Вучић: Одлучујемо о будућности Србије

Одлука из Брисела за Србију је једина права, једина која земљи обезбеђује будућност, изјавио први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. Влада спремна да размотри расписивање референдума о споразуму, али само под условом да косовски Срби прихвате његове резултате и да учествују у примени споразума, нагласио Вучић.

17.10 - Не мислим да се било коме извињавам, јер сам осим Срба са Космета размишљао и о остатку Србије, рекао је Вучић. 

Овде можете погледати снимак прес-конференције Александра Вучића

17.05 - Мислим да 80 одсто људи није срећно због споразума, али схватају да је Влада урадила једино што је могла... Уверен сам да би већина грађана Србије рекла "да" на референдуму, не споразуму, већ будућности Србије. 

17.01 - Ми снаге за ратне подухвате немамо... Да се силимо нисмо у ситуацији, нити је то реално. Нисам изабран да будем ратни поглавица Срба. Многи ударају у ратне бубњеве, али под условом да не пада киша и да су бубњеви у Београду, а не у Дреници, рекао је Вучић.

16.54 - У уторак наставак разговора са Србима са Космета, рекао је Александар Вучић и најавио да ће "у најскорије време" посетити Србе на Космету. За Србију најопасније да у спровођење овог договора уђе подељена, рекао је Вучић. "Прихтавићемо било коју вољу народа, али страну нећемо мењати. Заступаћемо оно што је потписано". 

16.50 - Разједињени и подељени у будућности не можемо да урадимо ништа. Имамо јасну одлуку Владе, имаћемо и јасну одлуку парламента. Ако Срби са Космета и неки други мисле да Влада и Скупштина немају легитимитет, ми смо спремни да прихватимо да се преиспита народна воља. 

16.40 - Вучић: У току је жестока кампања дела јавности против споразума, која је разумљива из угла посматрања косовских Срба, али и кампања која садржи много неистина и, рекао бих, лажи. 

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је одлука из Брисела за Србију једина права, једина која земљи обезбеђује будућност, при чему је најважније да у примену споразума не улазимо разједињени.

"Власт је спремна да распише референдум о бриселском споразуму само под условом да се Срби са Космета обавежу да ће прихватити одлуку већине, каква год била, и да ће учествовати у имплементацији", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после разговора са представницима Срба са КиМ.

Вучић је рекао да ће у уторак поново разговарати са Србима са Космета и да ће одлука о референдуму зависити од тога шта ће они тада рећи.

"Ако у уторак саопште да ће прихватити резултате референдума, односно одлуку већине грађана, завршићемо ту причу", рекао је Вучић и нагласио да је за Србију јако важно да у примену споразума уђе уједињена.

"Мислим да 80 одсто људи није срећно због споразума, али схватају да је Влада урадила једино то је могла. Уверен сам да би већина грађана Србије рекла "да" на референдуму, не споразуму, већ будућности Србије", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија у Бриселу донела једину могућу одлуку, о будућности, о перспективи, и да је у Бриселу водила рачуна о интересима свог народа, о гаранцијама за безбедност свог народа.

Свакако да постоје решења која нису сјајна, али су боља од данашњег непризнатог стања, посебно од већег броја западних сила, рекао је Вучић и нагласио да се у Бриселу Србија први пут од 90-тих година појавила с дефинисаним планом.

"Први пут говоримо о будућности, а не о историји, а међународна заједница први пут је реаговала на начин да нам нешто дугује", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија кроз историју била подељена, а да су цена нејединства биле десетине и стотине хиљада жртава и губљење перспективе за народ и земљу.

Први потпредседник Владе је истакао да споразум неће бити поништен.

"Нека падне Влада, али споразум неће бити поништен, а одлуке ће бити спроведене. Одлука из Брисела за Србију је једина права, једина која земљи обезбеђује будућност", нагласио је Вучић.

Државни врх сноси максималну одговорност 

За одлуку из Брисела државни врх сноси максималну одговорност, рекао је Вучић, а ако грађани мисле другачије, онда неко други треба да води земљу.

Он је рекао и да верује да о споразуму као лошем решењу мисли пет, шест одсто грађана који би да земљу и даље деле на патриоте и издајнике, а да огромна већина грађана мисли да је ова Влада учинила најбоље могуће за грађана своје земље.

Упитан о примедбама које на споразум има Српска православна црква Вучић је рекао да се Влада не меша у то шта СПЦ ради и мисли и да СПЦ може и да влада у Србији, али да пре тога неће водити политику ове земље.

Он је критиковао став СПЦ да тачка 14 бриселског споразума значи признање независности Косова и Метохије.

"То је тачка која је преписана из неколико аката које смо до сада имали. То је потпуно бесмислена реченица коју су они назвали крунским доказом да смо признали Косово. Немојте да измишљате господо, јер они који су учествовали у писању тих текстова то су потписивали много година пре тога", рекао је Вучић.

