Пријатељски односи Србије и Јерменије

Министри спољних послова Јерменије и Србије, Едвард Налбандијан и Ивица Дачић, истакли су традиционално пријатељске односе Београда и Јеревана и најавили иницијативу за укидање виза за грађане обе земље.

Шеф јерменске дипломатије се са Ивицом Дачићем састао на почетку званичне посете Београду.

"Србију и Јерменију везују дугогодишњи пријатељски односи. Инсистираћу као министар спољних послова да односе са традиционалним пријатељима стално унапређујемо", рекао је Дачић после састанка, преноси Бета.

Шеф српске дипломатије је критиковао то што "две земље везује и традиционални немар према пријатељима".

Дачић је рекао да је прихватио иницијативу да се укину визе за све грађане Србије и Јерменије и најавио да ће Србија отворити амбасаду у Јерменији.

Званичници су најавили посету председника Србије Томислава Николића Јерменији, а Налбандијан је овом приликом упутио и Дачићу позив да посети Јереван.

Шеф српске дипломатије је рекао и да се Србија, која ће 2015. председавати ОЕБС-у, "апсолутно придржава свих међународних докумената везано за питање Нагорно-Карабаха", области око које се споре Азербејџан и Јерменија.

"Посебну пажњу ћу посветити подршци и раду Минск групе да се сачува мир и да се дође до политичког решења проблема", рекао је Дачић.

Налбандијан је истакао да је сусрет био прилика да се разговара о перспективама сарадње у многим областима од заједничког интереса.

Он је рекао и да се јутрос састао са српским партијархом Иринејом, коме је пренео поздраве поглавара јерменске цркве, католикоса Карекина Другог.

Шеф јерменске дипломатије је поновио непромењен став јерменских власто по питању Косова и "поздравио покретање дијалога Београда и Приштине с циљем да се постигне обострано прихватљиво решење".

У Београду је потписан и споразум о сарадњи дипломатских академија министарстава спољних послова Јерменије и Србије.

Председник Владе Србије Александар Вучић и министар спољних послова Јерменије Едвард Налбандијан оценили су током сусрета да има простора за унапређење економских односа две земље и закључили да је потребно повезати инвеститоре и покренути заједничке пројекте у бројним областима као што су наука, медицина, а нарочито економија.

Премијер Вучић је током разговора захвалио на посети и истакао да су билатерални односи две земље добри, саопштила је владина канцеларија за сарадњу са медијима.

Посебно је нагласио да ће се радити на реализацији визних олакшица како би се подстакла већа туристичка и економска размена.

Министар Налбандијан је изразио жељу да премијер Вучић посети њихову земљу и истакао да постоји простора да се унапреде економски односи и робна размена.

Саговорници су закључили да су односи између две земље традиционално добри и да се народи Србије и Јерменије међусобно поштују због сличних традиција и култура, наводи се у саопштењу.

Едвард Налбандијан се састао и са председником Србије Томиславом Николићем. Николић и Налбандијан истакли су потребу да се унапреди сарадња између две земље.

Током пријатељског разговора Николић и Налбандијан су оценили да је неприродно да поред изванредних односа који постоје између два народа, трговинска размена између Србије и Јерменије у првих 6 месеци 2014. године износи само 10 милиона долара, саопштено је из Председништва.

Чињеница да су Србија и Јерменија до сада потписале само шест уговора о међусобној сарадњи најбоље показује да постоји још много простора за њено унапређење, истакли су председник Николић и министар Налбандијан.

Министар спољних послова Јерменије захвалио је председнику Николићу на његовом кључном доприносу да се побољшају односи између наше две пријатељске земље, саопштила је прес служба председника Србије.

И потпредседник Народне скупштине професор Владимир Маринковић састао се са Налбандијаном. Захвалио се на помоћи коју је Јерменија упутила за санирање последица недавних поплава у Србији, док је Налбандијан изразио наду да ће Србија подржати Јерменију у међународним организацијама, поготово у вези са питањем Нагорно-Карабаха.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 03. окт 2014, 19:41)
Robislav- Role [нерегистровани]

Armenija i Srbija

Armenija je prijatelski zemlju.

Protiv Armenija bio veliki nepravdu mnogo godine. Takode bio mnogo nepravdu i protiv Srpski narod.

Zbog toga imamo mnogo razumevanje.

Veliki pozdrav iz inostranstvo.

(четвртак, 02. окт 2014, 12:21)
Bojan [нерегистровани]

fino

Armenija je prva hriscanska drzava.