Свечана седница Владе у Рударском басену "Колубара"

Поводом прве годишњице рада, Влада Србије је одржала свечану седницу у Рударском басену "Колубара". Премијер Александар Вучић поручио је да су одговорност и рад кључне речи Владе Србије. Најављује политичке реформе и смањење броја посланика у Скупштини Србије.

Влада Србије једногласно је усвојила извештај о свом једногодишњем раду, а њен председник Александар Вучић поручио је да ће његов кабинет наставити да ради и доноси тешке и храбре одлуке, преноси Танјуг.

Вучић је, на свечаној седници одржаној на површинском копу "Тамнава – Западно поље" у Рударском басену "Колубара", најавио политичке реформе у оквиру којих ће бити смањен број посланика у Скупштини Србије са садашњих 250 на 125 до 150.

Парламент и Влада, рекао је премијер, морају да постану место где се неће штитити привилеговани, већ где ће посланици и министри да штите свој народ.

"Верујем да ћемо у наредних годину дана мандата имати снаге да макар изађемо пред грађане са нацртом нових решења и када је реч о смањивању броја посланика", рекао је премијер.

Навео је пример Чешке која има више од 10 милиона становника, а има 50 посланика мање него Србија, или Белгије која такође има више од 10 милиона становника и 150 посланика.

"Није то питање трошка државе него односа. Исто је питање односа била и продаја аутомобила, која мора да се настави да нам трошкови буду нижи", рекао је Вучић.

Према његовим речима, политичке реформе ће обухватити и питање изборних закона, како би се очувао деморкатски систем.

Вучић је на данашњој седници поручио и министрима у Влади Србије да морају да наставе са борбом за грађане и земљу.

"Господо министри, имате ту одговорност, привилегију и част да нешто урадите за своју земљу. Морамо да радимо још теже и више. Ако бисмо радили исто, не кажем да би то било мало, али не би било довољно", поручио је премијер.

Вучић је нагласио да, ако следеће године будемо имали дефицит испод 3,5 одсто БДП-а, реформе су успеле. Ако у 2016. буде остварен и раст од два или 2,5 одсто, Србија ће бити једна од успешнијих европских земаља, рекао је Вучић.

"Ми смо на добром путу да постанемо успешна земља. За такву Србију смо се борили, а за богатију ћемо се тек борити", закључио је Вучић.

Председник Владе захвалио је грађанима Србије на указаном поверењу, истакавши да је Влада доносила тешке одлуке које су неретко биле смеле и храбре у политичком смислу.

"Грешили смо, у то нема сумње, али онај ко ради, тај и греши. Међутим, важно је да настави да ради, да устане, да се подигне и то ће бити наш принцип и у будућности", поручио је Вучић.

Према његовим речима, увек ће бити безброј замерки оних који чешће виде проблем, али је указао на чињеницу колико је тога обновљено од штете настале у прошлогодишњим мајским поплавама, колико је дошло инвеститора, колико је фабрика обновљено и отворено.

Констатовао је да је Влада за ових годину дана успела да сачува образ Србије, подсећајући на обележавање кључних историјских догађаја попут Церске битке и НАТО агресије на СРЈ и нагласио да ће наставити да ради на унапређивању српске економије како би она коначно била вођена домаћински.

Одговорност и рад кључне речи Владе 

На свечаној седници под ведрим небом, премијер је рекао да су одговорност и рад кључне речи и да они који желе да остану у влади морају да без престанка буду у акцији.

Према његовим речима, на том су послу, и у Влади, како би остварили циљеве и снове. А то се, како је истакао премијер, неће урадити без рада и акције. Додао је да нико нема право на жалопојке.

"Ако станемо, Србија више неће да крене. Не желим више да чујем 'не могу' и 'не знам'. Нема изговора и нису потребни и нико нема право на изговоре", рекао је премијер.

Говорећи на почетку седнице, премијер је подсетио да је ова влада пре годину дана затекла земљу у "води до гуше".

Објаснио је да је одлука да седница буде одржана у колубарском басену донета, јер је то, како каже, једино место где смо се борили са поплавом, стањем које је затекла Влада када је почела да ради.

