Унапређење српско-аустријске сарадње

Економска сарадња Србије и Аустрије је добра, али постоји простор за унапређење тих односа, рекао је премијер Александар Вучић у разговору са вицеканцеларом Михаелом Шпинделегером. Аустрија ће убедити своје европске партнере да прихвате Србију у најкраћем могућем периоду, каже Шпинделегер. Вучић разговарао са аустријским шефом дипломатије.

Премијер Александар Вучић састао се у Аустрији са вицеканцеларом Михаелом Шпинделегером, а главне теме разговора биле су економска сарадња између две земље, европски пут Србије, као и поплаве које су задесиле Србију. Премијер Вучић обавестио је потпредседника аустријске Владе о последицама поплава и напорима српске Владе за обнову земље и истовремено захвалио на помоћи коју је Аустрија упутила Србији.

Вучић је нагласио да је економска сарадња две земље добра, али да постоји простор за унапређење тих односа, обавестивши Шпинделегера о новим економским мерама и законима који ће у наредном периоду бити усвојени, наведено је у саопштењу из Вучићевог кабинета.

"Учинићемо све да се створе бољи услови за пословање страних инвеститора", истакао је Вучић и замолио аустријског колегу да привредницима ове земље Србију представи као добру земљу за страна улагања, нагласивши да Србија спрема пакете пореских олакшица које ће понудити страним инвеститорима како би побољшала пословну климу.

Премијер је нагласио да је европски пут једини могући пут за Србију и захвалио на подршци коју Аустрија пружа у процесу придруживања.

Вицеканцелар Аустрије нагласио је да временске непогоде погађају цео регион и да зато Аустрија саосећа са Србијом и да због тога мора и жели да помогне.

Шпинделегер је, говорећи о економским односима двеју земаља, истакао да ће препоручити аустријским инвеститорима да појачају своја улагања у Србију. Нагласио је и да су представници Европске уније задовољни оним што је Србија постигла у процесу придруживања и да ће Аустрија убедити своје европске партнере да прихвате Србију у најкраћем могућем периоду.

Потребна европска солидарност и помоћ

Премијер Вучић је изјавио у Бечу да је Србији, али и осталим земљама региона погођеним поплавама, потребна европска солидарност и помоћ.

Он је, у изјави новинарима, после разговора са аустријским вицеканцеларом и министром финансија Михаелом Шпинделегером, нагласио да Србија нема ништа против да наступа заједно са Србијом, Босном и Херцеговином и Хрватском у тражењу помоћи и солидарности од ЕУ.

Вучић је указао да су уништене друмска и железничка инфраструктура, где је Србији посебно потребно много помоћи.

"Могу рећи да су последице поплава веома тешке, посебно по енергетски сектор, путну и железничку инфраструктуру. Пољопривреда је тешко погођена", нагласио је он нежелећи да даје процене о висини штете.

Вучић је рекао да ће штету Србија проценити заједно са међународним организацијама, јер жели да буде реална, али је додао да је прва процена ЕБРД полазила од тога да је висина штете око две милијарде евра, што је, како је констатовао, огромна свота по Србију.

Захваљујући се на досадашњој помоћи Аустрије, Вучић је рекао да су нам сада потребни апарати за сушење кућа, и друга специфична подршка, о чему је разговарао са Шпинделегером.

Он је подсетио да је Аустрија упутила веома велику финансијску помоћ, "једна од већих донација које смо добили од држава широм света".

"Нећемо моћи сами. Потребна је европска помоћ и солидарност. Надам се да можемо рачунати на то", истакао је Вучић.

Западни Балкан приоритет за Аустрију

Вучићеви домаћини су били председник Аустрије Хајнц Фишер и министар спољних послова Себастијан Курц.

Министар спољних послова Аустрије оценио је после разговора са српским премијером, да су он и аустријски привредници задивљени одлучношћу премијера у спровођењу реформи и тежњи да се створи што повољнија инвестициона клима.

Како је нагласио, посебно га радује то што је Вучић одлучио да Аустрија буде прва земља -чланица ЕУ коју ће посетити, додавши да је то за Беч "диван сигнал".

Он је нагласио да ће његова земља и даље пружати подршку Србији око санирања последица поплава и додао да је Западни Балкан приоритет за Аустрију.

Аустријски шеф дипломатије је Вучићу честитао на изврсном изборном резултату од 48,5 одсто освојених гласова, истакавши да је то више него импресивно и потврда не само дотадашњег рада, већ и доказ да грађани Србије подржавају реформске мере које жели да спроведе.

