Нећемо бити између чекића и наковња

Премијер Србије Александар Вучић поручио је из Берлина да су политичка и економска стабилност и економски напредак кључни за Западни Балкан. Србија се чврсто држи своје политике и Ангела Меркел то зна, навео је Вучић.

У интервјуу за РТС из Берлина, где је одржана конференција о Западном Балкану, премијер Србије каже да је важно дугорочно посматрање проблема, а не размишљање само како да преживимо још један дан и да тиме будемо задовољни.

"Немачка канцеларка је инсистирала на бољој владавини права и реформама, зато сам могао да укажем на оно што смо учинили у претходних стотину и нешто дана", рекао је Вучић.

По његовој оцени, Србија је била изузетно добро припремљена за конференцију о Западном Балкану и изашла је са пет конкретних предлога. Немачкој канцеларки су се, каже, допала прва два суштинска.

"Први се тиче прављења још веће слободе протока, капитала и људи. Сматрамо да нема потребе да камиони стоје три дана на граници преко Дрине, или на градници са Црном Гором, Македонијом или ка било којој земљи ЦЕФТА региона", навео је Вучић.

Наводи да је свестан да тај проблем неће бити превазиђен одмах и да су то разговори за будућност.

Други предлог, који су Меркелова, али и други одмах прихватили, било је формирање уније младих, попут оног између Немачке и Француске, додао је Вучић.

Премијер Вучић каже да је у Берлину било речи и о инфраструктурним пројектима, а да је Србија изашла са пројектима који увек повезују најмање две или три земље.

Вучић је истакао да Србија има препознатљиву и добру политику од које неће одустати.

"Мислите да је лако пред Ангелом Меркел заступати овакву политику, али ја одговарам људима у Србији. Србија има препознатљиво добру политику", рекао је Вучић.

На питање да ли ће се Србија наћи у позицији између ЕУ и руског капитакла, премијер је одговорио да се можемо надати неком добром решењу, али неће бити лако.

"Али ми морамо да радимо у интересу Србије, а тражићемо подршку и помоћ Немачке у томе. Не плашим се да ће се Србија наћи између чекића и наковња. Ми смо на европском путу, али не можемо да рушимо нека традицонална пријатељства и оно што су економски интереси Србије", рекао је Вучић.

Са Меркеловом је, навео је Вучић, разговарао и о украјинској кризи и извозу пољопривредних производа и не тако лакој ситуацији у којој је Србија.

Коментаришући посету албанског премијера Београду, која ће бити прва таква званична након сусрета Енвера Хоџе и Јосипа Броза Тита 1947. године, Вучић је рекао да очекује да то не буде формалан сусрет, већ да се направе конкретни програми и планови.

Према његовој оцени, Србија жели да извози у Албанију јер је то "иделано тржиште" за њу.

"Ми ћемо бити добри домаћини. Разговараћемо о озбиљним темама и мислим да је то велика шанса за српске привреднике. То је прилика за извоз, јер Албанија представља идеално тржиште за Србију", рекао је Вучић уз напомену да треба добро да осмислимо наступ на том тржишту, да направимо дугорочно добар бизнис.

"Наши тимови ће направити конкретан програм са конкретним резултатима", најавио је Вучић.

На крају, Вучић је подвукао да је у Србији у последњих пет месеци смањен број незапослених. Како је прецизирао, 4.630 је мање незапослених него у претходном месецу.

број коментара 15 пошаљи коментар
(петак, 29. авг 2014, 17:11)
vidan [нерегистровани]

stabilnost

Ndamo se da će predstojeći period doneti stabilnost i prosperitet čitavom regionu Zapadnog Balkana

(петак, 29. авг 2014, 13:34)
Biljana [нерегистровани]

komentar

Dosta je bilo ratovanja i uništavanja, samo zajedničkim naporima može se učiniti mnogo na uspostavljanju stabilnosti, razvoju dobrosusedskih odnosa, modernizovanju vlada, društva i ekonomije jer samo takvi možemo u EU

(петак, 29. авг 2014, 09:13)
Momir [нерегистровани]

Vraćamo se na svetsku scenu

Konačno smo dobili šansu da uhvatimo korak sa modernim evropskim državama. Vučić je veoma cenjen u Nemačkoj, a mislim da je prepoznat i kao regionalni lider.

(петак, 29. авг 2014, 07:44)
aneM [нерегистровани]

Samo napred

Ekonomija povezuje ljude.

(петак, 29. авг 2014, 07:44)
staparski bećar [нерегистровани]

istina

Pravna izvesnost i nulta tolerancija prema korupciji je Na putu da bude postignuta samo u Srbiji.Neke zemlje nisu ni započele borbu protiv korupcije ili su na samom početku.

(петак, 29. авг 2014, 06:09)
Србин из Русије [нерегистровани]

Посета албанског председника Србији...

...је у правом смислу историјска и томе би требало дати максимални публицитет! Иначе, за све моје земљаке који то не знају, у Албанији (Тирана и Скадар) имају врло лепо мишљење о Србима, а Жељкова песма ''Лане моје'' се није ''скидала'' са тв и радио станица у тој земљи! Мислим да би се многи изненадили када би посетили ту земљу и упознали народ који у огромној већини има лепо мишљење о нама и нашој земљи! Нека РТС пошаље тамо своје новинаре и сними прилог о томе, требало би да се ради на томе да ''рата више не буде'' на брдовитом Балкану за добро свих народа на том подручју...

(петак, 29. авг 2014, 01:47)
Gule [нерегистровани]

Dogotrajnost

razlika izmedju predhodne i ove vlasti je jeste sto je narod pre ziveo danas do sutra , a sada zivi i gleda u buducnost.

(петак, 29. авг 2014, 00:59)
Marija [нерегистровани]

Politika

Vrlo je bitno to što je nemačkim zvaničnicima dato do znanja da Srbija ima jasne ideje i veoma ozbiljne projekte vredne investiranja. Time graadimo imidž ozbiljnog i rspektabilnog "igrača u regionu".

(четвртак, 28. авг 2014, 23:08)
mika015 [нерегистровани]

samo da rata nebude

mi i treba da tezimo ka politickoj stabilnosti i jacanju privrede,ekonomije,saradnje sa svim zemlja gde cemo imati korist a na da teramo inat celom svetu kao predhodne vlade koje nisu imale ovakve susrete sa najrazvijenijim evropskim zemljama

(четвртак, 28. авг 2014, 22:52)
Jasa [нерегистровани]

Veruem

Kako i sam Vucic kaze ,potrebno je dugorocno sagledavanje problema, a ne razmisljanje kako da prezivimo jos jedan dan i da time budemo zadovoljni. To je bila dugogodisnja praksa sa kojom moramo odmah prekinuti, ako mislimo sebi dobro. Ja licno verujem, da je u Srbiji moguca bolja buducnost.