Коштуница поднео неопозиву оставку

Војислав Коштуница поднео неопозиву оставку на место председника ДСС-а. Странку ће до седнице Изборне скупштине водити потпредседник ДСС-а Александар Поповић. Коштуница остаје члан странке.

На седници Председништва Демократске странке Србије, која је одржана данас, Војислав Коштуница је, због изборног неуспеха, поднео неопозиву оставку на место председника ДСС-а.

"Ово је тренутак када странка први пут у својој историји не улази у Скупштину Србије. Зато је моја обавеза да се повучем и поднесем неопозиву оставку на функцију председника Демократске странке Србије. За Србију сам учинио све што сам могао и што ми је дужност налагала", наводи се у Коштуничиној изјави за агенцију Бета.

ДСС на парламентарним изборима у недељу није прешао цензус, први пут од оснивања 1992. године.

Како је новинарима после седнице Председништва рекао председник Омладине ДСС-а Драган Даничић, то тело је једногласно одлучило да до седнице Изборне скупштине в. д. председника странке буде досадашњи потпредседник Александар Поповић.

Даничић је рекао и да ће седница Изборне скупштине ДСС-а бити одржана након избора у Војводини.

Коштуница је оценио да је Демократска странка Србије на мартовске изборе "једина изашла са програмом, како политичким тако и економским, који је требало да омогући привредни опоравак и развој земље, заштиту државних и националних интереса, као и очување културног и духовног идентитета српског народа".

"Тај српски глас, у чијој су основи наш добро познат критички став према европским интеграцијама и идеја политичке неутралности, изборном вољом грађана више неће моћи да се чује у Скупштини Србије. Апсолутна већина је на изборима одлучила да Србија пође путем који прети да је претвори у неку врсту колоније Вашингтона и Брисела, и да угрози њену слободу", оценио је Коштуница.

Према његовим речима, такав положај Србије неминовно ће проузроковати њено даље комадање, пропадање српске привреде, пораст незапослености и пад у дужничко ропство.

"Скоро половина бирачког тела која није изашла на изборе подржала је, посредно и прећутно, овакву политику, засновану на громогласно понављаним лажним обећањима током кампање у коју су уложена огромна средства, и која је била обележена отвореним претњама, застрашивањем и подмићивањем бирача", навео је председник ДСС-а.

Коштуница је додао да је странка у таквим околностима урадила све што је било у њеној моћи, у условима који су били крајње ненормални и заправо немогући.

"Ипак, ако се српски глас не буде чуо у Скупштини Србије, има наших представника у Скупштини Београда, као и у скупштинама других градова и општина", навео је председник ДСС-а.

Коштуница: Странка да сачува себе за будућност

Додао је да странка треба да "сачува себе, своју организацију и своју политику за нека будућа времена, у којима ће, нажалост, и Србији и народу бити још много теже".

"Србији ће тада глас Демократске странке Србије, и глас других који са нама деле бригу о будућности Србије, бити још потребнији", навео је Коштуница.

Према његовим речима, имао је част да током 22 године предводи странку која је учинила много за добробит Србије.

"Док је ДСС био на власти донет је Устав, земља се определила за војну неутралност, започет је привредни опоравак, стабилизоване су институције, ослобођени медији, а животни стандард грађана био у осетном успону. Било је, наравно, и неуспеха, а најтежи је свакако непрелазак цензуса на управо завршеним изборима", навео је Коштуница.

Председник ДСС-а је захвалио свима који су с њим сарађивали у странци и оценио да су се доследно борили за остварење државотворних циљева и демократских вредности, опстајући и после најтежих искушења.

В. д. председника ДСС-а Александар Поповић рекао је да та странка има будућност, јер будућност има и њена идеја о политичкој неутралности Србије.

"Будућност Србије је у политичкој неутралности, а не у ЕУ. Самим тим будућност ДСС-а је чврста и извесна", рекао је Поповић новинарима.

Поповић је напоменуо да ће Коштуница остати у странци, а на питање новинара да ли ће бити тешко, одговорио је: "Зар је било лаких дана?"

Функционер ДСС-а Слободан Самарџић рекао је да је оставка досадашњег лидера ДСС-а његов лични чин, да је "сам нашао за сходно да то уради".

