Мркић о повлачењу тужби Србије и Хрватске

Србија спремна да повуче тужбу против Хрватске пред Међународним судом правде у Хагу чим Хрватска повуче своју тужбу, каже министар Иван Мркић.

Министар спољних послова Иван Мркић изјавио је да је Србија спремна да повуче тужбу против Хрватске пред Међународним судом правде у Хагу - чим Хрватска повуче своју тужбу.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

"Тај проблем треба решити зарад будућих генерација и не компликовати га додатним захтевима које би обе стране могле да имају", рекао је Мркић гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

Ми добро стојимо у односима са Хрватском, рекао је Мркић и напоменуо да је у редовним контактима са хрватском министарком европских и иностраних послова Весном Пусић.

Има ту проблема из прошлости, ми покушавамо да их решавамо, не бежимо од проблема, али не желимо да то обележава наше односе када имамо заједничке циљеве, рекао је Мркић.

Упитан о условима Хрватске за повлачење тужби, Мркић је рекао да и Србија има много основаних захтева, од враћања имовине и повратка расељених, до чињенице да је из Хрватске у једном дану отишло 250.000 људи.

"Ми ћемо увек реаговати на инциденте, ствари које су ружне и које не би требало да се дешавају у будућности", рекао је Мркић.

Говорећи о односима са Турском, Мркић је напоменуо да је Министарство приметило да та земља "бива врло експонирана" у промоцији косовске независности, што им је и пренето у билатералним разговорима.

"Ми нисмо хтели да прекинемо билатералне односе и наставићемо да развијамо односе са Турском, која је регионална, врло значајна сила која тежи чланству у Европској унији", рекао је Мркић.

Што се тиче трилатералне сарадње (Турска, Босна и Херцеговина и Србија), Мркић истиче да је председник Томислав Николић јасно рекао да очекује извињење турског премијера.

Ми за сада не планирамо никакве акције у формату трилатерале, што не значи да кваримо билатерне односе са Турском и Босном, објаснио је Мркић.

Мркић је рекао да Србија као приоритетан правац својим спољнополитичких активности има Европску унију, потом односе у региону, односе са највећим силама у свету, не заборављајући земље као Бразил, Индију или земље Залива.

Министарство спољних послова је у најтешњој сарадњи са шефом преговарачког тима Тањом Мишчевић, преговарачким тимом и Канцеларијом за европске интеграције, рекао је Мркић.

Мркић је рекао да је Косово по Уставу и закону део Србије, али да је Министарство у спољнополитичкој димензији која "кроји" да буде заштићен територијални интегритет и суверенитет Србије.

Србија има изузетно пријатељство са Русијом, која подржава све што радимо и сигуран сам да када постанемо део ЕУ имаћемо још боље односе са Москвом, рекао је Мркић и додао да ће бити све у реду са изградњом гасовода "Јужни ток".

Мркић је потврдио да има предлоге за сва упражњена места амбасадора, али да то не би објављивао док не буде испуњена законска процедура.

број коментара 28 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2014, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

srpska imovina

mozda su srbi iz krajine i otisli sami jer nisu hteli da prihvate novo osnovanu hrvatsku demokracku drzavu a sta se desilo sa onih 1200 sto nisu uspeli da odu ili nisu hteli,sta se desilo sa kucama i imovinom koja je sistematski zapaljena 7 dana posle oluje ,sta se desilo sa stanovima i kucama po hr gradovima ciji su vlasnici bili srbi......neko sve ovo mora ba plati.

(петак, 17. јан 2014, 16:50) - anonymous [нерегистровани]

Dokle...

Dokle ce ovi nasi politicari da rade na svoju ruku ili na ruku EU...sto se vec jednom ne osveste i da rade po volji srpskog naroda.

(петак, 17. јан 2014, 14:53) - anonymous [нерегистровани]

G.Mrkicu.

A gde su to 250 hiljada Srba "otisli" na pecanje ,ekskurziju...ili mozda na kamping.

(петак, 17. јан 2014, 13:23) - srbin [нерегистровани]

Vlada srbije zna sta cini?

Radi se o tome da oni ili stvarno NE znaju sta cine ili znaju ali u tom slucajurade za nekog drugog a ne srbiju.

(петак, 17. јан 2014, 12:56) - anonymous [нерегистровани]

"Otislo"

Nas ministar izjavi: iz Hrvatske je "otislo" u jednom danu ...... Nije gospodine ministre izvinite "otislo" nego je pod bombama i napadima proterano 250000 hiljada ljudi . Kao mozete javno da govorite na ovakav naci. Tuzba NIKAKO da se povlaci red je da se o Hrvatskim zlocinima u kontinutetu nad Srbima cuje na Medjunarodnom sudu.

(петак, 17. јан 2014, 12:12) - NIkola [нерегистровани]

do kraja

Tako je. Istina I cinjenice su na nasoj strani. Da su Hrvati na nasem a mi na njihovom mestu ne bi povukli otuznicu pa da atomske bombe padaju. Gonili bi nas do samo naseg kraja. Dosta smo prastai I zaboravljali nase zrtve.

(петак, 17. јан 2014, 10:15) - Jovica [нерегистровани]

Cinizam

Podneti tuzbu od strane hrvatske nakon svih istorijskih cinjenica je cinizam i nista drugo.Uzevsi u obzir medjunarodno pravo, sta se sve desavalo u svetu ovih godina i trenutnu situaciju,sve je moguce i svemu se mozemo nadati.Mislim da bi bilo najbolje ne povlaciti tuzbu, sami su hteli.Tuzba ima svoj medijski znacaj,baca u senku istoriju i hrvati je koriste vise kao medijsko sredstvo.

(петак, 17. јан 2014, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

povlacenje optuznice

Nikako.Srbija , pre nego sto se odluci o povlacenju tuzbe protiv Hrvatske, mora da se konsojiduje sa Srbima koji su proterani u poslednjem ratu iz Hrvatske.Nije Srbija kriva za oluju i bljesak.

(петак, 17. јан 2014, 09:20) - M.Sojic [нерегистровани]

Vlada Srbije zna sto cini!

Narode moj ne preterujte sa komentarisanjem!Valjda nasa vlada zna bolje od nas sta cini i zasto!Samo pricamo o proterivanju Srba iz Hrvatske tj gledamo nasu stranu a ne onu drugu koja bih takodjer mogla nama naskoditi!Sta bih vi kazali u slucaju da Hrvati dobiju pravo pred medjunarodnim sudom voleo bih znati!Obadve tuzbe po mome misljenju nemaju sanse pred sudom i uveren sam da niko od nece imati koristi od tuzbi nego samo pred svetom doziviti jos visu sramotu !Pustite vladu neka radi svij posao a nase emocije stavimo u stranu jer nam je jaci osecaj nego razum!

(петак, 17. јан 2014, 09:19) - anonymous [нерегистровани]

povlaćene

Srbija nema šta da povuče mislite daće svijet prihvatit laži i podvale.