Вучић: Заједнички захтев за помоћ и подршку од ЕУ

Премијери држава региона учествовали су на Бечком економском форуму у Тирани. Председник Владе Србије Александар Вучић, који је говорио после домаћина, албанског премијера Едија Раме, поручио је да захтев за помоћ и подршку Европске уније мора бити заједничка.

Поред Вучића и Раме, на форуму учествују премијери Црне Горе, Босне и Херцеговине и са Косова, преноси Танјуг.

"Коначно смо се договорили о два веома важна питања – заједничком циљу за све нас, а то је европски пут, и о пуноправном чланству у ЕУ. То се не може очекивати сутра, има доста ствари које треба обавити пре тога", рекао је премијер Вучић.

Државе региона морају више да раде заједно, да заједно наступају пред европске институције и заједно траже што је потребно.

"Ако не можемо добити помоћ и подршку ЕУ, морамо да покушамо да урадимо колико год можемо заједно сами", рекао је премијер.

Српски премијер је говорио и о заједничким инфраструктурним пројектима.

"Предложио сам Едију Рами и Милу Ђукановићу да потпишемо заједничке пројекте, да одемо у Брисел и затражимо подршку за те пројекте и, ако не добијемо, онда ћемо са српске стране бити спремни да почнемо нашим средствима да их финансирамо", навео је председник Владе.

Вучић је објаснио да је стање у српском буџету боље него раније.

"Ако бисмо добили средства од ЕУ, то би било важно јер бисмо повезали земље, народе, створили бољу економску ситуацију и могли бисмо заједно наступати на трећим тржиштима. Можемо да понудимо многе наше производе на тим тржиштима. Треба да искористимо ту прилику за унапређење наших економија", навео је Вучић.

Премијер је уверен да је и на плану размене младих између земаља Западног Балкана могуће урадити више.

"Све наше земље су и највећи извозници људи и имамо високе стопе незапослености управо међу младима. То је нешто против чега се морамо борити заједно", рекао је Вучић и указао да је то једино могуће заједничком сарадњом. Вучић је навео и да је Србија спремна за интегративне процесе на Балкану.

"Мислим да треба да наставимо са том иницијативом. Србија је била упориште стабилности и надамо се да су и остали задовољни нашим ставом. Надам се да ћемо урадити више за наш народ и регион", навео је премијер.

"Када се придружимо ЕУ, нећемо бити најсиромашнији део ЕУ. Желимо да будемо што више успешни и управо из тог разлога спроводимо економске и друге реформе, а то је немогуће без регионалне сарадње", каже Вучић. То, додао је, важи за шири регион Југоисточне Европе.

Србија је, истакао је, спремна да третира конкретна питања и да заједно наступи пред институцијама у Бриселу, али и сама да предузима кораке како би унапредила живот грађана и повезаност региона.

"Народи ће то изузетно ценити", рекао је Вучић напоменувши да популарност Европске уније у Србији расте. Помиње се, навео је, умор од проширења, али је додао да то не може да коментарише јер "није експерт".

Скуп у Тирани, указао је премијер, представља "крик свих учесника" и позив ЕУ и Европској комисији да анализира ситуацију, добро је сагледа и на прави начин оцени – да нам помогне и боље и више.

На питање модератора форума, некадашњег шефа немачке дипломатије Јошке Фишера, шта премијери региона очекују од предстојећег Самита о Западном Балкану, који ће крајем августа бити одржан у Бечу, Вучић је рекао да је грађанима потребно "нешто опипљиво, неки конкретни резултати".

"Доћи ћемо у Беч кроз два месеца и надам се да ћемо имати нешто да понудимо и покажемо канцеларки (Ангели) Меркел и свима нама, а пре свега нашим грађанима. Да кажемо: 'У реду, направили смо заједничке пројекте, који се вежу за изградњу путева и пруга'", навео је премијер и додао да су најважнији пројекти у региону дефинисани и договорени још на састанку са комесаром Јоханесом Ханом у Бриселу.

Према његовим речима, убрзавање европских интеграција за све у региону јесте нешто што је веома важно за овај део Европе, јер регион Балкана је и даље "рањив и суочен са доста политичких и економских проблема".