"Време је било... Сам је нашао за сходно да то учини, некако се све поклопило", рекао је Самарџић.

број коментара 62 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. мар 2014, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

Jahorina


Onaj ko svoju stranku ne uvede u poslaničke klupe , mora prepustiti nekom drugom da vodi stranku. Očigledno da je politika protiv evrointegracija bila pogrešna i da to nije moglo proći kod građana.

(четвртак, 20. мар 2014, 08:25) - s.panić [нерегистровани]

omaž

Bio je savremeni patrijarh srpske politike i političke kulture.
Takav se jedanput rađa u Srbiji!

(четвртак, 20. мар 2014, 07:23) - anonymous [нерегистровани]

Мог'о је а није

како је био на власти, да себи обезбеди неки ''станчић'' од 300 000 €вра...Мог'о је а није, да је спавао на неком старом теткином каучу да уштеди неколико дестина милиона €вра, мог'о је а није, да сад, ужива у плодовима винограда за који је добио кредит од 500 000€вра и на крају, мог'о је а ниј себи да купи неколико шећерана од 1 €вро, па да Србији из ''патриотских'' побуда оставља куће са базенима у задужбину, ма мог'о је он још много тога али му савест није дала... Воја је људина, био и остао...

(четвртак, 20. мар 2014, 06:30) - BG [нерегистровани]

konačno...

Nažalost je tek sad došlo do vrednovanja rezultata rada g. Koštunice.
Izvorno sjajna politika stranke, politika koja je sjedinila demokratsko i nacionalno, u nekom trenutku tokom 2007/8. se otklonila od demokratskog. Pre svega vandalskim, nesrpskim i nehrišćanskim paljenjem ambasada i okretanjem protiv EU. Prateći čin, povlačenje sa mesta predsednika Vlade, nije bio ništa drugo do zavlačenje glave u pesak pred problemom iredente Kosova.
Sve u svemu, jedna tužna politička karijera.
DSS-u želim da se vrati izvornoj politici i preživi.

(четвртак, 20. мар 2014, 05:08) - anonymous [нерегистровани]

zbogom neupuceni

Vojo da si hteo da se srbi sloze mislim na ponudjenu koaliciju srs i dveri imali bi 10% glasova.Ovako sto si trazio to si dobio.

(четвртак, 20. мар 2014, 04:19) - anonymous [нерегистровани]

47% nije izaslo da glasa....

steta, mozda su bas oni mogli da ucine promjenu u postotku glasova...steta....

(четвртак, 20. мар 2014, 04:14) - anonymous [нерегистровани]

zao mi je da se opozicija izgubila u Srbiji.....

to nikako nije dobro za Srbiju.....ne pametujem ali pitati cu vas sve za 15g ili mozda 20g ako dozivim...patriote su nuznost u drzavi, ako ih nema nema ni dobre drzave.....

(четвртак, 20. мар 2014, 02:56) - anonymous [нерегистровани]

legenda

Šteta,šteta... I ovim potezom pokazuje da je Veliki čovek, pravi demokrata... Mnogo je uradio za Srbiju...Dostojanstven, pošten, pravedan...sve je manje takvih političara, a i ljudi...Želim mu puno uspeha u daljem radu i pre svega dobrog zdravlja! Živela Srbija!!!

(четвртак, 20. мар 2014, 00:58) - anonymous [нерегистровани]

Kostunica

Plasim se da ce oni koji su na ovim izborima uskratili svoj glas Kostunici, za koju godinu zaliti sto su tako postupili. Onda kad uvide da je njihovo trcanje u Evropu samo jedna velika sarena laza.

(четвртак, 20. мар 2014, 00:14) - anonymous [нерегистровани]

mi uvek kasnimo

ja ni u snu ne bi verovao pre 20 godina, da nam je neko nudio ovakvu politiku a u tome pordzavale dve velike sile poput Rusije i Kine. Zao mi je sto Kostunica odlazi. Mi uvek kasnimo za necim. Licno smatram da nam je politicka neutralnost prekopotrebna jer mozemo sa svakim bezuslovno da sardjujemo, EU ce nas zaduziti i drzati zazdane dugo, dugo, dugo, a bice nam kasno kad shvatimo. Hvala Kostunici na svemu sto je uradio, pre svega za nas sa KiM.