Ђурић: Држава остаје уз свој народ на Косову

Без обзира какву одлуку о изласку на изборе донесу Срби са Косова, држава остати уз свој народ на Космету, рекао је саветник председника Србије Марко Ђурић, после састанка са представницима Срба са Косова.

Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је новинарима после трочасовног састанка са представницима Срба са Косова да ће - без обзира какву одлуку Срби донесу - држава остати уз свој народ на Косову.

"Послата је порука да је формирање статусно неутралних општина, односно општина које треба да буде формиране на приципима статусне неутралности које произлазе из споразума треба да буду начин на који ћемо се као држава и народ борити за наше интересе у наредном периоду", рекао је Ђурић и додао да од корака који ће бити предузети наредних дана зависи да ли ће ово претворити у искориштену шансу и победу.

Он је рекао да су се чули различити аргументи, да је дискусија била екстензивна и покрила све теме које се тичу живота српског народа на КиМ.

"Настоји се да се очува јединство... У сваком случају без обзира на то какаве одлуке буду донете и какав однос према овим изборима буде заузет држава Србија остаће на свој народ на Косову и Метохији", рекао је Ђурић.

Саветник председника Републике изјавио је и да Србија неће дозволити да било шта везано за локалне избора на Косову и Метохији угрози њихову статусну неутралност.

"Сасвим сигурно да нећемо дозволити да прође било који такав 'детаљ' који би могао да прејудицира такозвану независност", рекао је Ђурић одговарајући на питања да ли ће се на гласачким листићима појавити лого Косова.

Он је рекао да уз такве провокације неће моћи да се говори о нормалном изборном процесу и додао да сматра да ни ЕУ неће дозволити да дође до флангратног одступања од принципа статусне неутралности.

"Ови избори јесу статусно неутрални и то је гарантовано споразумом", рекао је Ђурић и додао да сви детаљи везани за изборе морају да буду утаначени на статусно неутралан начин и то пре него што наступе сами избори.

број коментара 0 Пошаљи коментар