"Земља је била у води до гуше. То је стање у којој смо је затекли када смо преузели Владу", додао је Вучић истичући да је Влада тешко и напорно радила.

"Колубара" је, каже премијер, симбол онога кроз шта смо прошли у протеклих 12 месеци.

Тешка борба за опоравак привреде 

Вучић је истакао да Влада води тешку борбу за опоравак српске економије, али и да се нису сви чланови увек најодговорније понашали.

Додао је да српска економија није кренула да пропада преко ноћи, да се увек мислило да решење долази са неба, да ће га донети неко други и да је дужност неког другог да нам га донесе.

Многи, како је рекао, још нису осетили и нису видели јасне ефекте мера фискалне консолидације и успеха у буџетским уштедама и повећању прихода, али Владу Србије те потешкоће неће одвратити од наставка реформи.

"Сасвим сигурно ћемо обезбедити бољу и другачију будућост за све", поручио је премијер у Лазаревцу у Рударском басену "Колубара".

Вучић је рекао да је данас у том басену како би заједно са министрима говорили искрено и директно, пре свега са онима који су изабрали владу и чији живот зависи од њеног рада.

Напоменуо је да је Влада Србије у претходних годину обећала тешке и болне реформе, да се суочила по преузимању власти са најстрашнијим и најтежим поплавама које су однеле много људских живота, унесрећиле бројне породице, али и готово уништиле енергетски и електроенергетски систем, а да је после тога кренула у обнову срушене, разорене и уништене српске економије.

"Политичари никада нису успевали да виде даље од следећих избора, одбијали су да искрено разговарају... Зато је дошло време да неко преузме одговорност и да уради онако како је морало у свакој одговорној земљи у свету. Данашње околности нису наших руку дело, али морамо да прихватимо одговорност да их исправимо", нагласио је Вучић.

Премијер је навео и да је Влада Србије у претходних годину дана одржала 116 седница, да до сада није имала ниједну телефонску седницу, за разлику од владе Мирка Цветковића, која је за четири године имала 487 телефонских седница.

"Ми нисмо имали ниједну, покушали смо да покажемо више дисциплине, марљивости и нешто више одговорности", нагласио је премијер.

Новчаник Србије здравији него у 2014. години

Вучић је навео и да је "новчаник Србије данас здравији" него пре годину дана, а дефицит буџета ће и на крају четвртог месеца 2015. бити упола мањи од претходно планираног, око 30 милијарди динара.

Дефицит на крају априла, како је рекао, износиће 30 или 31 милијарду динара.

Претходна очекивања и договор са Међународним монетарним фондом, како је истакао, предвиђали су да минус на крају четвртог месеца износи 72 милијарде динара.

"То је више него упола мање него што је ММФ-у прихватљиво", истакао је премијер и подсетио да је и на крају првог тромесечја уместо 55 милијарди динара, колико је планирано, дефицит износио око 21 милијарду.

Вучић је рекао да је и у априлу наплата бруто домаћег ПДВ-а већа него у истом месецу 2014. године.

Указао је и да је још много тога остало да се у земљи поправи како би се дошло на почетну позицију од пре годину дана, и нагласио да је и у последњем извештају Европске комисије наведен позитиван помак када је реч о Србији.

Смањивање дефицита био је најтежи део посла, нагласио је премијер и захвалио грађанима Србије на истрајности и осећању одговорности. Рекао је да је и Влада показала степен озбиљности, посвећености и одговорност, "све на шта нисмо раније навикли".

"Новчаник Србије данас је здравији него пре годину дана. Нико више не говори о банкроту земље. Сада нема шале, а Србија размишља о расту, када ће и колико брзо покренути производњу", поручио је премијер.

Према његовим речима, инвестиције су задовољавајуће, али морају да буду још боље јер је једини начин да се поврати снага земље да имамо дугорочне инвестиције које ће довести до нових радних места.

Потенцијал да Србија буде најуспешнија у Европи

Уколико наредне године будемо имали фискални дефицит мањи од 3,5 одсто и раст већи од 2-2,5 одсто, Србија ће бити једна од најуспешнијих европских земаља, поручио је Вучић.

