Експозе Александра Вучића

Александар Вучић представио је екпозе пред посланицима у парламенту. Како је рекао, експозе садржи, не само правце политике, већ први пут темељан и озбиљан програм рада владе.

Први и најважнији циљ је да трансформишемо економију, јер је то једини начин да достигнемо бољи стандард на дужи период, рекао је Александар Вучић пред посланицима на посебној седници Скупштине Србије, наводећи да је две трећине експозеа посвећено економији.

Реформа економије кроз сет реформских закона, јачање приватног сектора и консолидација буџета су три велика задатка нове владе Србије, навео је Вучић.

Вучић је рекао да је програм рада владе представљен многим домаћим и иностраним стручњацима, који су проценили да он јесте темељ на којем Србија може да постане најпривлачнија економија у региону.

"Ово је програм за опоравак економије и нације", подвукао је Вучић. "Преузимам пуну одговорност за све одлуке будуће владе, први ћу сносити последице", рекао је Вучић и додао да данас не би стајао пред посланицима да није уверен да су циљеви које је изнео - остварљиви.

Вучић је најавио, у оквиру реформске политике, низ конкретних мера, као и рокове за њихово спровођење. Међу најављеним мерама су доношење "најопсежнијег и најмодернијег" пакета реформских закона.

Ти закони ће, рекао је Вучић, током прве недеље бити у скупштинској расправи.

"Замолио сам Мају Гојковић да до 15. јуна тај први део економског пакета буде усвојен", пренео је Вучић и додао, обраћајући се посланицима: "Замолио бих вас да заседате дан и ноћ и викендима како бисмо показали народу да смо озбиљни. Јешћете, спавати и умивати се у овој Скупштини, али до 15. јула реформски закони ће бити усвојени".

"То ће бити прва фаза", прецизирао је Вучић и додао да планира и ребаланс буџета до краја јуна.

Најавио је смањење плата у јавном сектору за 10 одсто и укидање солидарног пореза.

Смањење трошкова за службена возила, репрезентације, дневница и смањење подстицаја за спортске клубове, такође су меру мерама нове владе.

Дефицит би до краја 2017. године требало да буде на нивоу од три до четири одсто.
Борба против сиве економије и бољи порески обухват су такође до економске политике коју је најавио.

Сви економски експерти и све међународне финансијске институције, посебно ММФ, инсистирају на смањену пензија, али нећемо то учинити све док не урадимо све што се може да покушамо да смањимо дефицит другим средствима и методама, казао је мандатар Вучић.

"Лазар Крстић и Кори Удовички и ММФ у праву што се тиче бројева, али ја верујем у нашу велику снагу. Морали бисмо да их смањимо 25 до 30 одсто колико су неекономски повећане. До октобра нећемо ни разговарати о томе. У циљу јачања у првих сто дана интензивираћемо активно на закључењу ангажмана са ММФ и мислим да ће он бити закључен", рекао је Вучић.

Александар Вучић каже да ће фокус реформе државне управе и локалне самоуправе бити на редефинисању броја запослених у локалним самоуправама, јачању капацитета државних службеника и подизању њихове одговорности, као и увођење одговорности самоуправа за квалитет сопствених одлука.

Истакао да ће бити успостављена обавезна едукација и усавршавање државних службеника на свим нивоима, као и критеријуми за њихово запошљавање и напредовање у државној служби.

Он је додао да ће државна администрација постати подршка, а не препрека инвеститорима и приватницима, и да ће томе умногоме допринети агресивно увођење електронске управе.

Вучић је рекао да локалне самоуправе морају да преузми и већу одговорност за квалитет својих одлука и развој који из њих проистиче, јер сада, у многим општинама, има недомаћинског понашања.

Приватизација јавних предузећа

Нови премијер је пред посланицима најавио да ће већина предузећа у државном власништву бити приватизована, укључујући и "Телеком" и "Eлектропривреду Србије".

