Јачање сарадње Србије и Азербејџана

Председник Владе Србије Александар Вучић започео је званичну посету Азербејџану сусретом са председником Илхамом Алијевом и том приликом је истакнута одлучност за јачање односа две земље.

Вучић и Алијев разговарали су о сарадњи две земље у области инфраструктуре, војне индустрије, енергетике и пољопривреде.

Премијер Србије је после састанка рекао да је са Алијевом разменио најискреније и најсрдачније поруке пријатељства, међусобне подршке територијалном интегритету Србије и Азербејџана и поручио да, уколико се оствари "само петина ствари о којима је разговарано" да ће то удесетостручити трговинску размену две земље "која тренутно није на високом нивоу".

Како је објаснио, било је речи о наставку сарадње у области инфраструктуре и саобраћаја, не само о завршетку Коридора 10, о обилазници око Београда и другим инфраструктурним пројектима.

"Разговарали смо и о енергетици, о (гасоводима) ТАНАП-у и ТАП-у, о изградњи гасног контектора са Бугарском, колики део у будућности можемо да добијемо са (изворишта гаса) Шах Дениза два или неких других налазишта гаса које Србија може да добије, да бисмо извршили диверзификацију извора и како бисмо добили повољније цене", рекао је Вучић.

Премијер Србије је са азербејџанским председником разговарао и о учешћу компанија те земље у приватизацији у Србији, попут приватизације МСК "Кикинда" и панчевачке Азотаре и "Петрохемије".

"Разговарали смо и о њиховој жељи и намери да учествују у приватизацији пољопривредног агрокомплекса. Они су се договорили да заједнички са саудијским и емиратским фондовима учествују. Веома су заинтересовани за улагања у Србији и очекују да наша сарадња буде драматично повећана у годинама које долазе", рекао је Вучић.

Навео је да је са Алијевим разговарао и о већој туристичкој понуди Србије и привлачењу већег броја туриста из Азербејџана у Србију и најавио да ће до краја године бити успостављена авионска линија Београд–Баку.

"Верујемо да имамо велике и важне пројекте пред нама које са Азербејџаном можемо да остварујемо у корист народа", рекао је Вучић.

Навео је да је са Алијевим имао веома конкретне разговоре и да се он показао као искрен пријатељ Србије.

"Кад се говори о потенцијалним инвестицијама у ПКБ, говоримо о стотинама милиона евра, о МСК, Азотари и Петрохемији говоримо о хиљадама запослених, о нашим највећим извозним потенцијалима и компанијама. Кад се говори о обилазници и великим инфраструктурним пројектима, говоримо о жилама куцавицама које иду кроз Србију", рекао је Вучић.

Према његовим речима, говорило се и о војној индустрији и преносу Азербејџану војне технологије коју Србија поседује.

"Сматрамо да можемо много тога да урадимо, нешто да зарадимо, а да Азербејџан може да има користи од онога што Србија има да понуди", рекао је Вучић.

Наводећи да очекује да Алијев посети Београд пре краја године са великим бројем привредника, Вучић је рекао да је несумњиво да ће трговинска размена две земље бити вишеструко увећана.

Алијев је истакао да се нада да ће посета српске делегације бити успешна и да ће ојачати економске везе две земље.

"Наша подршка Србији је јасна, а наше компаније желе да учествују са више пројеката у Србији, јер су задовољне условима и подршком коју у вашој земљи добијају", истакао је Алијев и закључио да постоји велики интерес азербејџанских компанија за учешће у процесу приватизације српских предузећа.

Предлози за будућу сарадњу две земље 

Вучић се састао и са председником Владе Азербејџана Артуром Расизадеом са којим је разговарао о развоју у области инфраструктуре, пољопривреде и енергетике. Током састанка српски премијер изнео је конкретне предлоге за будућу сарадњу.

Вучић је нагласио важност учешћа азербејџанских компанија у приватизацији српских предузећа, посебно петрохемијског комплекса и пољопривредних комбината, као и у изградњи инфраструктурних пројеката.

Расизаде је истакао да Азербејџан са Србијом има најбоље политичке односе, као и добру сарадњу у хуманитарним областима, али још недовољно развијену у економији.

"Постоје добри примери, али мислим да је то само добра основа за даљи развој. Велике наде полажемо у рад Међувладине државне комисије", истакао је Расизаде.

Током састанка упућен је позив нашем министру енергетике Александру Антићу да Србија постане члан Саветодавног већа Јужног гасног коридора, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Министар рударства и енергетике Александар Антић, који се налази у саставу државне делегације у посети Азербејџану, обишао је погоне и разговарао са пословодством компаније "Азмеко".

Ta aзербејџанска хемијска компанија један је од водећих произвођача метанола са око 600.000 тона годишње, које "Бритиш петрол" дистрибуира у Европу и Кину.

Антић је током посете упознао домаћине са могућностима и капацитетима српске хемијске индустрије. Представници "Азмека" показали су велико интересовање за могућност инвестирања у МСК "Кикинда" и "Петрохемију" у Панчеву.

Током састанка премијера Вучића и председника Алијева договорено је да представници "Азмека" посете Србију и наставе разговоре о модалитетима сарадње.

Вучић: Дошли смо у Азербејџан са идејама и плановима 

Вучић је током разговора са министром економије и индустрије и копредседником Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу између Азербејџана и Србије Шахином Мустафајевим поручио да је у Азербејџан дошао са великим плановима у Азербејџан.