"Ако следеће године будемо имали фискални дефицит испод 3,5 одсто, наше реформе су успеле. Ако на крају 2016. године будемо имали раст преко 2-2,5 одсто, онда ће Србија бити једна од најуспешнијих европских земаља и моћи ћете да кажете да смо на добром путу и да Србија постаје добра, здрава и успешна земља", истакао је Вучић.

Влада Србије ће, навео је премијер, наставити да ради и спроводи тешке мере, да убрзава реформе, да заврши процес приватизације, реши проблем јавних предузећа и у јавној управи...

"Али, бићемо сведоци економског раста и напретка, а ако се и следеће године наставе ови бројеви које имамо у прва четири месеца, и пензионери и радници и сви остали ће моћи много боље и много више и да раде и боље живе", поручио је Вучић.

Вучић је подсетио на недавну посету Италији и разговор са италијанским премијером Метеом Ренцијем о томе што су доношење закона о раду, који је готово преписан од нас, пратиле демонстрације више од милион људи.

"Питао сам га: 'Како подносите то да вам седам одсто падне рејтинг?', а он је одговорио: 'Слушајте, једном у животу будете председник владе, а цео живот сањате да поправите нешто у својој земљи. Зар је неких седам одсто или пет или 10 вредно од онога што је резултат овог закона'", навео је премијер.

Вучић је додао да наставак рада ове владе неће зависити од подршке грађана, али да опстанак хоће.

Покренуте инвестиције од више милијарди евра

Једини начин да се у потпуности поврати економска снага Србије су дугорочне инвестиције, које ће довести до нових радних места и нових делатности, каже Вучић и додаје да је у протеклих годину дана актуелна влада покренула инвестиције у инфраструктурне пројекте у вредности од преко четири милијарде евра.

Влада Србије је покренула низ значајних инфраструктурних пројеката, од изградње "Београда на води" до пруге Београд–Будимпешта, чија градња треба да почне до краја године, обновљено је више од 100 километара путева и планирана у овој години обнова и изградња укупно још 200 километара саобраћајница, рекао је Вучић на свечаној седници.

Направљен је значајни преокрет у раду компаније "Ер Србија", која је била презадужена и са системским губитком од 35 милиона евра, а један од значајних задатака је унапређење пословања и опоравак металосирћетног комбината у Сремској Митровици, "Петрохемије" и "Азотаре" у Панчеву, рекао је Вучић.

Влада планира велике инвестиције и двоструко већи капацитет Аеродрома "Београд", који ће бити проширен за 10 милиона путника годишње, најавио је премијер.

Када је реч о пословној клими, Вучић је подсетио да је ова влада донела кровни закон који регулише тржиште рада, а то је Закон о раду, и он је био један од неопходних предуслова за већи долазак страних инвеститора и предочио да је Влада успела да прошле године привуче око 1,3 милијарде евра упркос великој штети од поплава.

"Прошле године Србија је пала за 15 места на листи Дуинг бизнис Светске банке, а ове године очекујемо раст за 40 места", најавио је Вучић и предочио да је порасло интересовање глобалних компанија да изместе своје регионалне центре у Србију, попут "Мајкрософта", "Кока-Коле", "Боша", "Сименса", "Сваровског".

Влада је успела да пронађе најбоље менаџере у свету и покрене опоравак "Железаре Смедерево", "Митроса" у Сремској Митровици, који је био скоро уништен, рекао је премијер Србије.

Јутрос је потписан први споразум са немачким произвођачем меса и месних прерађевина "Тенисом", што значи још 1.000 нових радних места и знатно унапређење српске пољопривреде и сточарства, који су били на нивоу из 1910. године, подсетио је премијер Вучић.

"Обезбеђени јефтинији лекови, није било несташица"

Влада је у претходних годину дана рада успела да обезбеди јефтиније лекове у довољним количинама, указао је Вучић и најавио унапређење здравства у наредном периоду.

"Здравство је било на последњем месту у Европи, започели смо значајне промене у здравству у сваком аспекту. Ово што смо радили тек је почетак у обнови великих и важних објеката, центара и највећих домова здравља. Тек смо кренули и наставићемо", рекао је Вучић.

Навео је и да је Влада, упркос причама да ће бити несташице лекова и да их уопште неће бити, успела да обезбеди, пре свега, за најстарије и најугроженије, јефтиније лекове, да их има у свакој апотеци и да буду доступни сваком потрошачу.

