Николић и Абас: Нема отворених питања Србије и Палестине

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да између Србије и Палестине нема отворених питања, да две државе добро сарађују и да ће радити на унапређењу односа, док је палестински председник Махмуд Абас поручио да та земља поштује подршку Србије у УН и да ту подршку узвраћа.

Томислав Николић је на заједничкој конференцији за новинаре са Абасом, који борави у званичној посети Србији, рекао да Србија жели да до преговора Палестине и Изрела дође што пре, преноси Танјуг.

"То су две нама пријатељске земље, а и сами знамо да много тога може да се постигне преговорима, а ништа ако се не разговара", рекао је Николић и додао да очекује да неспоразуми који успоравају преговоре буду отклоњени што пре и да међународна заједница одахне кад види да су представници држава почели да разговарају.

Николић је рекао да је за Србију веома значајно то што Палестина подржава Србију у стратешким спољнополитичким приоритетима – процесу европских интеграција и заштити суверенитета и територијалног интегритета.

"Палестина се одлучно противи уласку Косова у Унеско и негативно реагује на поређење са Косовом. Управо је супротно, сматра да је слична позиција Србије и Палестине", рекао је Николић и захвалио Палестини на принципијелној подршци у вези са Косовом и Метохијом.

Председник Србије је навео да је Абаса упознао са повећаним безбедносним ризицима на територији Косова и Метохије, као и чињеницом да је Приштина суочена са масовним миграцијама, религијским екстремизмом и учешћем становника албанске националности у бројним терористичким акцијама у кризним подручјима широм света.

Николић је рекао да га је Абас уверио да Палестина веома поштује то што је Србија била једина земља у региону која је на Генералној скупштини гласала да Палестина добије статус земље нечланице Уједињених нација.

Председник Србије је рекао да економски односи две земље имају значајан простор за побољшање и развијање и да инцијатива за симболично братимљење појединих градова две земље охрабрује.

Говорећи о економској сарадњи, Николић је рекао да су Србија и Палестина земље које очекују донаторске помоћи или инвестиције са стране, и да су упућене на то да убеђују свет и инвеститоре да су њихове територије стабилне, безбедне и мирне за пословање.

Николић је рекао и да у Београду борави 15 студената из Палестине и да је у припреми Нацрт споразума из области образовања.

"“Сигурно ћемо имати аранжмане којима ћемо доказати и нашу трговинску повезаност, али ја меру за пријатељство не налазим у обиму трговинске размене"”, рекао је Николић.

Абас је рекао да високо цени историјске и пријатељске односе две земље, да се нада напретку у политички, економским, културним областима и међународним односима.

Захвалио је Србији на политичким ставовима и подршци правима Палестинаца, а нарочито на гласању у ГС УН за признавање Палестине као државе нечланице.

Абас је, како је навео, упознао председника Николића са међународним, арапским и француским напорима у циљу усвајања предлога резолуције којом би се окончало насељавање палестинских територија и поставио крајни рок за стицање независности државе Палестине са границама из 1967. године.

Истакао је значај удружења Палестинаца у Србији у циљу јачања веза две земље и народа, а такође је подржао напоре у којима учествују и српске власти да се Палестинци школују у Србији.

Абас је, како је рекао, честитао председнику Николићу председавање Србије ОЕБС-у и позвао га да се придружи међународним напорима у циљу решавања израелско палестинског сукоба. 

Николић: Србија идеалан посредник између ЕУ и Русије

Одговарајући на питања на конференцији за новинаре, Николић је рекао да је Србија, као председавајућа ОЕБС-а, идеалан посредник између Европске уније и Русије и шанса за њихово помирење.

"Председавамо ОЕБС-у. Ако заиста желе да се помире, идеалан председавајући је Србија. После нас не може да дође земља која жели у ЕУ, а има добре односе са Русијом", рекао је Николић. 

Николић је истакао да Србија никад није показивала моћ већ снагу у међународним односима зато што је имала принцип, и као бивша Југославија и данас.

"Принцип је међународно право. И ко такву Србију жели за неутралног медијатора у разговорима и преговорима, Србију увек има као на длану"”, рекао је Николић.

Николић је, на питање новинара да ли Србија може да допринесе смиривању страсти између Палестине и Изреала, рекао да, кад би се сви сукобљени у свету на неки начин ослонили на Србију, "не бисмо имали времена да спавамо ноћу".

Наводећи као примере Кину и Јапан, Јерменију и Азербејџан, Русију и Грузију, Македонију и Грчку, за које је рекао да су пријатељи Србије, Николић је истакао да Србија свакој од тих земаља нуди добре услуге.

"Са сваком од њих можемо да успоставимо контакт који би можда довео до решавања проблема", рекао је Никлолић и нагласио да је најтежи спор између ЕУ и Русије.

Истакао је и да Србија очекује отварање поглавља са Европском унијом и улаже максималне напоре да тај процес почне што пре.

"Србија од ЕУ очекује да призна и валоризује напредак који је Србија остварила у свим сегментима", рекао је Николић.

Махмуд Абас говорио је у Београду и о односима Палестине и Израела. Поручио је да се Палестина увек залаже за преговоре са Израелом, јер сматра да је то једини пут за решавање сукоба.

Отворена нова зграда амбасаде Палестине

Томислав Николић и Махмуд Абас свечано су отворили зграду палестинске амбасаде у Београду откривањем мермерне плоче.

