Удаљен са седнице Одбора због ставова о "Прокопу"

Председник скупштинског Одбора за финансије Верољуб Арсић удаљио је грађанског надзорника за јавне набавке Драгана Добрашиновића са седнице Одбора, оцењујући да је на седници износнио политичке ставове, а не стручни извештај о поступку јавне набавке за изградњу железничке станице "Прокоп".

Верољуб Арсић је најпре одузео реч Драгану Добрашиновићу, а потом позвао скупштинско обезбеђење да га удаљи са седнице Одбора, наводећи да на седницама скупштинских одбора политичке ставове могу да износе само народни посланици и нико други, преноси Танјуг.

Добрашиновић је потом новинарима рекао да поступак јавне набавке за реконструкцију железничке станице "Прокоп" има "изражену политичку димензију" и да је то прва фаза изградње пројекта "Београд на води".

"'Београд' на води је централни политички, економски и маркетиншки пројекат Владе Србије", рекао је Добрашиновић, и додао да све то стоји у извештају грађанског надзорника Топличког центра за демократију и људска права из Прокупља, који је достављен Одбору за финансије.

Добрашиновић је рекао да је у поступку јавне набавке за Прокоп прекршено правило интегритета поступка, тврдећи да је цена јавне набавке преувеличана за око 5,9 милиона евра, јер је првобитна цена процењена на 20,25 милиона а на крају је било око 26 милиона евра.

Према његовим речима, интересантно је да је понуђач који је добио посао - "Енергопројект Холдинг" доставио понуду која је била нижа само 0,87 одсто од максималне цене, што, како је рекао, "говори да је неко био добро обавештен".

Добрашиновић сматра да је једина понуда, коју је поднео конзорцијум са "Енергопројектом" на челу, требало да буде одбијена "зато што је била једина, и тиме се крше антикорупцијске одредбе Закона о јавнним набавкама".

Топлички центар за демократију и људска права из Прокупља, како је додао, поднео је тужбу правном суду, али се одлука суда не очекује 2016. године.

Верољуб Арсић изјавио је да је грађански надзорник Драган Добрашиновић о евентуалним неправилностима поступка јавне набавке за изградњу београдске Железничке станице "Прокоп" требало првенствено да обавести надлежно тужилаштво и полицију.

"О самом поступку Одбор Скупштине Србије за финансије није обавештавао до завршетка самог поступка, што је такође погрешно", рекао је Арсић новинарима после састанка одбора.

Арсић је истакао да ће Одбор за финансије од Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки затражити документацију о том предмету, како би се утврдило да ли је поштована законска процедура.

Програмски директор организације Транспарентност Србија Немања Ненадић оценио је да је све што су данас изнели грађански надзорници о спровођењу јавних набавки "вапи за додатним испитивањем од стране државних органа, Државне ревизорске институције и скупштинског Одбора за финансије".

Као илустративни пример, Ненадић је навео извештај Грађанског надзорника за јавну набавку изградње прве фазе железничке станице Прокоп, где је повећана првобитно планирана вредност радова за 5,9 милиона евра и то само по себи не би било битно да је у поступку јавне набавке постојала конкуренција, јер би се у процесу надметања дошло до најповољније цене.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 09. феб 2015, 18:18)
Mica Bor [нерегистровани]

Prokop

Jos jedna u nizu promasenih investicija.