Када је реч о образовању, Вучић је истакао да је оно саставни део напретка сваке земље и најавио да ће борба за бољу просвету и образовање бити нешто најважније за Србију што ће Влада морати да предузме у периоду од 2015. до 2017. године.

"У претходних годину дана напори су били усмерени ка модернизацији наших установа. Министар (Срђан) Вербић борио се са оправданим захтевима наших просветара и нисам сигуран да смо имали довољно времена за озбиљније реформе, за увођење дуалног образовања у што више градова и места у Србији и друго", навео је премијер.

Говорећи о борби против криминала, премијер је навео и да је Влада у претходних годину дана смањила укупну стопу криминала за 9,7 одсто и да сви људи у Србији могу да се осећају сигурније и безбедније.

Истакао је да је полиција повећала напоре, али да догађаји са суботње фудбалске утакмице у Београду показују да има још много тога што треба да урадимо.

"Мислим да бројеви нису увек најбољи да бисте видели нечији труд и рад. Видели сте храбре мушкарце и жене у униформама у најбољем издању када смо спасавали отету децу и када смо извели пред лице правде Тијаниног убицу", рекао је Вучић.

Поручио је да треба још више да радимо на том плану и још жешће да се боримо против нарко-дилера.

"Као и против оних које смо хапсили у претходној години, али се плашим да правосуђе и тужилаштво можда нису имали довољно доказа или не знам шта је било у питању, али ефективност и ефикасност нисмо довољно показали", рекао је Вучић.

Јасна позиција Србије на међународном плану

Влада Србије, према премијеровим речима, показала је на међународном плану, и речима и делима, да је у стању да обезбеди поштовање за Србију, а да је заузела јасну позицију на европском путу уз поштовање и очувања традиционално добрих односа и са Руском Федерацијом.

"На међународном плану и речима и делима показујемо да смо у стању да обезбедимо поштовање за Србију", рекао је Вучић и указао да у тим међународним односима нема љубави.

"Ни ми не морамо никога да волимо, али волимо своју земљу више од свега", поручио је Вучић.

Премијер је такође подвукао да Србија никада није била уваженија и поштованија и на Западу и у Европи, на Истоку и у Кини, у арапским земљама, Израелу...

Додао је да је уз министра спољних послова Ивицу Дачића имао више међународних посета него иједна протекла влада у последњих 60 година.

"Србија је заузела своју јасну позицију, иако су многи говорили да је њена позиција неодржива, а то је позиција на европском путу, уз поштовање, одржање и очување традиционално пријатељских веза са Руском Федерацијом и у тренуцима када Русија на мали број савезника у свету може да рачуна", истакао је премијер.

"Тешки дани и тешке одлуке"

Премијер Александар Вучић је, након свечане седнице Владе Србије, оценио да је у протеклих годину дана за њега лично било "доста тешких дана и много тешких одлука".

Упитан који му је дан на позицији премијера протекле године био најбољи а који најгори, премијер је поменуо "прво јутро у Обреновцу", које је, како је рекао, било ужасно, као и "ноћ одлуке" о фискалној консолидацији, посебно што су сви били против тога.

Сви су, каже, тврдили да постоје друга решења иако их, сматра он, нема. За такву одлуку се, додао је, спремао дуже од годину дана.

"Био је ужасно тежак дан када смо имали параду хомосексуалаца у Београду, лично због тога што се догађало са мојим братом. Било је много других тешких одлука – у Бриселу које смо доносили поводом правосуђа. Али ту смо да доносимо тешке одлуке, а не да једемо колаче или да нам буде лепо. Наше је то да истрпимо, да радимо и обавимо најважнији посао за Србију", рекао је премијер новинарима у Рударском басену "Колубара".

Премијер тврди да је свестан да се највећи број грађана Србије радује напретку земље и уме да види, осети и поштује рад, упркос оних који ће у свему да пронађу замерку.

Вучић је рекао и да се није превише надао добром односу медија и јавности.

С тим у вези је споменуо кнеза Михајла, указујући да је некима сметало што је изградио Народно позориште, што је допринео европеизацији Србије, ослобађао и штитио градове од Турака...