Он је поновио да је најгоре да Србија у примену споразума уђе разједињена, због чега је, како је рекао, битно да се постигне јединство свих релевантних чинилаца на политичкој сцени.

"Разједињени и подељени у будућности не можемо да урадимо ништа. Имамо јасну одлуку Владе, имаћемо и јасну одлуку парламента", рекао је Вучић и додао да није изабран да буде ратни поглавица Срба.

"Ми снаге за ратне подухвате немамо. Да се силимо нисмо у ситуацији, нити је то реално. Нисам изабран да будем ратни поглавица Срба. Многи ударају у ратне бубњеве, али под условом да не пада киша и да бу бубњеви у Београду, а не у Дреници", рекао је Вучић.

Вучић је уверен је да ће се на бриселски договор у будућности гледати као на Дејтонски споразум или на резолуцију 1244. Он објашњава да су сада оба документа прихватљива, а да су била критикована када су договорена.

Он је истакао да ако Срби са Косова и неки други мисле да Влада и Скупштина немају легитимитет, спреман је да се преиспита народна воља.

На питање да ли евентуално расписивање референдума може да одложи одлуку о датуму за почетак преговора са ЕУ Вучић је рекао да "још не знамо да ли ће референдума бити".

Србија је, како је рекао, у претходних осам месеци урадила више него у претходних 12 година и то признају сви у Немачкој, и они који подржавају Србију и не.

"Ако тражи неко разлог да нам не да датум, то увек може да нађе. Не знам како ћете тим људима да објасните да Србија није заслужила датум. Ја то не бих могао да разумем", рекао је Вучић.

број коментара 47 Пошаљи коментар
(петак, 26. апр 2013, 11:20) - Heruvim [нерегистровани]

Bravo!

Vučiću bravo i hvala ti!

(петак, 26. апр 2013, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

Naravno, referendum!

Konačno, gradjani Srbije treba da kažu svoju reč i izraze slaganje ili neslaganje sa sporazumom!

(петак, 26. апр 2013, 08:26) - Srđan_25god. [нерегистровани]

Potreba

Verujem u našu Vladu. Nikada ranije, nisma svim srcem podržavao i verovao u vrh države. Sada na svakom koraku vidim, koliko se truda ulaže i šta se sve generalno čini, da bi kontinuirano jačali. Smatram, da je potrebno mnogo mudrosti, mentalne snage, kako bi Srbiju pozicionirali na mesto koje joj pripada. Živela Srbija i svi njeni građani !

(петак, 26. апр 2013, 01:02) - anonymous [нерегистровани]

RE:referendum?

Kakvo bi bilo pitanje na tom referendumu?Nikakav referendum ne treba.Vecina normalnih ljudi je za buducnost.
Svaka cast Vucicu na viziji i hrabrosti.

(петак, 26. апр 2013, 00:21) - SLOBODAN255 [нерегистровани]

ssss spasava

Samo sloga i jedinstvo, Srba ima buducnost.Ako zelimo da idemo napred, moramo biti jedinstveni, kakve god bile posledice..

(четвртак, 25. апр 2013, 22:49) - kotur [нерегистровани]

Idemo dalje

Najvise sto mozemo da uradimo za nas same za drzavu jeste da se slozimo napokon i zaista radimo nesto.potrebna nam je lepsa buducnost...ovo ovako vise ne moze da se izdrzi...I evo, pojavila se vlada koja zeli to isto...sledimo je...covek nam lepo Srpski sve kaze.

(четвртак, 25. апр 2013, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

da

referendum!

(четвртак, 25. апр 2013, 22:31) - anonymous [нерегистровани]

manjina ili ne

Nisam siguran da svi srbi sa KIM nisu za potpisani dokument,cak sta vise mislim da je vecina za smirivanje tenzija i vracanje zivota u normalne tokove.Siguran sam da nepoverenje u odrzivost ove cinjenice postoji i sa albanske i srpske strane u svakom domacinstvu,ali sam isto tako siguran da svaki normalan covek zeli da zivi u miru i zelji da svom potomstvu obezbedi isto takav zivot.Haos i zivot uz prizvuk ratnih bubnjeva odgovara samo profiterima,kriminalcima kao i bolesno opterecenim ljudima nasom uspesnom i neuspesnom istorijom.

(четвртак, 25. апр 2013, 22:26) - Dejan [нерегистровани]

Podrška!

Podrška Vučiću i državnom vrhu!Smatram da dobro vode državu i narod.Ako bude referendum dajem glas za sporazum koji su potpisali i samim tim bolju budućnost svih nas.

(четвртак, 25. апр 2013, 21:21) - anonymous [нерегистровани]

huj

Referendum, nego šta.Zbog nas i zbog pokoljenja...da ne bude istorijskih zabluda u fazonu "šta bi bilo kad bi bilo".