Тачи: Прихватање Ахтисаријевог плана је компромис

Надам се постизању споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, рекао косовски премијер Хашим Тачи, пред одлазак у Брисел на нову рунду преговора са Ивицом Дачићем. Косово учинило компромис прихватањем Ахтисаријевог плана, истакао Тачи.

Председник Владе Косова Хашим Тачи рекао је да се нада постизању споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, што је у обостраном интересу, и истакао да је Косово учинило компромис прихватањем Ахтисаријевог плана.

Тачи је, на приштинском аеродрому пред одлазак у Брисел на нову рунду преговора са српским премијером Ивицом Дачићем, рекао новинарима да би споразум означио крај "вековном сукобу две земље" и допринео нормализацији "добросуседских односа".

Косовски премијер је навео да ће споразум који буде постигнут са Србијом бити у потпуном складу са Уставом, законима и интересима Косова, и у складу с највишим европским стандардима.

Тачи је поновио да су услови за постизање споразума расформирање паралених безбедносних структура на северу Косова, формирање асоцијације општина са српском већином без извршних и законодавних овлашћења, слобода кретања људи и робе, функсионисање судства према јединственом правосудном систему Косова, што ће обезбедити Еулекс, Кфор и институције Косова и слободни избори у општинама на северу у организацији ОЕБС.

Према његовим речима, предлози Косова су у потпуном складу са ставовима ЕУ и да их САД безрезервно подржава.

"Верујем да ће почети нова епоха у нашим односима, док ће се Косову отворити пут европских интеграција и учлањења у УН", навео је Тачи.

Данас је у Бриселу објављено да ће се премијери Србије и Косова, Ивица Дачић и Хашим Тачи, сутра пре подне састати у Бриселу да би наставили преговоре о могућем решењу питања заједнице српских општина на Косову.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 16. апр 2013, 19:07)
anonymous [нерегистровани]

?

Gospodine Tači, pa o čemu ćete pregovarati sa Dačićem, kad ste tvrdo na starim pozicijama. Ne očekujete valjda da će Dačić izdati Srbe na Kosovu?