"Прво смо га убили, а после смо га прогласили за 'коња', па сам на лецима за недавни митинг видео да пише 'налазимо се код коња у 5'. Да ли ће Хрвати некада рећи да се налазе на плацу код коња или код бана Јелачића, Албанци на тргу код коња или Скендербега, Руси на Тргу код коња или споменику Петру Првом. Њима Петар Први није коњ, само га део нас уместо Михајло назива коњ", закључио је Вучић.

Иначе, премијер каже да ужива што може да учествује у мењању Србије.

"Уживам у томе да радим и да могу да учествујем са колегама и пријатељима из владе у мењању Србије и стварању будућности за поколљења пред нама. Много је таквих дана и сваки радни дан за мене представља радост, што је дужи ја сам задовољнији и радоснији", каже Вучић.

Свечаној седници присуствовали су чланови Владе, као и директор Рударског басена "Колубара" Милорад Грчић. Грчић је, обраћајући се министрима, рекао да ће "Колубара" следеће године отворити нови коп Радљево, који ће имати 350 милиона тона угља залиха.

Након седнице, премијер Вучић и министри присуствовали су пуштању у рад роторног багера "глодар 3" и производног система за откривање јаловине, који су били потопљени у прошлогодишњим поплавама.

Премијер је преко мотороле озваничио пуштање у рад тог производног система.

На свечаној седници Владе Србије, поводом годину дана рада Владе, у Колубари је најављено да ће сви потопљени производни системи на копу Тамнава – Западно поље у "Колубари" до јуна бити ревитализовани.

Колубара је "жила куцавица" енергетског система Србије, јер се из лигнита из тог рудника добија 52 одсто струје у Србији.

број коментара 7 пошаљи коментар
(уторак, 28. апр 2015, 09:37)
-10% [нерегистровани]

Politika za pocetnike:

Populisticki apsolutizam!

(понедељак, 27. апр 2015, 19:07)
Световид [нерегистровани]

Извините!

Али, у име једног дела народа, тврдим да ситуација није добра, и даље је магла, маркетинг, обећања, неких конкретних дела има...Величају се странци а запостављају честити домаћи инвеститори.Да се бар нека домаћа предузећа обнове!?Видим хвале владу на сва звона, све сами чиновници државних и приватних удружења који годинама седе у фотељама.Народ је оронуо, обневидео и не види крај жртвовања зарад неких који имају и превше.
Рекох, спасих душу.

(понедељак, 27. апр 2015, 15:11)
anonymous [нерегистровани]

Vlada Srbije

Svaka vam Cast!

(понедељак, 27. апр 2015, 13:54)
anonymous [нерегистровани]

Pa sad..podrška radu Vlade ali...

ovo je bizarno, ajde da su odrzali sednicu u nekom manjem gradiću, Karlovcima npr. ali na otvorenom, ajde sad sta je tu je.

(понедељак, 27. апр 2015, 13:34)
Goran [нерегистровани]

Bas me briga

Bas me briga gde odrzavaju sednicu, vazno je sta i kave odluke donose.
Mene zasnima ekonomija i poljoprivreda i zao mi je sto je poljoprivreda poslednja rupa na svirali.
Jurimo arape , da uposlimo nasu gradjevinu a selo smo unakazili gde moze da se angazuje
veliki broj ljudi da zivi od svog rada.

(понедељак, 27. апр 2015, 12:54)
Đorđe [нерегистровани]

Demokratska evropska Vlada Srbije

Ovo je odlično što se sjednica Vlade Srbije održava na otvorenom.

Prava narodna evropska Vlada!

(понедељак, 27. апр 2015, 12:44)
Markovljev [нерегистровани]

E to je pravo mesto

Na toj sednici će vlada verovatno doneti odluke od životnog značaja za Srbiju. Ja znam da je to moderno, ali malo skupo za državu kao što je Srbija. Bilo bi mnogo jeftinije da su se sastali u BGD a onda jednim ili sa dva auta otišli na svečano otvaranje a to samo ministri koji tome bar malo razumeju i ima to nešto zajedničkog sa Ministarstvom. Baš me interesuje koliko to košta.