Вучић је најавио почетак приватизације "Телекома" у првих 100 дана владе, као и да би у ЕПС до краја следеће године могао да уђе мањински партнер. "На тај начин би се повећала вредност ЕПС-а, за случај да се одлучимо да је продамо на берзи, што би могло да се деси 2016. године", рекао је Вучић.  

Када су у питању "Железнице Србије", будући премијер је казао да део предузећа који се бави превозом робе треба приватизовати, али да ће превоз путника остати у државном власништву.

За државно предузеће "Лутрија Србије", Вучић је казао да већ постоје страни партнери који су заинтересовани да купе лиценцу за организовање игара на срећу, од које би се инкасирао добитак од 100 милиона евра.

Говорећи о "Србијагасу", подвукао је да за лоше резултате те компаније није криво само лоше руковођење, већ и објективне околности попуту цене гаса и ненапативих потраживања.

"Под хитно треба извршити реструктурирање Србијагаса како би могла да постане профитабилна компанија", рекао је Вучић.

Према његовим речима, РТБ "Бор" је највреднија компанија у источној Србији, али има проблем лошег менаџемта.

До средине године требало би да почне приватизација "Дунав осигурања", као и почетак решавање проблема банака у државном власништву, за који очекује да се заврши до краја године, рекао је Вучић.

Најавио је и завршетак реструктурирања 153 друштвена предузећа као и разрешење ситуације у "Железари Смедерево" и компанији "Симпо", чије је пословање оченио као "неодрживо".

Вучић је изјавио да ће пројекат "Београд на води" подићи грађевинску индустрију у целој Србији и поручио да ће тај пројекат моћи да се изјалови само ако га сами упропастимо нерадом, корупцијом или погрешним и намерним лошим чињењем.

Вучић је рекао и да ће грађани Србије ускоро моћи да виде како ће изгледати некадашња зграда Геозавода у Београду, коју инвеститори из Уједињених Арапских Емирата реновирају, а која ће служити као "показна соба" за "Београд на води".

Вучић је, такође, рекао да ће инфраструктурни пројекти бити реализовани из концесија, а не кредита, и најавио да ће у року од четири године бити завршен ауто-пут Београд-Црна Гора од 270 километара.

"То би за нас био недвосмислено велики успех и огроман резултат", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Образовање на првом месту

За владу ће реформа образовног система бити важан сегмент рада, а образовање ће јој бити на првом месту, рекао је пред посланицима Вучић, додајући да је "знање темељ од којег крећемо да градимо заједничку кућу Србију, бољу Србију".

Због таквог система образовања, који је означио као "систем прошлости", Вучић је упозорио да нам деца излазе из школе неспремна за свет и искушења која их чекају, а професори морају да их додатно образују.

Највећи број занимања којима се људи баве раније није постојао, додао је, те због тога стално учење и професионално усавршавање постаје обавеза. "Нико не може очекивати да образовање буде једносмерна улица", оценио је, указујући да је школама потребна већа аутономија у раду, наставницима такође.

С обзиром на гломазан и крут образовни систем, какав је сада, Вучић је најавио реформе којима ће чак и министру просвете и науке бити "укинуте" неке непотребне ингеренције, рецимо за екскурзије, родитељске савете, али да ће, с друге стране, бити заустављен тренд поклањања оцена и давања испита без учења.

"Велики број вуковаца није похвала", сматра Вучић.

И у домену високог образовања биће реформи, како би се високшколским установама вратио квалитет, а факултетима системом акредитација вратили стручњаци, додао је Вучић.

Нови премијер је најавио да ће у овој години бити израђена Национална стратегија за младе у периоду од 2015. до 2025. године са акционом планом за њено спровођење у складу са иницијативама и оквиром омладинске политике на нивоу Европске уније.

Рекао је да ће приликом израде овог стратешког документа, нагласак бити стављен на смањење назапослености, подстицање предузетништва и самозапошљавања, уз одговарајуће олакшице и финансијску подршку почетницима.