Он се посебно захвалио Вучићу на времену које је одвојио за разговор са представницима великих аустријских компанија, додавши да су он и аустријски привредници задивљени одлучношћу у вези реформи и његовом тежњом да створи повољнију инвестициону климу.

Вучић је изразио велику захвалност Аустрији и посебно њеном шефу дипломатије, који је, како је рекао, учинио много тога за Србију од када је изабран на место министра. "Током историје нисмо често били на истој страни, али ми смо данас ту да то променимо", истакао је Вучић, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Он се посебно захвалио на помоћи, и политичкој и финансијској, које је Аустрија пружила Србији током поплава.

Радном ручку Вучића и аустријског шефа дипломатије присуствали су и лидери значајних аустријских компанија, а Вучић је рекао да је са њима имао корисну дискусију, додавши да је од њих доста тога чуо и да ће учинити све што може у решавању њихових проблема.

"Поносан сам што имамо тако добре пријатеље у Бечу и надам се да ће аустријски инвеститори доћи у већем броју у Србију у наредном периоду", закључио је Вучић.

Вучић је још најавио да идуће недеље путује у Берлин на разговоре са канцеларком Ангелом Меркел и шефом дипломатије Франком Валтером Штајнмајером.

Премијер Србије је учествовао и на конференцији у организацији Сената привреде Аустрија-Србија.

број коментара 10 пошаљи коментар
(среда, 04. јун 2014, 22:24)
Mirce [нерегистровани]

Pravi prijatelj

Ubeđen sam da će nam Austrija i nadalje pomagati u sanaciji ogromne štete nastale usled katastrofalnih poplava.Takođe očekujem i podršku Austrije kao uticajne države na evropskom putu Srbije.

(среда, 04. јун 2014, 22:15)
Golub50 [нерегистровани]

Značajna saradnja

Srbiji puno znači podrška Austrije kako u ekonomskom tako i na putu Srbije prema punopravnom članstvu u Eu.

(среда, 04. јун 2014, 19:29)
dragan [нерегистровани]

Austrija je iskren prijatelj Srbiji.

Svojim sam ocima(punim suza)gledao koliko su Austrijanci zivotnih namirnica,sredstava za higijenu i svega drugog donosili u nas klub Nikola Tesla u Villach-u.Imali smo u istoriji mnogo nesuglasica,ali nam je potreba da u buducnosti gradimo zajednicke mostove,da saradjujemo,da se medjusobno pomazemo i uvazavamo.Austrija je divna drzava i u geografskom smislu,ali prije svega po vladavini prava i zakona koje bi svaka druga drzava trebala kopirati.

(среда, 04. јун 2014, 15:14)
bubče [нерегистровани]

...

Ogromna steta,moramo da budem solidarni sada... Kako cemo drugacije skupiti sav silan novac koji nam treba nego raznim pomocima i kreditima....nismo u mogucnosti da biramo,moramo sto pre pomoci narodu...

(среда, 04. јун 2014, 14:59)
anonymous [нерегистровани]

zakon o radu

Napred gospodine Vucicu i pogledaj njihove zakone za primer su.

(среда, 04. јун 2014, 13:42)
R,Zivkovic,Roterdam [нерегистровани]

Vucic,poseta,austriji

Tako je g Vucicu kucaj na sva vrata Sveta, da se pomogne Srbiji sada ili nikada

(среда, 04. јун 2014, 11:41)
anonymous [нерегистровани]

Kancelar

Zašto ga nije primio kancelar Austrije, a ne samo vicekancelar?

(среда, 04. јун 2014, 10:15)
anonymous [нерегистровани]

Vucic...

..."zatim je predvidjen sastanak sa Austrijskim privrednicima"...u bogatim i bogatijim drzavama predsjednici ili predsjednici vlada im na celu su privredne delegacije i privrednici se medjusobno sastaju,sklapaju poslove a politicari,bave se politiikom...zato su i bogate sa bogatim gradjanima...u Srbiji je drugacije,mozda je i to jedan od razloga sto je tu gdje je...

(среда, 04. јун 2014, 09:30)
kotur [нерегистровани]

?

Ovo moze biti jako dobra stvar za nasu zemlju. Svakako da Vucic i ide u poseti sa ciljem da nasa zemlja ima neku korist iz svega toga. Sobrzirom da mu je Vucic sagovornik , Kurc ce uciniti sve da ga saslusa i pomogne .

(среда, 04. јун 2014, 08:41)
anonymous [нерегистровани]

Razgovarati

kao sto pise u clanku moze biti samo od koristi za Srbiju, i ja ga tu podrzavam.
Samo napred gospodine Vucicu.