Јосиповић у Високим Дечанима

Уверен сам да ће Косово постати крај мира и сарадње и да ће људи наћи снагу да живе заједно, рекао председник Хрватске Иво Јосиповић приликом посете манастиру Високи Дечани. Свако застане пред лепотом Дечана, те древне баштине која је део европске и светске традиције, рекао Јосиповић.

Председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је у манастиру Високи Дечани да је уверен да ће Косово постати крај мира и сарадње, и да ће људи пронаћи снагу да живе заједно.

Јосиповић је током другог дана званичног боравка на Косову посетио манастир Високи Дечани и разговарао са игуманом Савом (Јањићем) и монаштвом.

"Очување овог манастира и сарадња која се овде показује између Српске православне цркве и власти Косовa, показује да људи могу заједно, да оптимизам може победити песимизам и да људи добре воље могу надјачати оне који то нису", рекао је Јосиповић новинарима.

Хрватски председник је рекао да свако застане пред лепотом те древне баштине која је део "европске и светске традиције".

Старешина манастира игуман Сава је рекао да Јосиповићева посета представља велику част и радост, али истовремено и велико укрепљење за овај манастир и његово братсво.

"Надамо се да сви заједнички, нашим трудом, можемо да сачувамо ову вредну хришћанску баштину, која постоји на овим просторима. Верујемо да су пред нама нека боља времена у којима ће људи више сарађивати и радити заједно за добробит свих", рекао је игуман Сава.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(недеља, 08. сеп 2013, 07:50) - Cheda [нерегистровани]

Re: Licemjerstvo!

"Ko je rušio onolike džamije po BiH, ne pitajući i ne poštujući ništa!? Marsovci!?"
PITANJE:
Ti sigurno nisi odande I sve sto znas o tom ratu je ono sto si negde cuo ili procitao. Da si otuda, kao mnogi moji prijatelji (braca), nikada ovako ne bi pisao. Pozdrav iz CCCCanade.

(недеља, 08. сеп 2013, 03:12) - anonymous [нерегистровани]

Ne pravite probleme gde ih nema

E bre sRbske patriJote sve vam nije dobro.Da josipovic nije otisao u Decane rekli bi da je ignorisao Srbe. I sta je lose sto se o Decanima govori kao o evropskoj i svetskoj bastini. Kome pobogu to moze da smeta. A ako vam nije dobar ni iguman ni oni koji cuvaju manastir onda hajte vi lepo na Kosmet, pa nam otud pokazite kako ste veliki Srbi a ne mlateci po tastaturi.

(недеља, 08. сеп 2013, 03:07) - anonymous [нерегистровани]

Licemjerstvo!

Ko je rušio onolike džamije po BiH, ne pitajući i ne poštujući ništa!? Marsovci!? 

(недеља, 08. сеп 2013, 02:02) - Maksim [нерегистровани]

Ljuljaci

Da malo bolje poznajes stanje unutar SPC ne bi postavljao takvo pitanje

(субота, 07. сеп 2013, 23:12) - anonymous [нерегистровани]

Miroljubiva koegzistencija

Nakon sto se jucer u Pristini zahvalio kosovskim albancima na snaznoj pomoci u "Domovinskom ratu",pri cemu vjerojatno ponajvise misli na Ademija,jednog od "generala" zasluznih za stravu i uzas nad Srbima u Medackom dzepu i nadalje,prdsjednik Hrvatske ljubazno je primljen i srdacno docekan u srpskoj svetinji Visoki Decani.Vjerujem da je uzvisena svetinja neprocjenjive vrijednosti dotakla umjetnicki nerv hrvatskog predsjednika i da ce zamoliti svoje prijatelje u Pristini da ga ne zapale kad im se ukaze prva zgoda.Mislim,ako se povuku medunarodne snage koje ga i dalje cuvaju.

(субота, 07. сеп 2013, 21:43) - Slađana [нерегистровани]

чија је српска баштина?

Није чудно зашто Јосиповић избегава прецизност у изражавању када су у питању Срби, то и нема неку важност за нас. Али зашто је управник манастира Високи Дечани пао тако ниско и није српску културну баштину назвао исправно! Зашто је избегао да изговори "српска" и "православна" баштина када ова светиња то и јесте!
Нека све нас умудри и опамети свети Стефан Дечански!

(субота, 07. сеп 2013, 21:28) - anonymous [нерегистровани]

Српска баштина

Ти термини европска и светска баштина су еуфемизми којима се потире национално у култури и уметности, највећим достигнућима нација. Формирани су од стране глобалиста и твораца такозваног новог светског поретка. За циљ имају да нас све стрпају у исти лонац а онда и да нас скувају као жабе. Тако да то не приметимо.

(субота, 07. сеп 2013, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

l

Kosovo je Srbija!

(субота, 07. сеп 2013, 20:13) - anonymous [нерегистровани]

.......

Ovo je miroljubiv poduhvat Josipovića i treba ga pozdraviti, bez ikakve teorije zavere i šta slično , nisam ga podržavao do sada ali uvek sam govorio da on jeste uneo novosti u pristup Hrvatske susednim zemljama i to danas pozdravljam kao i ranije , poznajući ljude mislim da je mnogo toga , čak većina što govori, iskreno, svidele nam se neke stvari ili ne.

(субота, 07. сеп 2013, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

Srpska baština

Pre svega srpska baština a tak onda evropska. Neka ovaj predsednik konačno jednom izgovori reč "srpsko".