Он је истакао да је неопходно улагати у младе, стварати им услове за одговарајући посао, становање ван родитељског дома и заснивање породице.

Знање највећи капитал

Мандатар за састав владе Александар Вучић значајан део експозеа посветио је потреби реафирмације основних вредности, јер су, рекао је, само у другачијем вредносном систему могући опоравак економије и модернизација Србије.

"Навикли смо да се жалимо од ујутру и чекамо да нам нешто падне с неба" - то је модел понашања грађана у друштву у којем је власт водила политику популизма и преваре и доносила одлуке срачунате на то да политичари буду омиљени и вољени.

Децу морамо учити да се све постиже пре свега радом: "Иницијатива, индивидуалност и идеје су вредности које морамо стимулисати", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је циљ владе да предност у овој земљи добију они који могу радом да поправе свој положај и да радом допринесу друштву, а не партијском књижицом. За то је, како је нагласио, неопходна промена менталитета и размишљања грађана.

"Знање је највећи капитал, а држава ће подржати оне који покажу иницијативу, знање и идеје. Желимо да помогнемо младима да приуште себи дом", поручио је Вучић.

Вучић је подвукао да жели да покаже да је ова влада способна и здрава да створи услове за бољи живот. Кључне речи за то биће, како каже, промене и модернизација.

"Модернизација ће бити кључна реч наредне деценије, без обзира да ли је реч о односу са ЕУ, здравству или економији. Није довољан само економски опоравак ако изостане културни, друштвени", навео је мандатар.

Вучић је, наводећи да је спреман да прихвати сав терет реформи, цитирао некадашњег британског премијера Тонија Блера: "Немам страх од модернизације. Једини страх имам од могућности да у будућности не буду спроведене реформе".

Истичући да му је жеља да Србија својим развојем у наредним годинама постане лидер региона, додао је да је прво обећање нове владе да ће радити одговорно и поштено.

"Ово је моје прво обећање вама. Све док сам председник владе делаћемо одговорно и поштено. Нећемо тросити више него што имамо, борићемо се против лоповлука и организованог криминала", поручио је Вучић.

Ефикасније судство циљ реформе правосуђа

Нови премијер је рекао да је циљ реформе правосуђа стварање услова за ефикасно вођење судског поступка, јачање капацитета носилаца правосудних функција, као и јачање државних органа који учествују у борби против организованог криминала и корупције.

Вучић је истакао да ће бити спроведене темељне промене како би се решили постојећи проблеми у српском правосуђу и уједначила судска пракса.

"У ту сврху биће организовано сертификационо тело и као обавезујуће увешће се објављивање судских облика у свеобухватним и лакодоступним електронским базама заједно са прописима и судским статистикама", рекао је Вучић.

Увођење нових и усавршавање постојећих правосудних професија, како је рекао, биће један од приоритета деловања Министарства правде, додавши да је примена Закона о јавном бележништву, у септембру, повећати правну сигурност и ефикасност у обављању правних послова.

"Суд треба растеретити свих пратећих послова како би његов апсолутни приоритет постало суђење у којима ће грађани у разумном року доћи до судске одлуке", рекао је Вучић и оцено да је унапређење стручности носилаца и помоћника правосудних функција предуслов успешног правосуђа.

Када је реч о улози правосуђа у борби против корупције Вучић је истакао да је пред новом владом првенствено велики пројекат осавремењивања кривично-правног система.

Медијски закони до лета

Вучић је најавио да ће до лета бити донет сет медијских закона са циљем да држава изађе из медија, који ће бити темељ за слободу медија и говора и ефикасно информисање грађана.

"Желим да све будуће оцене о слободи медија у Србији гласе и имају само једну димензију - информисање је слободно", рекао је Вучић у Скупштини.

Навео је да ће и област јавних сервиса бити уређена тако да функционишу по највишим стандардима и да буду "локомотива слободног новинарства" али и да више него сада емитују културне и образовне програме.

