Мишчевић: Извештаји о скринингу пресек стања

Шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић каже да извештај Европске комсије о скринингу у поглављима 23 и 24, која се односе на владавину пава, нису никакво изненађење.

Тања Мишчевић је рекла да су извештаји и настали на основу информација о стању у овој области које је доставила српска администрација, преноси Танјуг.

"Они нас нису изненадили, зато што говоре о ситуацији у каквој јесмо, или смо били у фебруару и марту, у тренутку када су ови извештаји закључивани. Ми смо ти од којих је Европска комисија добила све информације, зато што желимо да имају право стање ствари у Србији, будући да нам је потребна помоћ како би се то стање ствари променило у складу са препорукама које јесу добра пракса и стандарди ЕУ", рекла је Мишчевић новинарима.

Следећи корак је, према њеним речима, израда акционих планова где ће српска страна најавити како ће препоруке и мањкавости које постоје у овом моментУ исправити и они ће у у првој верзији у септембру бити представљени Бриселу.

Акциони планови ће, како је објаснила, дати одговоре на питања како ће се препоруке ЕУ спровести у живот, колико ће Србију то коштати и ко ће за то бити одговоран.

"Промена устава у овом сегменту није стављена као јасан услов за отварање поглавља, али неопходно је да се у план стави када ће до тога доћи. Министарство правде има радну групу која са Европском комисијом пролази кроз сва питања која је наопходно променити у Уставу", рекла је Мишчевић.

Тања Мишчевић је о овом питању данас говорила на конститутивној седници Радне групе Националног конвента о ЕУ за преговарачко поглавље 23, на којој се окупио велики број представника заинтересованих невладиних организација.

Национални конвент о ЕУ, наиме, окупља више стотина организација које ће пратити процес преговора Србије и ЕУ, давати коментаре и заступати идеје и предлоге цивилног друштва у овом процесу, а координирање овом радном групом поверено је Кући људских права.

Мишчевић је, поздрављајући учеснике скупа, најавила да ће у наредних неколико дана српски превод извештаја о скринингу у поглављу 23 бити објављен на веб-сајту ресорног министарства.

Она је овом приликом скренула пажњу на то да се од тренутка када је текст извештаја формулисан, у процесу реформе првосуђа урадило много, посебно на законодавном плану

"Акциони план је први корак, иза иде наша преговарачка позиција коју треба да представимо влади и Одбору за евроинтеграције Скупштине Србије а биће простора да у процедуру укључимо и Конвент", рекла је Мишчевић.

Организаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић из Европског покрета у Србији констатовала је да је поглавље 23 репер нашег напретка у свим другим областима, будући да све док ово поглавље није затворено, ниједно друго поглавље не може да буде затворено.

"Важно је да овај посао не води само влада, већ да се у процес укључи што више невладиних организација", рекла је Драгојловић.

Координатор радне групе Милан Антонијевић, из Куће људских права, поручио је да ће вишегодишњи процес преговарања у овом поглављу бити прилика да невладине организације на конструктиван начин утичу на креирање политике владе.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 05. авг 2014, 08:09)
Atanasije [нерегистровани]

bajat hleb

Evropski izveštaj iz februara-marta. Morat ćemo se navikavati da jedemo evropski hleb, bajat, al fin evropski. Možeš na njemu lako da polomiš zube, al je evropski, fin, ukusan.