Пријатељске везе између Казахстана и Србије

Председник Србије Томислав Николић поручио је у разговору са амбасадором Казахстана Нурбахом Таураревичем Рустемовим да је Србија отворена за сарадњу са свима на принципима међусобног поштовања и уважавања обостраних интереса. Амбасадор Рустемов се састао и са Ивицом Дачићем и Расимом Љајићем.

 Николић је додао да са Казахстаном, као Србији традиционално пријатељском земљом, постоји озбиљна перспектива за проширење сарадње, пре свега на пољу економије, преноси Танјуг.

Амбасадор Рустемов је нагласио да Казахстан подржава принципијални став Србије у вези са проблемом Косова и Метохије.

"Став Републике Казахстан је јасан: никада нећемо признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије", рекао је Рустемов.

Он се такође сложио са председником Николићем о потреби проширења сарадње између две земље.

Рустемов је пренео Николићу позив председника Републике Казахстан да посети њихову земљу.

Рустемов је амбасадор у Србији на нерезиденцијалној основи, са седиштем у Будимпешти.

Амбасадор Казахстана је разговарао и са првим потрпедседником Владе Србије и шефом дипломатије Ивицом Дачићем и потпредседником Владе и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем. 

У разговору Ивице Дачића и амбасадора Нурбаха Рустемова констатовано је да постоје традиционално добре и пријатељске везе између Казахстана и Србије.

Разматрана су актуелна питања билатералне сарадње и истакнуто је опредељење за интензивирање односа у свим областима од заједничког интереса, саопштило је Министарство спољних послова, преноси Танјуг.

Током сусрета покренуто је питање именовања почасног конзула Републике Казахстан у нашој земљи као и отварање Канцеларије Републике Казахстан у Београду. 

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић и амбасадор Казахстана Нурбах Рустемов сагласили су се да би у току ове године требало да се одржи прва седница међувладиног комитета за економску сарадњу Србије и Казахстана, а Рустемов је пренео став своје државе да никада неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Како је саопштио Кабинет потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација, Љајић се састао са амбасадором Казахстана у Србији на нерезиденцијалној основи, са којим је разговарао о унапређењу укупних односа двеју земаља и могућностима за проширење обима економске сарадње.

Рустемов је позвао српске компаније из области путне инфраструктуре, грађевинарства и пољопривредне производње да учествују у реализацији државног програма Владе Казахстана под називом "Светли пут", за који ће бити издвојено 40 милијарди долара у наредне три године и у чијем ће склопу бити изграђен велики број путева, железничких пруга, школа, болница и погона за производњу хране.

Љајић и Рустемов су најавали и скоро потписивање билатералног споразума о избегавању двоструког опорезивања, који је у потпуности усаглашен, као и споразума о сарадњи у области туризма, заједничком наступу на трећим тржиштима и сарадњи у области информационо - комуникационих технологија, који су у припреми.

Рустемов је најавио и да ће Казахстан у току наредне године отворити зграду генералног конзулата у Београду, а да ће потом бити отворена и амбасада, наведено је у саопштењу.
број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 05. мар 2015, 20:46)
anonymous [нерегистровани]

Kazahstan

Kazahstan je trziste od preko 17 miliona stanovnika.