"Желимо да омогућимо истинску самосталност јавним сервисима", рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће влада бити посвећена истраживању убистава новинара и поручио да новинари у Србији морају осећати да могу "слободно да крстаре и истражују шта год пожеле без било какве бојазни".

Пет успеха претходне владе

Александар Вучић је оценио да је претходна влада била успешна, да је успела да се одвоји од тајкуна, започне борбу против организованог криминала и корупције, преговоре о чланству у ЕУ, разговоре о нормализацији односа са Приштином.

"Први пут Србијом владају они које је народ изабрао, а не тајкуни, и тако ће бити убудуће", поручио је Вучић.

Други успех, рекао је Вучић, јесте борба против организованог кирминала и корупције, за шта је услов био доношење Закона о јавним набавкама, чији се резултати данас виде.

Према његовим речима трећи успех претходне владе јесте почетак преговора о чланству у ЕУ.

Вучић је оценио да ЕУ није идеална заједница, али да је то најбоље место у којем у овом тренутку Србија може да буде, додавши да ће преговори са том заједницом бити настављени у доброј мери и да ће до краја мандата нове владе они бити приведени крају.

"Ако будемо вредно радили верујем да Србија до краја ове деценије може да постане члан ЕУ", рекао је Вучић.

Почетак процеса нормализације односа са Приштином представља четврти успех претходне владе, оценио Вучић, и нагласио да ће лично заступати Србију у преговорима са Приштином, али и у преговорима са ЕУ.

Наша пета победа, додао је Вучић, јесте што се Србији поново верује у иностранству и што смо повратили међународни кредибилитет, и зато што знају да ћемо да урадимо оно што кажемо.

Порука министрима

На крају излагања, Вучић је поручио будућим министрима да раде у корист грађана, јер "нису у питању само наши већ и животи будућих генерација".

"Надам се да ћемо за четири године стајати у овој сали и бити поносни на оно што смо урадили", рекао је будући премијер и поновио имена будућих министара.

Образлажући предлог министара, Вучић им је поручио да од данас имају изузетну прилику и част да служе својој земљи, али да та част носи и одговорност, нарочито у ситуацији у којој се земља налази, а у којој је, што се видело из експозеа, "влади намењено да помера планине".

"Чланови мог кабинета мораће да се усагласе, да знају да раде заједно, нема више феуда политичких странака, готово је с том праксом", навео је Вучић.

Министри ће сваких шест месеци морати да подносе извештај о свом раду, најавио је Вучић и додао да неће бити велике буке у случају реконструкције, јер ће се за оне који не раде добро наћи друго, боље решење. 

број коментара 19 Пошаљи коментар
(недеља, 27. апр 2014, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

Lepo

Lepo je Vucic rekao mnogima se nece svideti reforme ,svi pre су jedno pricali a drugo radili. Тo je meni samo dokaz da mu vlast nije na prvom mestu. Nadam se da ce da uspe ova vlada u namerama, a i da neuspe bar je bio iskren to cu uvek postovati.Zelim im svu srecu i uspeh da i nas obican narod konacno krene.

(недеља, 27. апр 2014, 16:51) - anonymous [нерегистровани]

Nikako kao Ana


U Kanadi se pre 40 godina ..radilo i zivelo isto kao kod nas u Jugi i do pre 10-tak godina).
Posao je pocinjao kafom i novinama, u barem jednoj fioci flasa viskija,uz kafu pusili su kao "Turci", nije bilo kaznenih bodova za preksaje...sve isto kao u Jugi i malo posle.
E onda su okrenuli list....
Mnoge je to zabolelo, bilo je tu svasta ..tuce itd...
I onda se sve nakon 20 godina dovelo u cak pomalo prefinjenu normalu.
Znaci ne treba ocekivati cudo od ove vlade, nego je izabrati barem jos na cetiri godine i garantovano ce biti rezultata.
Eventualni dobri pocetni detalji bi uneli dodatno samopouzdanje ....kao u tenisu kad dobijes prvi set( Ali ne ovako kako je danas uradila Ana).
Pozdrav iz Kanade


(недеља, 27. апр 2014, 15:57) - Nikola [нерегистровани]

.