И албански премијер Еди Рама истакао је да од бечког скупа очекује већу пажњу и помоћ ЕУ.

 

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. мај 2015, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

To je za svaku pohvalu Vucicu,

Tako treba,razgovarati sa komsijama, ne mogu se odmah videti rezultati ali pocece da se smanjiuju tenzije medju narodima-i to je veliki uspeh.Politicka stabilnost je predispozicija i za ekonomiju i trgovinu.Samo treba biti oprezan sa uzimanjem kredita.To je kao zivo blato, vuce zemlju u dubiozi-zivi primer Grcke.

(четвртак, 28. мај 2015, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

И евроунијски Румуни и Бугари су спроводили неолибералне реформе

o cemu ti pricas covece dali znas koliko su male drzave cedjene u SSSRu I ja zivima u Kanadi sa mnogim narodima tog bivseg saveza I znam njihovo misljenje

(четвртак, 28. мај 2015, 14:34) - milan [нерегистровани]

Suradnja

Albanija i Srbija moraju pronaći modus vivendi, jer su susede
i drugog izlaza praktički nemaju.

(четвртак, 28. мај 2015, 13:43) - anonymous [нерегистровани]

Bez domaće proizvodnje nema razvoja!

Sve ostalo je šarena laža da bi se rasprodala društvena i državna preduzeća krupnom kapitalu, a radnici tiho i lagano izbacili na ulicu. U EU vlada ogromna nezaposlenost koja u nekim državama dostiže i preko zvaničnih 30%. Onima koji ne vide koliko teško žive Rumuni, Bugari, Španci, Portugalci, Grci, Hrvati, Slovenci... trebaju nove naočare.

(четвртак, 28. мај 2015, 12:50) - Goran [нерегистровани]

u Ro i BG lošije?

Za Bugarsku se može reći da žive delimično lošije nego ranije, ali ne i za Rumuniju. Rumunija je dosta napredovala, privreda raste, pre svega IT, svratite malo do rumunskih gradova pa ćete videti da su čistiji u uređeniji od svakog mesta u Srbiji, i ne samo gradovi, nego i sela. Zašto niste uzeli Češku, Poljksu, Slovačku, baltičke zemlje kao primer neoliberalne reforme? Sve te zemlje imaju višestruko viši BDP od Srbije, sve su uređene i čiste, čak je i Albanija, do nedavno najsiromašnija zemlja Evrope, sa boljim makroekonomskim pokazateljima od Srbije.

(четвртак, 28. мај 2015, 12:34) - anonymous [нерегистровани]

Гас

Американци све чине да нас посвађају са Русима. Наши политичари већ чине кораке у том правцу. Руси су наши једини искрени пријатељи и заштитници свих српских интереса.

(четвртак, 28. мај 2015, 12:21) - Антифашизам нема бољу алтернативу! [нерегистровани]

И евроунијски Румуни и Бугари су спроводили неолибералне реформе

па где су сада? Живе катастрофално, дубоко жале за протеклим временима, не схватајући да су направили погрешан избор и да сада треба да промене правац од евроунијске експлоатације и сопственог пропадања ка властитом подизању и опоравку!

(четвртак, 28. мај 2015, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Маркетинг

Баш ме занима који су то заједнички пројекти? Лепо је градити путеве и мостове, али не може се живети од асфалта. И јадни ми, кад морамо стално да мољакамо ЕУ за некакву помоћ.

(четвртак, 28. мај 2015, 10:57) - Световид [нерегистровани]

Мамац

Све је ово био мамац (није случајно) да би на том неком форуму Виена у Тирани дошли и представници некакве творевине "Косова" !?

Желе да овај неформални митинг представе као победу Албанаца, да присуствују тобож "две албанске државе" у сред Тиране ,и са њима представници Србије !?

(четвртак, 28. мај 2015, 10:53) - anonymous [нерегистровани]

Budimo iskreni

Nije danas lalo srpskom narodu i političarima. Mi smo dosad uvek bili iskreni, a malo smo koristili lukavstvo da postignemo neki cilj. Moramo se u tom pogledu prilagoditi situaciji.