"Решили смо да модернизујемо земљу, предузели смо тешке економске мере, донели важне законе, постигли споразум са ММФ-ом, све у циљу економског оснаживања земље", рекао је Вучић.

Нагласио је важност учешћа азербејџанских компанија у инфраструктурним пројектима, као и у процесу приватизације српских предузећа, нарочито пољопривредних комбината.

"Ваша посета Азербејџану је важна, јер наше компаније поштују вашу одлуку да им се лично обратите", рекао је Мустафајев и истакао да постоји велики потенцијал за развој економских односа између Србије и Азербејџана.

"Потенцијал је велики, али није довољно искоришћен. Мислимо да ће посета премијера Вучића и разговори са пословним људима допринети даљем проширењу привредне сарадње две земље. Приоритет је пре свега наставак започетих инфраструктурних пројеката у путној индустрији, али ћемо развијати и нове послове", рекао је Мустафајев.

Нагласио је потребу за организовањем чешћих сусрета са представницима азербејџанских компанија. "Те компаније имају политичку подршку за ангажовање у Србији. Рад компаније 'Азвирт' је добро искуство и сигнал за привлачење других фирми из Азербејџана", рекао је Мустафајев.

Најављују и повећање робне размене. "Једну петину од свих ствари о којима сам говорио да успемо да спроведемо у дело, чини ми се да бисмо удесетостручили нашу трговинску размену", каже Вучић. 

Вучић је у Бакуу разговарао и са председником Државне нафтне компаније (СОКАР) Ровнагом Абдулајевим о учешћу те компаније у снабдевању Србије гасом.

Премијер је поново истакао важност могућег повезивања са Јужним гасним коридором како би Србија могла да диверзификује своје изворе снабдевања.

Абдулајев је рекао да је СОКАР једина државна нафтна компанија у Азербејџану, који се традиционално тиме бави већ 160 година.

Он је нагласио да ће СОКАР основати комисију која би утврдила потребе Србије за снабдевање гасом, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

У разговору са азербејџанским привредницима, Вучић је рекао да се Србија налази на европском путу и да је отворила преговоре о приступању ЕУ, али да води независну и суверену политику и да је једна од ретких земаља у Европи која тиме може да се подичи и похвали. Говорили су и о проватизацији.

"То могу да поделим у два дела - једно је петрохемијски комплекс, а друго је, пре свега, МСК 'Кикинда', Азотара и петрохемија, али разговарали смо и о њиховој намери да учествују у приватизацији пољопривредног комплекса", рекао је премијер Србије.

Српски премијер положио је венце на гроб националног лидера Гајдара Алијева и на комплексу "Вечни пламен" у Алеји великана.

број коментара 8 пошаљи коментар
(среда, 15. апр 2015, 00:56)
Proka [нерегистровани]

vize

Obavezno potpisati bezvizni rezim, inace nova avio linija Beograd-Baku nece profunkcionisati

(уторак, 14. апр 2015, 23:27)
an [нерегистровани]

m

Premijerove aktivnosti pokazuju kako treba da se ponaša pravi premijer koji se bori za budućnost svoje države i naroda razvijajući saradnju sa mnogim državama

(уторак, 14. апр 2015, 19:34)
Световид [нерегистровани]

Продубити сарадњу!

"Азвирт" фирма који ради аутопут од Љига до Чачка, је коректна и озбиљна фирма!
Добродошле су све фирме као Азвирт и сличне!

Само напред!

(уторак, 14. апр 2015, 17:40)
anonymous [нерегистровани]

EU ima alternativu

Azerbejdzan je dobar primer kako EU ima alternativu sto se vidi i na primeru Belorusije koja je u poslednje vreme i politicki respektovana uprkos dijametralno suprotnim stavovima u odnosu na EU.

(уторак, 14. апр 2015, 16:00)
anonymous [нерегистровани]

Lepo !

Treba saradjivati sa Azerbejdzanom u svim oblastima, ali imajuci u vidu krhke odnose Azerbejdzana i nama bratske Jermenije, treba voditi racuna da se nikako ne ugroze odnosi Srbije i Jermenije.

(уторак, 14. апр 2015, 15:27)
anonymous [нерегистровани]

Moj predlog Vucicu

Dragi premijeru,
Kad vec potpisujete silne ugovore o poslovima,vidite da i nas nezaposlene uposlite bilo gde,ako vec nema mesta za nas u Srbiji.ja bi radio i u Africi samo da plata bude minimum 300evra.Kod nas su privatnici bezobrazni pa nude teske poslove cak i za samo 14000 dinara.Zato pomagaj,jer i nama nezaposlenima i socijalno ugrozenima treba posao,ili barem normalna socijalna pomoc,a ne prepolovljena kao sto dobijam.

(уторак, 14. апр 2015, 14:59)
anonymous [нерегистровани]

a ukidanje viza?

Na tome bi trebalo Vucic malo da poradi kao sa Kazakstanom,to bi bio veliku korak

(уторак, 14. апр 2015, 13:10)
глас разума [нерегистровани]

подршка побољшању већ добрих односа

Једна од ретких земаља које можемо сматрати пријатељским и која нас низашта не притиска и не уцењује. Такве земље требају увек бити добродошле за сваку могућу сарадњу. То су за Србију веома стабилни и здрави односи које свако иоле нормалан може само подржати и пожелети премијеру да се из Бакуа врати са што више потписаних уговора и споразума како би у Србији било што више посла и изградње, јер то је пут да и ми обични грађани осетимо неки значајнији бољитак и да се крећемо напред.