Ne zaboravimo on je ipak samo 1 covek i ne moze sve sam, oni koji misle samo da cekaju neka ne ocekuju neke promene jer prave promene prvo pocinju od nas samih...

(недеља, 27. апр 2014, 15:41) - Dela i samo dela! [нерегистровани]

Potsetnik:

Ljudi se cene prema delima,a ne prema obecanjima!

(недеља, 27. апр 2014, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Boze...

Koje obuke drzavni sluzbenici da prodju? Pa ovi koje ste vi zaposlili nisu zavrsili nijednu drzavnu skolu,nego sve neke izmisljene. Pamet u glavu,jer znate sta radite i gde cete nas dovesti?

(недеља, 27. апр 2014, 15:36) - topola.net [нерегистровани]

Sacekajmo i videcemo

I ja bih znao da procitam ekspoze. I ja znam sta bi sve trebalo popraviti i uraditi da bi nam se popravio zivotni standard. Ali zelje su jedno, a ostvarivanje svih ovih ciljeva i njihovo sprovodjenje u praksu je drugo. Sacekajmo jos dve godine i videcemo da li ce biti rezultata, posto su ove dve godine potrosene tako da je zemlja dodatno zaduzena, a jedini cilj je bio da se popularizuje SNS i tako se ucvrsti na vlasti.

(недеља, 27. апр 2014, 15:32) - anonymous [нерегистровани]

приватизација

Приватизација Телекома и ЕПС ће довести до колапса тих система који су од националног интереса. "Експерти" који седе у влади не знају да није све на продају.
Нова влада мисли да смо заборавили на мегапројекат канала Дунав - Морава - Вардар па сада експлоатишу Београд на води и ауто пут према Црној Гори који ће, сви су изгледи, једнако завршити.
Смањење пензија у Србији значи сваљивање терета кризе на најсиромашнији слој становништва. Зашто влада не уведе нпр. прогресивно опорезивање енормно богатих, тим пре што је сада, како рече Вучић, државна управа независна од тајкуна?

(недеља, 27. апр 2014, 15:29) - anonymous [нерегистровани]

spasi se sam

Dragi sugradjani, niko vas nemoze od vas spasiti nego vi sami. Stalno citam i slusam price da vas neko treba spasiti a da niko nece sam da pokrene inicijativu, kao da se radi o nekome drugome. Samo otvoriti saku i cekati da vam neko nesto da nije dovoljno. Prije se radilo najvise u poljoprivredi, pa ako nisi hteo raditi nisi iamo helba. Svako je bio za sebe odgovoran. Samo one koji su bili bolesni podrzavala je porodica. Danas ima puno koji nece da rade a da imaju hleb.

(недеља, 27. апр 2014, 15:18) - anonymous [нерегистровани]

Crnogorac

Čestitam Vam Predsjedniče Aleksandre! Neka je sa srećom!Najbolji ste! Meni je stvarno smiješno što je poručio poslanicima i poslanicama " Ješćete, spavaćete i umivaćete se u ovoj Skupštini dok ne usvojimo zakon" :-)

(недеља, 27. апр 2014, 15:13) - kosmajac [нерегистровани]

da li zna koliko ljudi odlazi

vodi se intresima gradjanima a njima se svaljuje sav teret, porez povecan , cene otisle u nebo. ovo je samo obecanje ko i pre 2 godine za koje ste se zaduzili 6 milijardi. ovo je farsa koliko je samo u ovaj grad gde sam ja doslo mladih u poslednje dve godine i ostalo bez ikakvih papira samo da nesto rade.