На плочи је уписано да су два председника Николић и Абас, 10. јуна 2015. отворили ту амбасаду.

Пријему су присуствовали бројни представници дипломатског кора, политичког, културног и јавног живота Србије.

СФРЈ је 1989. године признала државу Палестину и са њом успоставила дипломатске односе, а Србија је једина земља региона која је 2012. године подржала резолуцију којом је Палестина добила статус државе посматрача нечланице УН.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић јуче је рекао да Србија размишља о отварању своје амбасаде у Рамали.

број коментара 11 пошаљи коментар
(четвртак, 11. јун 2015, 11:56)
Milan [нерегистровани]

Pravo prijateljstvo

Palestinski narod je kao i jevrejski narod prijateljski i bratski. Veoma je lepo što je došlo do posete predsednika Palestine Mahmuda Abasa. Sa druge strane, poštujem Izrael, ali je veoma loše kako se njihove snage obhode prema palestinskoj državi, posebno mislim na prošlogodišnja dejstva izraelske vojske, najviše ratnog vazduhoplovstva i uništavanje Gaze. To je za svaku osudu.

(среда, 10. јун 2015, 22:50)
anonymous [нерегистровани]

MGT

Palestinci i Izraelci su prijatelji Srbija,a Srbija želi da do pregovora između njih dođe što pre i da se taj spor konačno reši,naravno,mirnim putem

(среда, 10. јун 2015, 20:54)
...уз ветар! [нерегистровани]

Паралеле:

И Палестинци су сложни као и Срби;Три партије а два Србина!

(среда, 10. јун 2015, 20:44)
Световид [нерегистровани]

Добродошли председниче Абас!

Добродошли су Палестинци, они су коректни и пријатељи, зат треба да се продуби сарадња.
Израелци и Палестинци упркос свему, економски сарађују, размењују "радну снагу", алиимају и тешке ситуације,надамо се да ће доћи потпун мир и сарадња.
Сличне су судбине и Палестинаца и Израелаца и Срба,....мир је потребан свима нама.
СПЦ је рание мала у делу Јерусалима неку имовину,можда постоји шанса да се нађу остаци неких наших давних манастира и објеката, можда се договоримо око неке имовине, јер су наши великодостојници били велики дародавци и градитељи понатих цркава и манастира у ширем региону Јерусалима!?

Још једном добро дошли!

(среда, 10. јун 2015, 18:57)
anonymous [нерегистровани]

политички амбис

Ви стварно мислите да признавањем палестине Србија гради добре односе са Изреалеом - свашта. Осим Шведске и Исланда нико из "Запада" - рачунајући и Јапан, Нови Зеланд, Аустралију- није призно Палестину док је тај исти "Запад" одмах признао Косово, а Израел није. Нама користи пријатељство са Израелом, Палестина је политичка маргина. Србија је направила велику грешку.

(среда, 10. јун 2015, 18:29)
anonymous [нерегистровани]

I sa jednima i sa drugima

Srbija treba da ima dobre odnose i sa Izraelom i sa Palestinom. Sa Izraelom zato sto postuju teritorijalni integritet Srbije, pomogli su nam mnogo u poplavama, to da se nisu oglasavali tokom bombardovanja nije tacno jer je Arijel Saron tadasnji premijer Izraela javno osudio bombardovanje i rekao da ce se priznanjem Kosova otvoriti vrata terorizmu u Evropi sto se i desilo. Da ne govorim o protestima podrske Srbiji u Tel Avivu ispred americke ambasade. 

(среда, 10. јун 2015, 17:41)
anonymous [нерегистровани]

Ха,ма шта ми рече?

Додик и Изеаел пријатељи? Па више је Турска пријатељ са Израелом, али зна и да повиси тон. Где је био Израел кад је бомбардована РС и кад је бомбардована Србија? Није се оглашавао, кап ни "браћа" Руси!

(среда, 10. јун 2015, 16:54)
anonymous [нерегистровани]

Neka pogleda ...

Tacno,bolje je imati i neprijatelja, nego nikakvog prijatelja. Neka pogleda Dodika, on ima prijateljstvo sa Izraelom , sa kojim istorijski i sudbinski imamo mnogo vise zajednickog, a jedno od najbitnijih je ocuvanje nacije i terirorije... 

(среда, 10. јун 2015, 15:25)
anonymous [нерегистровани]

odgovor na: Kad je postojala palestina?

Od vajkada !!! Sta si mislio druze moj oni su stariji narod od naseg i nemoj da se istorijom zezas nije lepo.
Taj prokleti drugi svetski rat je doneo jos vece zlo na svetu i stvorio jevrejsku zemlju u srcu islama i tim se nastavlja najduzi rat na svetu otkad postoji covecanstvo , i ako je zabranjeno da jevreji imaju svoju drzavu jer nihova drzava je ceo svet !!! Pitanje bi bolje glasilo: Od kad Jevreji imaju svoju drzavu ???Sve dok postoje ovakva pitanja i svako sebi stvarao drzave bice i ratova na ovij lepoj plavoj planeti zahvaljujuci ljudima koji misle da ta planeta zvana zemlja samo njima pripada.

(среда, 10. јун 2015, 13:56)
ivana [нерегистровани]

novine i istoriji

da li ste culi za poslovicu da je bolje da nam neko bude neprijatelj nego prijatelj.
Opet se igramo nesvrstanih. A platili smo dobru cenu za to.