous [нерегистровани]

Занимљив предлог

Овај предлог јесте занимљив, али мислим да је премијер преуранио са њим. Каже за 2-3 године. Пре ће бити за 20-30 година. Ко не верује нека погледа како се одвијала историја, само у задњих 20-25 година. Можда би добар био дан када се завршио званично рат после Дејтона или можда после бомбардовања од НАТОа, то већ компликује ствар и шири причу ван екс-ју простора на оне који су ово и започели. Хоћемо ли и њих да оплакујемо и они су гинули и њихова војска и људство?

(уторак, 11. авг 2015, 21:26) - anonymous [нерегистровани]

Puna podrška Vučićevoj inicijativi

Odbacivati iskrenu ruku pomirenja, praštanja nikako nije dobro. Inicijativa g.Vučića je otvorena i iskrena , a ja se iskreno nadam da će Hrvatski narod razmisliti i poći putem koji vodi ka pozitivnoj energiji, isto tako i Bošnjački narod bez obzira na različitosti , različitosti nisu nepremostive,.Hrišćanski je boriti se za čoveka, ljude, za njihovu pozitivnu energiju. To se praktično može postići onda i samo onda ako je vera u Gospoda boga iskrena, Oca i Sina Isusa Hrista Nazarećanina i Svetoga Duha. A zašto je to tako ? Pa zato što ceo živi svet na ovoj planeti Zemlji živi na niskoenergetskom nivou, a duh negativne energije i duh pozitivne energije su energija sama, neuporedivo jači od čoveka. Prema tome čovek sam bez iskrene vere u Gospoda boga nikada se nemože izboriti protiv negativne energije koja svojim beskonačnim licemerjem vodi čoveka i upravlja njime, zahvaljujući čoveku samome koji ne veruje u Gospoda boga i ne moli se Gospodu bogu da mu pomogne.

(уторак, 11. авг 2015, 21:04) - Sale [нерегистровани]

Bezrezervna podrška ideji

Odlična inicijativa, što pre to bolje za sve nas. Svaki početak je težak a ova ideja će zapaliti većinu normalnih ljudi, najdalje za 1 godinu ali ne treba pasti u zaborav, treba čuti obične gradjane, anketirani, objašnjavati sve prednosti pomirenja. Zajednički dan žalosti za sve žrtve na prostorima bivše SFRJ, to je najmanje što možemo učiniti da se nikada više ne dogodi. Podrška predsedniku Vučiću i molba da forsira tu inicijativu svuda i na svakom mestu.

(уторак, 11. авг 2015, 20:55) - anonymous [нерегистровани]

Pomirenje??!

Za pomirnje su potrebne 2 strane ..
Mi Njima ruku,oni nama "Za dom spremnei! ili "majku cetnicku!!

Koja Politka...

(уторак, 11. авг 2015, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

Pogodak Vučiću!

U komšiluku se sreli misli i ljubomora prevladala što Srbin prvi izjavih to, što svi tajno mislima piželjkuju. Jadni mi (svi na prostorima Jugoslavije) s takvom elitom! Ko mala djeca.

(уторак, 11. авг 2015, 18:14) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

je valjda napokon uvidela ovoga leta kakva je atmosfera u regionu.Ko je dobro gledao,uvideo je veliku i agresivnu netrpeljivost vecine prema svemu srpskom i sutljivu manjinu,ako je uopste ima ili je na razini statisticke greske.Posto je ispunila i ispunjava i dalje sve obaveze u odnosu na procesuiranje nedela iz ratova,Srbija ima svako pravo da se napokon postavi samouvereno i dostojanstveno prema komsiluku i svetu.I da se bavi sobom,da dotruje i uspravlja svoju zemlju,a ima posla koliko hoces,eto i udzbenik istorije za osnovce nismo sigurni da li je tacno napisan...u kulturnom Dubrovniku danas je poruka netrpeljivosti ugravirana na vozilu turiste iz Beograda,samo dok je bio na plazi...O cemu onda pricamo,mozda mogu tamo da uzivaju teniske i estradne zvezde,ali valjda je vaznije sta je s obicnim Srbima.I,uostalom malo vise reciprociteta : koliko njihovih firmi u srbiji toliko srpskih tamo.Sto se tice spomena na zrtve,smatram da je zalosno da Srbija ciji je narod prosto nestajao kroz svetske i zadnje ratove,vec odavno nema i dan i posebno mesto za odavanje pocasti svojim mucenicima.

(уторак, 11. авг 2015, 17:57) - anonymous [нерегистровани]

Rezolucija o Srebrenici !!!

Gospodine Vucicu, Siguran sam da ce te pre složiti rogove u džaku nego
doci do pomirenja, jer za pomirenje trebaju da budu i druge strane,voleo bih
kad nebi bio u pravu.

(уторак, 11. авг 2015, 17:37) - anonymous [нерегистровани]

Vučić sa inicijativom

Smatram da je promašio cilj,prije toga treba sve račune sredit onda bi se moglo nešto uradit.

(уторак, 11. авг 2015, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

Suza u oku.

Milanovic kaze ne,Izerbegovic iz Sarajeva veli da je to preuranjeno, cak i  kosovski "lider"nece ni da cuje,a Vucic ne odustaje .G.Premijeru ne izgarajte,i pustite neka vreme uradi svoje,a u medjuvremenu imate toliko mnogo stvari da zavrsite u svojoj zemlji,da zavrsite ono sto je poceto i obecano(a mnogo je toga),jer narod vise ne moze da ceka.