Дачић: Србија наставља путем неутралности

Свака држава има сопствене националне интересе и мора поштовати став сваке друге земље у односу на међународне институције, политичке или војне, у које жели ући, изјавио је и шеф дипломатије Ивица Дачић, истакавши да је Србија изабрала пут неутралности.

Ивица Дачић је у интервјуу за италијанску агенцију Нова, на маргинама форума у Будви, на тај начин реаговао на изјаве председника Атлантског савета Црне Горе Сава Кентере који је казао да ће Србија пре или касније морати да напусти позицију неутралности и приступи НАТО, преноси Танјуг.

"Србија је изабрала пут неутралности који је на неки начин наставак политике коју је практиковала бивша Југославија. Дакле, нисмо никада били чланица војних блокова и то нисмо ни сада", рекао је Дачић

Српски министар је истакао да Србија жели да буде фактор стабилности на Балкану и да задржи добре односе са свим међународним структурама, увиђајући и значај НАТО као фактора стабилности и безбедности на Косову и имајући у виду "чињеницу да је НАТО један од гараната остваривања Споразума из Брисела".

Дачић је на форуму "Будуће перспективе глобалне безбедносне архитектуре" у Будви нагласио да Црна Гора слободно може узети 29. столицу у НАТО, јер ће иста у ЕУ припасти Србији.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 07. јун 2015, 09:30) - anonymous [нерегистровани]

Dacic i price mu...

...zacudo,prolaze...prolaze,samo,kod Srba u Srbiji...(Dacic,"vatreni zagovornik" Briselskog i vjeciti Srbijin politicar...o neutralnosti...)

(недеља, 07. јун 2015, 06:50) - anonymous [нерегистровани]

Neutralnost

To znaci odustajanje od EU. Ne treba objasnjavati.

(недеља, 07. јун 2015, 03:33) - anonymous [нерегистровани]

Neutralnost

Neutralnost je postala samo otrcana fraza, koja izlazi iz usta nazovi politicara koju okrecu kako im se svidja. I da hoces, nemozes u danasnjim uslovima da budes neutralan. Male zemlje kao sto je Srbija kad se opredele za NATO, morace, kao sto je to nekada bilo u turskom ropstvu, placati "danak u krvi", to jest, slati svoju decu "janjicare" u druge zemlje u osvajacke pohode. Dakle, to bi bio doprinos "borbi" protiv terorizma i ujedno ne bi bili na "spisku" terorista. I to ne bi bila neutralnost, nego pripadnost strukturama bezbednosti sveta.

(недеља, 07. јун 2015, 01:39) - anonymous [нерегистровани]

Neutralnost

Za Srbiju nema bolje politike od politike nutralnosti. Ako Srbija bude istinski dosledna neutralnoj politici i ne pristane ni na jednu stranu onda ce Srbija biti postovana i od SAD i od Rusije. No ako Srbija pokusa da sedi malo na jednoj pa malo na drugoj "stolici " to ce biti veoma lose za Srbiju.